Proprietarii de clădiri istorice vor avea, începând din acest an, un alt instrument care îi va ajuta să îşi reabiliteze faţadele şi acoperişurile. „Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice” prevede acordarea de fonduri pentru reabilitarea faţadelor clădirior istorice care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol viaţa trecătorilor. Doar o parte din fonduri, mai exact 20 la sută, sunt nerambursabile, restul de 80 la sută fiind acordate de municipalitate sub formă de împrumut pe o perioadă de zece ani cu dobândă 0.
„Este vorba de un nou regulament de sprijin al proprietarilor din cadrul clădirilor istorice din Timişoara. Un program care acordă HCL cu modificările legislative prin legea 153 şi care permite o intervenţie mult mai facilă asupra faţadelor şi acoperişurilor clădirilor istorice. Este vorba de un procent de finanţare de 20 la sută, pe care îl suportă Primăria Timişoara, dar şi de un parcurs mult mai uşor din punctul de vedere al reabilitării clădirilor istorice, restul de 80 la sută care revin în sarcina proprietarilor sunt returnaţi timp de zece ani, fără dobândă, bugetului local”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
El a precizat că după ce va fi adoptat de Consiliul Local Timişoara, municipalitatea va demara selecţia clădirilor ce urmează să fie reabilitate, iar anul viitor vor începe şi primele lucrări.
„O să avem o sumă importantă în buget pentru astfel de proiecte şi o formă de selecţie funcţie de stadiul fiecărei clădiri, în perioada imediat următoare. Sperăm că HCL va trece fără probleme şi vom folosi această iarnă pentru realizarea documentaţiei, proiectelor tehnice şi clasamentul proprietarilor din clădirile istorice, astfel încât să ne încadrăm în buget. Urmează ca anul viitor, de indată ce timpul ne va permite şi licitaţiile realizate să demarăm acest program în cât mai multe puncte ale oraşului”, a mai spus Diaconu.
Pot accesa aceste fonduri proprietarii – doar persoane fizice – de apartamente în clădiri istorice din mai multe zonele oraşului. Prioritate vor avea însă clădirile clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422/2001.
În cazul persoanelor juridice care deţin apartamente sau spaţii comerciale în aceste imobile, acestea vor suporta integral valoarea ce le revine.
Principiul de acordare a acestui sprijin este următorul: anual, prin Consiliul Local Timişoara va acorda o sumă pentru acest proiect. Ulterior aprobării sumei, Primăria Timişoara va face public anunţul privind înscrierile la acest program. În termen de 30 de zile de la acest anunţ, cei care doresc să intre în acest program trebuie să depună un dosar de participare la sediul Primăriei Timişoara, camera 12, care să cuprindă, printre altele, extras de carte funciară însoţit de copie legalizată de pe titlul de proprietate; declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că imobilul nu constituie obiectul unui litigiu, că nu este ipotecat şi nu se află sub sechestru; documente justificative din care să reiasă veniturile nete realizate pe lună de fiecare familie din imobil; documentar fotografic al situaţiei imobilului; proiect tehnic; devizul general al lucrării şi o hotărâre a asociaţiei pentru a intra în acest proiect, adoptată în unanimitate.
Timişorenii care vor să îşi expună punctul de vedere asupra proiectului, care a fost publicat pe site-ul Primăriei Timişoara, pot participa, vineri, la dezbaterea publică, care va avea loc de la ora 13, în sala de consiliu a primăriei.
Diaconu: Primăria are dreptul să refacă faţada şi să îşi recupereze banii
Viceprimarul Dan Diaconu a afirmat că municipalitatea mai are la dispoziţie şi un alt instrument legal pentru a determina proprietarii de clădiri istorice să îşi refacă faţada. Mai exact, municipalitatea poate să refacă faţada unui imobil istoric degradat, iar apoi să trimită factura proprietarilor care nu şi-au îngrijit casa.
„Avem mai multe tipuri de intervenţie, conform legii. Vorbim, pe de o parte, de somaţie şi, ulterior, după trecerea unui an în care nu s-au luat măsuri, primăria are dreptul să ia măsurile proprii, adică să refacă faţada şi să îşi recupereze ulterior banii, sau există acest tip, în care proprietarii vin voluntar în cadrul programului şi reuşim ca împreună să refacem aceste faţade”, a mai spus Diaconu.
În ceea ce priveşte amenzile împărţite de reprezentanţii Primăriei Timişoara în ultima perioadă proprietarilor de clădiri istorice, Diaconu a spus că această măsură se ia doar în cazurile cele mai flagrante.
„Din punct de vedere al amenzilor nu cred că s-au realizat foarte multe astfel de evenimente, cu excepţia, e adevărat, cazurilor flagrante, unde nu există respect faţă de faţade şi nu se poate continua aşa”, a concluzionat viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!