Protocolul a fost încheiat după ce Consiliul Local Timişoara a adoptat, în urmă cu circa o lună, o hotărâre în acest sens. Autorităţile locale spun că Universitatea Politehnica a fost prima instituţie de învăţământ superior care s-a arătat dornică de semnarea unui astfel de protocol, dar că la fel se va proceda şi în cazul celorlalte universităţi din oraş, dacă rectorii vor solicita acest lucru primăriei.
„Până la un anumit moment, 50% din costurile aferente transportului pentru studenţi sunt asigurate de Ministerul Educaţiei, prin intermediul universităţilor, şi doar 50% de la bugetul local. Banii alocaţi de minister, însă, nu ajung pentru tot anul. Şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara a decis, ca semn al preţuirii pe care o are pentru studenţii oraşului, să asume şi diferenţa de 50% din costuri din momentul în care universităţile îşi epuizează acele fonduri şi până la sfârşitul anului. La ora actuală, un student îşi scoate o dată cardul securizat şi apoi, câtă vreme este student, prezintă carnetul de student vizat la zi şi buletinul, împreună cu cardul, nu mai trebuie să intre în nicio birocraţie. Pe sistemul vechi erau 2.000 de beneficiari care foloseau mijloacele de transport în comun, pe sistemul nou sunt 3.800. Înainte îi puneam să avanseze costul abonamentului, urmând să îşi primească banii înapoi după o procedură de decont (…) Pe mecanismul actual beneficiază numai studenţii de la fără taxă, pentru că numai pentru ei se primesc banii de la minister, dar noi asigurăm pentru toţi studenţii. Noi am asumat să asigurăm gratuitate pentru toţi studenţii”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Rectorul UPT, Viorel Şerban, a afirmat că banii de la minister oricum s-au terminat.
„Este un protocol benefic pentru studenţii noştri pentru că în acest sfârşit de toamnă practic eram în imposibilitatea de a mai acoperi costurile legate de acordarea cu gratuitate a acestor carduri. Dacă nu era această hotărâre, noi trebuia, pe ultimele luni, să trecem într-un alt regim de acordare pentru ca banii puţini pe care îi aveam să îi distribuim cum am fi putut. Să se revină la vechiul regim, în care studenţii avansează suma şi se decontează ulterior. Era o decontare greoaie şi noi probabil că aveam de ales fie între veniturile proprii, fie să mai solicităm de la minister o suplimentare. Alocaţia anuală primită de Politehnică (n.r. – de la minister) este în jurul a aproape 1 milion de lei (…) Practic această sumă noi o acoperim doar până în luna septembrie. Cu luna octombrie, plăţile vor fi acoperite sută la sută din fondurile primăriei, conform protocolului”, a declarat Şerban.
Universitatea Politehnica din Timişoara are aproape 11.000 de studenţi la zi, dintre care circa 5.500-5.800 sunt cazaţi în zona Campusului Universitar, a precizat Şerban.
„Studenţii de vârstă până la 26 de ani vor putea beneficia de această facilitate, iar doctoranzii până în 30 de ani, pe baza cărţii de identitate, a carnetului de student şi a cardului securizat. Este o procedură foarte uşoară. Orice student, din data de 1 noiembrie, va putea să îşi procure acest card de la chioşchiurile RATT”, a explicat Norbert Kazamer, reprezentantul studenţilor de la UPT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!