Vă reamintim, aleșii locali au adoptat, în cadrul ședinței de vineri, un acord de principiu pentru preluarea Spitalului Clinic Căi Ferate Timișoara de la Ministerul Transporturilor. Același lucru îl vor face și consilierii județeni, într-o ședință care va avea loc în 30 mai, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.
„Se discută preluarea Spitalului CFR. Am și primit o adresă oficială din partea Ministerului Transporturilor, pentru preluarea Spitalului CFR, ținând cont că este prins în cadrul proiectului de descentralizare. Am avut discuții cu Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean, reprezentanți, conducerea de la Spitalul CFR. Vreau să vă spun că pe 30 mai, la plenul CJ Timiș, vom introduce această adresă, pentru că, până la urmă, trebuie să acordăm un vot de principiu la preluarea spitalului. Este nevoie și de un acord din partea CJ”, a declarat, sâmbătă, Călin Dobra.
Potrivit primarului Nicolae Robu, și municipalitatea a primit o adresă oficială din partea Ministerului Transporturilor, așa că aleșii locali și-au dat deja acordul.
„E vorba despre clădiri și terenuri interesante acolo, pentru sectorul spitalicesc al Municipiului Timișoara. Dacă vom ajunge să preluăm, o să ne angajăm că nu facem altceva acolo, ci tot activitate spitalicească, dar vor fi anumite redefiniri. Sunt suprapuneri de specialitate între ce se întâmplă acolo și ce se întâmplă la Spitalul Municipal și evident că nu-și are sensul să funcționeze medici cu aceeași specialitate unul într-un loc, unul într-altul, dacă există condiții să fie laolaltă. Când nu vor fi condiții să fie împreună, putem accepta să lucreze și în locuri diferite, dar noi vrem să dezvoltăm Spitalul Municipal. Vom construi acolo o clădire uriașă și atunci va fi loc să concentrăm specialitățile în câte o secție”, explica Robu.
Călin Dobra spune că este normal ca ambele instituții să își dorească să preia Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara și că se face o analiză la nivelul ministerului. Dacă Robu vrea să reorganizeze unele secții, liderul CJT susține că acolo ar putea fi extinsă cumva activitatea din Spitalul Județean.
„E normal să se voteze așa ceva și în CL, pentru că se face o analiză. La acest moment se discută despre oportunitate. Nu e nimic ieșit din comun, se face o analiză la nivelul județului, la nivel local și nivel ministerial, unde se pretează cel mai bine să meargă această locație. În urma discuțiilor avute cu cei de la Spitalul Județean, există, din punctul nostru de vedere, posibilitatea preluării Spitalului CFR și trecerea lui în coordonarea Spitalului Județean, astfel încât să extindem domeniile medicale care nu se regăsesc în cadrul SCJUT. Un domeniu foarte important este recuperarea medicală, iar un domeniu pe care îl are CFR este oftalmologia adulți. Este o discuție de preluare de ambele părți, acolo unde oportunitatea va arăta clar, în acea direcție va merge Spitalul CFR”, a mai precizat Călin Dobra.
Spitalul CFR are cinci secții – A.T.I., Chirurgie generală, Medicină internă, O.R.L., Oftalmologie, dar și trei compartimente – Geriatrie-gerontologie, Prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale și Spitalizare de zi, un cabinet de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, două laboratoare de Analize medicale și Radiologie și imagistică medicală, precum și un ambulator de specialitate. Spitalul Căi Ferate Timișoara este condus de liberalul Julius Jugănaru.
În 2013, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a decis să treacă cele 15 spitale CFR din țară în subordinea Ministerului Sănătății, dar un an mai târziu aceste unități au revenit Ministerului Transporturilor. În 2015, Relu Fenechiu a fost dar în urmărire penală într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție privind transferul spitalelor CFR.
În România sunt 15 spitale CF: două în București și câte unul în Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Ploiești, Galați, Constanța, Brașov, Pașcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu și Drobeta Turnu Severin.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2043867″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!