Consilierii locali au aprobat marți, 19 septembrie, caietul de sarcini al licitației pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara. Spre deosebire de contractul existent, cel încheiat în urma licitației va conține câteva îmbunătățiri, precum obligația de sterilizare și microcipare a câinilor strânși de pe stradă. Soluția este doar una temporară, până primăria își va construi propriul adăpost, unul cu peste 500 de locuri.
„După cum știți, a existat contractul cu Danyflor. Contractul a fost extins pe perioada maximă posibilă. Încă sunt bani pe acest contract, dar nu îl mai putem prelungi. Știți foarte bine că intenția administrației este, pe termen mediu, de a construi un adăpost propriu, al orașului. Se lucrează momentan la un PUZ în zona Șagului pentru acest adăpost. Până când vom putea să deschidem un asemenea adăpost, o să avem nevoie să asigurăm continuitatea serviciilor”, a explicat primarul Dominic Fritz, în timpul ședinței extraordinare de consiliu local de marți.
Proiect de hotărâre votat cu întârziere
Contractul care va fi semnat în urma licitației se va întinde pe trei ani, dar va conține și clauza că poate fi reziliat în momentul în care municipalitatea își va fi înființat propriul serviciu. Potrivit altor prevederi ale contractului, câinii fără stăpân vor fi evaluați, deparazitați, microcipați, sterilizați și vaccinați. La nevoie, vor primi și alte mici tratamente necesare. La finalizarea termenului legal de 14 zile de cazare în adăpost, animalele nu vor fi eutanasiate, cum se întâmplă în alte localități din județ, ci vor fi ținute aici în continuare.Valoarea estimată a contractului este de 6,7 milioane de lei, fără TVA (8 milioane, cu TVA).
Pentru că proiectul de hotărâre a fost realizat cu întârziere, primăria ar fi putut rămâne descoperită pentru o perioadă în ceea ce privește gestionarea acestor servicii, actuala înțelegere expirând la finalul lunii. Din cauza acestei întârzieri, Fritz a vorbit de eventuale „consecințe disciplinare”. De altfel, proiectul de hotărâre de aprobare a caietului de sarcini a ajuns și în ședința consiliului local din urmă cu o săptămână, însă a fost retras de pe ordinea de zi.
Totuși, pentru a evita alte probleme, tot marți a mai fost aprobat un proiect de hotărâre pentru achiziția directă a serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân pe o perioadă de șase luni, până când ar trebui să se finalizeze licitația. Contractul ar fi urma să fie semnat cu actualul gestionar Danyflor, bugetul pentru acesta fiind cel rămas neconsumat în contractul care stă să expire, aproximativ 830.000 de lei.
Trimite articolul
XFIrma de export spre korea si rezolvam problema pe tara.
In alte tari cu mai multa apa calda nu exista caini vagabonzi. Cainii vagabonzi sunt un pericol pentru cetateni. Atat fizic, ca musca, cat si prin faptul ca transmit multe boli. Sa nu mai zic de cat prici, capuse, etc… Cum fac altii ca la ei nu sunt caini vagabonzi? Simplu. Este undeva un caine vagabond pe strada este anuntat ecarisajul, de politie, de cetateni, de cine o fi – si vin aia si il ridica. Fara probleme, fara cearta cu babe ce dau de mancare, fara mare tam-tam. Caine este dus la centrul de colectare a cainilor , i se face controlul , se controleaza daca are ceva chip sau alt semn ce il poate face recuscut. Nu are , i se face control medical, este sanatos , bine este grav bolnav, merge in alta directoe. Se constata felul lui de comportare. Este sociabil si cu sanse de a fi infiat de ceva famiklie, e bine, Este fioros, agresiv, necooperativ, merge in alta directie.
Cine trece de acest examen este vaccinat, castrat, despaduchiat, etc. Cine nu trece de acesasta examinare este scos din circuit.
Cei buni se da la adoptie. Dar numai pe o anumita perioada. Depinde de la oras la oras. De obicei cateva saptamani. Nu se anunta nici un amator de a infia catrelul, este si e scos din circuit. Eutanasiat, altfel spus. Astfel nu se suprapopuleaza adapostul de caini, nu sunt cheltuieli fara rost cu ceva ce nu poate fi infiat.
Pe strada prin oras poti sa circuli fara frica, copii pot veni si mai pe seara acasa, nu tre sa vine cineva dupa ei daca vin de la scoala, sport sau alte activitati, ca altfel ii musca cainele.
Cine preia un caine de la centrul de caini, este trecut in evidenta, cainele e chipat, stapanul plateste o taxa de adoptie, si in caz ca nu are grija de caine, adicca il lasa iar pe strada, este bun de plata la prinderea cainelui din nou pe strada.
Plus ca este in atrile astea mai cu multa apa calda si interzicerea de a hranii cainii vagabonzi. Asa cum in Italia , si altele nu ai voie sa hranesti porumbeii de pe strada, asa si cu cainii vagabonzi. Nu e voie sa ii hranesti pe strada. Babele daca sunt miloase sa isi adopte un caine si nu sa duca din cand in cand resturile de mancare la caine, ca saracu, e si el o fiinta.
PS. Si un miel la pasti este taiat desi nu face nimanui nici un rau. Sau porcul de craciun tot pentru taiat e tinut si nu pentru mangaiat.
Si ONG-urile daca sunt asa de miloase sa aibe grija adevarat de caini si numai asa, de tuns banii altora.
-
Pe de alta parte, sunt si tari cu foarte multa apa calda unde e ilegal sa eutanasiezi caini vagabonzi sanatosi (de ex., Germania). Politica lor e sa controleze extrem de bine crescatorii si posesorii de caini – microcip, amenda. Cainii de rasa sunt scumpi, pentru ca nu orice Neanderthal poate sa faca ferma de caini in apartament. Rezultatul e ca adaposturile au o rata de adoptie de 90%. Si ca, desigur, pe strada nu umbla caini de capul lor, nici cu, nici fara covrigi in coada…