Reprezentanţii Primăriei Timişoara au elaborat deja un proiect de hotărâre care prevede contractarea unui credit de zeci de milioane de euro şi îndatorarea oraşului pe o perioadă de 12 ani, proiect care urmează să fie supus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara în perioada următoare.
„Se aprobă contractarea unei finanţări rambursabile externe de la International Finance Corporation – membră a grupului Banca Mondială, în valoare de maxim 35.000.000 de euro sau echivalent în lei, cu o maturitate de 12 ani. Creditul bancar va putea fi rambursat anticipat din surse proprii. Contractarea finanţării rambursabile (…) se face pentru finanţarea integrală sau parţială, cofinanţarea şi/sau prefinanţarea obiectivelor de investiţii publice de interes local prevăzute în anexa nr. 1”, se arată în proiectul de hotărâre. Iar în Anexa nr. 1 – „Lista obiectivelor finanţate din împrumut”, care însoţeşte proiectul de hotărâre, sunt înşiruite 20 de proiecte pe fonduri europene iniţiate în timpul fostei administraţii, unele dintre ele chiar în curs de execuţie, cum ar fi amenajarea Complexului Rutier Michelangelo – realizarea pasajului subteran şi reabilitarea Podului Michelangelo, reabilitarea şi extinderea străzii Cloşca sau retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare. Pe listă mai apar şi proiectele cu finanţare europeană privind reabilitarea malurilor canalului Bega, reabilitarea liniilor de tramvai de pe strada Ştefan cel Mare, reabilitarea străzii Iancu Văcărescu pe tronsonul de la Bulevardul Regele Carol I la Splaiul Tudor Vladimirescu, sistemul de management al traficului şi supraveghere video, reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al oraşului, extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare (un proiect al Aquatim) şi altele.
Consiliul Local Timişoara ar urma să îl împuternicească pe primar, în cazul în care aprobă acest proiect de hotărâre în această formă, să semneze contractul de finanţare, acordul de garantare al finanţării rambursabile şi orice alte documente necesare obţinerii şi derulării finanţării.
Primarul Nicolae Robu motivează, într-o expunere de motive care însoteşte proiectul de hotărâre, că este nevoie de acest credit „ţinând cont de faptul că bugetul local nu dispune de fondurile necesare pentru finanţarea, cofinanţarea şi prefinanţarea obiectivelor de investiţii, pentru asigurarea unei utilizări eficiente a resurselor financiare şi pentru minimizarea costurilor finanţării”.
La începutul acestui an, reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţau că oraşul dispune de un buget record în 2013, de aproape 300 de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!