Primarul Timișoarei spune că a fost surprins, recent, să afle că STPT, Colterm și Horticultura încă nu au credite luate de la bănci, ca să aibă acoperire atunci când municipalitatea are probleme cu plățile. Ușor de zis, greu de făcut, pentru că la câte datorii are fiecare societate, nicio bancă nu se încumetă s-o împrumute.
„Am avut un total de 20 de milioane cote defalcate față de 33, câte au fost anul trecut pe vremea asta, dar am avut încă 5 milioane compensarea aceea pe care au promis-o. E în regulă, mergem mai departe. Am plătit ceea ce era strict necesar, nu se pune problema să rămână cineva fără salarii. Am dat și pentru Colterm, la E.ON și certificatele verzi, și rata STPT (n.r. rata către ANAF), la Horticultura, la SDM. Eu le-am spus să ia credit, că toți trebuie să aibă, eu le-am cerut tuturor când am aflat că nu au, nu m-am amestecat în managementul societăților, dar m-am mirat când am aflat că nu au linie de credit. Le-am spus să-și decidă o linie de credit, să tragă când au nevoie. Ei nu i-au putut primi exact la data la care se făceau plățile salariale. SDM are linie de credit. Horticultura, STPT și Colterm nu au. Și-au primit deja banii toți, am făcut plățile și s-au plătit salariile”, a declarat Nicolae Robu pentru Tion.ro.
Cea mai gravă situație a fost la Societatea de Transport Public Timișoara, angajații STPT fiind de două ori în acest an pe punctul de a face grevă. Peste 900 de oameni abia și-au primit salariile pe luna mai, iar pe iunie încă n-au încasat niciun leu.
Potrivit conducerii STPT, primăria a virat, marți, când a primit banii din cotele defalcate, nici 3 milioane de lei. Din cei 2,83 milioane de lei încasați de la primărie, STPT a plătit o rată lunară către ANAF în valoare de 1,2 milioane de lei.
„Am plătit din ei rata către ANAF și accesorii. Toți banii care intră în conturile noastre se vor duce pe salariile pentru luna iunie… mâine voi semna, indiferent câți bani intră, ca oamenii să aibă o parte din salarii vineri”, ne-a declarat Sorin Supuran.
Directorul STPT spune că negociază cu mai multe bănci, pentru a obține o finanțare de tip „scontare”. Asta înseamnă că în momentul în care STPT taie facturi primăriei să poată primi banii direct de la bancă și să nu mai aștepte după municipalitate, iar banca să-și recupereze banii când îi virează efectiv primăria.
„Prima opțiune pe care am solicitat-o tuturor băncilor partenere a fost cea de «factoring», scontarea facturilor pe care noi le transmitem către principalul nostru client, ca banca să ne dea 90% când dăm facturile, iar, când primăria virează, banca să își ia înapoi banii și noi să primim ceilalți 10%. Această operațiune ne-ar asigura plata salariilor”, ne-a explicat Supuran.
Șeful STPT spune că se discută la nivelul guvernului despre o amnistie fiscală, ceea ce ar însemna că guvernul poate șterge penalitățile acumulate de societăți. Dacă guvernul aprobă ștergerea penalităților, atunci STPT ar rămâne cu o datorie de 4,5 milioane de euro, mai spune Sorin Supuran. Abia apoi, conducerea societății de transport ar vrea să încerce să ia un credit pentru plata datoriilor.
În ceea ce privește Colterm, salariile nu sunt plătite din încasările de la primărie. Șeful societății de termoficare susține că a întârziat plata salariilor doar cu o zi.
„Salariile le plătim din încasările noastre, astăzi (n.r. miercuri) am semnat ultimele state de plată ca să-și ia toată lumea banii. Subvenția de la primărie este destinată strict plății combustibilului. Am început să încasăm și bani din majorarea de capital, luna aceasta primăria și-a onorat plățile, am plătit și rata pentru datoria la gaz, dar și certificatele verzi”, ne-a declarat Emil Șerpe.
Am încercat să luăm legătura și cu conducerea Horticultura, pentru a afla dacă angajații societății și-au primit salariile la zi. Nu am avut succes, pentru că directorul Andrei Drăgilă nu a vrut să ne spună cum se prezintă situația. Conducerea Societății de Drumuri Municipale refuză să comunice cu jurnaliștii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!