„Primăria Timișoara este prima din România care va înființa o Unitate centrală de achiziții (UCA), în cadrul unui proiect pilot al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Alături de Consiliile Județene Sibiu și Harghita, municipalitatea timișoreană va înființa o agenție locală de achiziții care va centraliza toate achizițiile publice făcute de Primăria Timișoara și instituțiile din subordine: teatre, școli, servicii publice etc. Aceste lucru va conduce la o economie semnificativă la bugetul local și cel al instituțiilor din subordine”, transmit reprezentanții municipalității.
Despre economie semnificativă
Oficialii PMT nu spun ce economie semnificativă se va face la bugetul local, dar primarul Dominic Fritz susține că se bucură mult că orașul Timișoara a fost ales pentru a implementa acest proiect pilot”.
„Administrația publică din România are nevoie de o transformare profundă și Primăria Timișoara are ambiția să fie vârful de lance în acest proces de reformă. Achizițiile publice sunt mecanismul cheie prin care se cheltuiesc bani publici. Dacă sunt prost făcute, plătim dublu prin prețuri mari și calitate slabă. Prin centralizarea achizițiilor din toate instituțiile publice locale vom scădea costul și vom crește calitatea produselor și serviciilor cumpărate. Un alt pas concret pentru transparență și profesionalism în administrație”, a declarat Dominic Fritz.
Potrivit reprezentanților PMT, Unitatea centrală de achiziții va încuraja cooperarea între entitățile subordonate și va comasa nevoile lor de achiziții. Acest proces va genera economii semnificative la bugetul local, va reduce birocrația și va crește interesul firmelor care pot oferi bunuri și servicii.
Aceeași sursă mai spune că înființarea Unităților centrale de achiziții locale este una din măsurile prevăzute în Strategia națională în domeniul achizițiilor publice, implementată de ANAP. Iar aderarea Primăriei Timișoara la proiectul pilot derulat de ANAP va fi supusă aprobării Consiliului Local Timișoara.
Centrul din Ronaț are finanțare, dar nu se găsește constructor
Toate acestea se întâmplă în timp ce municipalitatea lansează alte două licitații eșuate. Zilele trecute au fost reluate procedurile pentru centrul multifuncțional din Ronaț și pentru tomograful pentru copaci.
Primăria a reușit să obțină fonduri europene pentru un centru multifuncțional modern pentru copii și părinți în cartierul Ronaț, dar nu găsește o firmă care să îl construiască. A semnat încă din noiembrie 2018 cu ADR Vest contractul de finanțare pentru proiectul „Regenerare fizică, economică și socială a zonei urbane marginalizate din cartierul Ronaț – Construire centru multifuncțional”.
Investiția este estimată la 5,7 milioane de lei, iar 5,5 milioane de lei vin de la Uniunea Europeană. Prima licitație pentru execuție a fost lansată în iunie, dar nu s-a găsit nicio firmă interesată de contract, astfel că procedura a eșuat. Primăria punea atunci la bătaie 4,4 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 900.000 de euro. A doua licitație are aceeași sumă, iar ofertele pot fi depuse până în 17 august.
Planul primăriei este să construiască un centru de zi pentru copiii aflați în situație de risc de separare de familie și un centru de zi pentru consilierea și sprijinul părinților, pe Calea Bogdăneștilor 139C. Centrul se va întinde pe 752,50 mp și va avea parter, un etaj, săli de seminarii, de consiliere, de tratamente, sală multimedia, bibliotecă, grupuri sanitare, cabinet medical, bucătărie, dar și săli pentru activități educative sau socializare. Va fi construit în 24 de luni, însă perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului pe fonduri europene.
Încă o încercare pentru tomograful de copaci
A doua procedură reluată de PMT este pentru un tomograf de copaci, după alte două licitații eșuate. Motivul este același: nu s-a depus nicio ofertă. Prima procedură a fost în 2020, iar a doua în iunie 2021, ultima fiind anulată recent.
Primăria Timișoara caută iar o firmă care să furnizeze un „set tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor”. Suma estimată a scăzut puțin, de la 187.460 lei cât a fost la primele două proceduri la 184.450 lei.
„În baza contractului se achiziționează un set tomograf pentru evaluarea sănătății arborilor, 6 licențe și se instruiesc 6 persoane”, se arată în documentația pentru noua licitație, lansată în 15 iulie.
În acest caz ofertele se pot depune până în 5 august. Vă reamintim, achiziția fusese propusă de USR pentru bugetul Timișoarei din anul 2019. Potrivit documentației de anul trecut, în Timișoara aveam aproximativ 160.000 de copaci, o parte dintre ei fiind destul de îmbătrâniți.
Primăria Timișoara a mai avut cazuri de licitații anulate din lipsă de ofertanți. Amintim doar câteva dintre ele: pentru anveloparea unor blocuri din oraș (proiecte pe fonduri europene – n.r.), pentru construirea de creșe sau grădinițe. De altfel, odată cu scumpirea uriașă a materialelor de construcții, mai mulți proprietari de firme refuză să mai participe la licitațiile primăriilor pentru investiții calculate cu vechile tarife. Se vorbește despre modificarea legii achizițiilor publice, dar până acum nu a fost prezentat nimic concret din partea guvernului.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Tomograful de copaci nu are succes la Timișoara. A fost anulată și a doua licitație a primăriei
Trimite articolul
XCentralizarea puterii redivivus.
Nu mai prostesti pe nimeni cu faze din astea, baietas!
Vrei tot, control total. Pentru ce, ca nu faci nimic nici cu puterea pe care o ai? Iti esueaza licitatile si asa, cum scrie si in articol. Drept rasplata vrei si mai multa putere. Asta crezi tu ca e problema, prea putina putere?
Controlul total, scutul incompetentilor!