Terenul de la Observatorul Astronomic a ajuns iar în atenția consiliului local, după ce alesul liberal Lucian Căldăraru i-a cerut primarului Dominic Fritz să discute cu filiala Academiei Române și să treacă „acest patrimoniu important de la stat la PMT”.
„Observatorul stă pe două hectare, e o zonă foarte frumoasă, verde, dar neîntreținută. Academia Română se pare că nu are bani nici să întrețină observatorul efectiv. Să treacă în patrimoniul public al municipiului Timișoara și apoi să se ne ocupăm să facem din el un observator interesant și un planetariu. Vă spun garantat, o să fie ceva superb, o să vedeți ce o să fie acolo: copii, studenți”, a atras atenția Căldăraru.
Primarul Dominic Fritz a replicat că problema se află deja în atenția primăriei și se fac demersuri pentru mai multe proprietăți.
„Am avut o discuție cu președintele de onoare al Academiei Române, filiala Timișoara, acum trei sau patru săptămâni, pe acest subiect. Am discutat și cu Direcția de Mediu, avem toată documentația. Facem demersuri atât către academie, cât și către guvern, să aibă pe o listă cu mai multe proprietăți pe care am vrea să le trecem în curând în proprietatea municipiului Timișoara. 100% de acord că este un obiectiv important pe care trebuie să-l trecem la noi”, a spus edilul-șef.
Despre Observatorul Astronomic s-a discutat și în urmă cu șase ani, mai precis în februarie 2015, tot într-o ședință de consiliu local.
„Observatorul Astronomic este al Academiei Române, care însă nu are resurse financiare să se ocupe de el. Am făcut demersuri către Academia Română, pentru a-l trece măcar în administrarea noastră, dacă nu în proprietate, dar nu avem un răspuns. Academia Română nu are resurse, nu are capacitatea să se ocupe de el, este un loc în paragină. (…) Am discutat cu domnul academician Otiman (Ioan Păun Otiman, preşedintele Filialei Timişoara – n.r.), dânsul este constructiv, este pozitiv, dar nu dânsul decide”, explica, la acea vreme, fostul primar Nicolae Robu.
Primăria Timișoara a trimis atunci mai multe adrese către Academia Română, dar fără succes.
Clădirea Observatorului Astronomic, obiectiv înființat în anul 1962, are un subsol, parter și sala pentru instrumentul ecuatorial acoperit cu o cupolă rotativă. Cupola și instrumentul principal al observatorului au fost făcute cu resurse proprii, la Timișoara. Din când în când au loc evenimente cu public la Observatorul din Piața Axente Sever.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Alesii reclama: Observatorul Astronomic – in paragina in loc sa fie un punct de atractie
Trimite articolul
XE o idee buna, sa fie deschis parcul publicului, e nevoie de spatiu verde in zona. Sa speram ca nu dureaza inca 6 ani ca ultima incercare.
Se pregateste un nou tun imobiliar.
Da , parcul trebuie deschis publicului, dat jos gardul si oricine sa aiba acces in parc
Eu tot va spun ca gunoiu asta e chitit pe capatuiala ….buna locatia pentru orece constructii
Gurile rele spun ca cineva dorește terenul în scop imobiliar.
“Academia Română nu are resurse, nu are capacitatea să se ocupe de el, este un loc în paragină. (…) “Sa vedeti cand va intra in posesia primariei Timisoara va fii luna si bec.Daca le trebuie 2 ani de zile sa faca ilumininatul public in parcul botanic si alte lucrari cu termene CAND VOR FI FINALIZATE LUCRARILE atunci ne putem da seama ce va fi si aici
-
observatorul a fost facut in totalitate de universitatea de Vest Timisoara inaugurat in 1962 a fost preluat de academia taranilor comunisti prin hotarare abuziva a jegoasei comuniste academician fara studii elena ceausescu .
-
Nu-mi trebuie lumina in parcul botanic deranjeaza pasarile si plantele de acolo, deci fara iluminat public in parcul botanic
“…o să fie ceva superb, o să vedeți ce o să fie acolo:” clădiri de birouri, blocuri, parcări…