Stoia a afirmat că în ultimele luni, o comisie a verificat modul în care au fost restituite unele clădiri din zona centrală a oraşului.
„Evaluarea dosarelor de restituire din perioada 1990-2008 efectuată de comisie în ultimele luni indică ilegalităţi, falsuri şi decizii abuzive, fapt pentru care am iniţiat o sesizare a instituţiilor statului care sunt în drept să verifice aceste retrocedări, urmând ca imediat ce sunt finalizate cercetările instituţiilor sesizate să aduc la cunoştiinţa cetăţenilor şi opiniei publice rezultatele investigaţiilor”, a spus Stoia.
El nu se fereşte să spună că în Timişoara s-a petrecut un jaf în perioada retrocedărilor, care a avut ca rezultat degradarea multor clădiri istorice.
„Timişoara, sit istoric de inestimabilă valoare, a avut de suferit de pe urma jafului din perioada retrocedărilor. Boom-ul imobiliar a avut drept consecinţă distrugeri sau deteriorări ale unor clădiri de patrimoniu, prin intervenţii arhitectonice inadecvate, fapt pentru care am dispus înfiinţarea comisiei de monumente istorice şi am declanşat această campanie. Pe de o parte, împreună cu echipa, ne-am propunem restabilirea legalităţii în cazul unor imobile retrocedate ilegal, pe de alta, respectarea tezaurului arhitectonic al oraşului prin aducerea clădirilor la starea iniţială. Dorim readucerea unor clădiri reprezentative în patrimoniul comunităţii şi repararea unor situaţii care crează prejudicii imense Timişoarei”, a mai spus Stoia.
Imagini aeriene cu imobilele istorice ale Timişoarei
Până la finalizarea anchetei, Stoia a trimis pe teren o echipă înarmată cu o dronă aeriană, care a înregistrat imagini cu starea mai multor clădiri de patrimoniu din Timişoara. Ca şi în cazul Abatorului din Complexul Studenţesc, Stoia a dorit să vadă dacă proprietarii acestor clădiri le-au lăsat în paragină sau nu.
Vedeţi în filmul ataşat materialului imaginile surprinse de dronă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!