Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, consideră că modificarea prin ordonanţă de urgenţă a Legii privind finanţele publice locale reprezintă o imixtiune inacceptabilă a cabinetului de la Bucureşti în modul de funcţionare a administraţiilor publice locale. Edilul crede că noua ordonanţă este „un act ilegal, care încalcă autonomia locală”, că Guvernul, constrâns de negocierile cu FMI, a hotărât să reducă drastic numărul salariaţilor din administraţia locală, deşi astfel de reduceri s-ar fi impus în aparatul guvernamental.
„Toate primăriile sunt băgate în aceeaşi oală, iar oraşele cu o populaţie cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de locuitori au dreptul la un număr maxim de 800 de angajaţi. Timişoara are, conform datelor statistice, aproape 400.000 de locuitori (…) Primăria Timişoara are în subordine o filarmonică şi două teatre de stat, dar cu toate acestea este obligată să aibă acelaşi număr de angajaţi ca un oraş cu 200.000 de locuitori, care nu are în subordine nicio instituţie culturală”, a declarat Ciuhandu.
Edilul spune că primăria, acum obligată se facă disponibilizări, se confruntă cu un deficit de personal. „Ar trebui disponibilizaţi în jur de 400 de oameni. Aici intră primăria cu aparatul propriu şi celelalte instituţii. Guvernul ne cere ca de la 1.575 de posturi ocupate, cât avem cu tot cu structurile din subordine, cu teatrele şi instituţiile de cultură, fără primar, viceprimari şi secretar, să ajungem la 1.170 de posturi: să avem 800 de posturi la primărie, 312 posturi la Poliţia Comunitară, 48 la Evidenţa Populaţiei, plus 10 la Direcţia de Dezvoltare”, a explicat primarul. El a declarat că le-a cerut tuturor directorilor să facă evaluări şi că vor fi „identificaţi” pentru a fi daţi afară cei care au avut sancţiuni disciplinare, cei care au avut un comportament inadecvat faţă de cetăţeni şi cei care nu-şi fac treaba.
Cu toate acestea, Ciuhandu spune că dacă se pune în aplicare noua ordonanţă, va fi periclitată activitatea Filarmonicii Banatul, a Teatrului Maghiar de Stat şi a Teatrului German de Stat. „Aceste instituţii, care nu ar trebui să cadă sub incidenţa acestor reduceri, riscă să dispară. Primăria nu le va putea susţine în condiţiile în care se reduce numărul de posturi (…) Mă aştept ca UDMR şi Forumul Democrat German să susţină existenţa acestor instituţii”, a adăugat primarul. El a declarat că în cazul în care nu se va face „o derogare” pentru Timişoara, nu vede altă soluţie decât să preia Consiliul Judeţean Timiş sau Ministerul Culturii cele trei instituţii culturale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!