„Patrimoniul primăriei propune înfiinţarea a două noi cimitire, având în vedere că cele existente sunt pline. Cimitirele timişorene sunt înfiinţate de peste 100 de ani şi unele dintre ele şi-au atins de mult gradul maxim de ocupare. Cimitirele existente nu pot asigura locuri de veci în sectoare distincte în funcție de orientarea religioasă și astfel sunt situații în care nu se pot respecta obiceiurile specifice fiecărui cult religios, lucru garantat de Constituție. Cimitirele nu corespund standardelor europene, care prevăd edificarea unor case funerare pentru depunerea persoanelor decedate în vederea asigurării ritualurilor premergătoare înhumării. În capelele existente în cimitir sunt depuse simultan mai multe persoane decedate, iar acest fapt generează disconfort familiilor îndoliate”, a expus situaţia Stoia.
Viceprimarul a propus alocarea de teren pentru amenajarea unor noi cimitire, în diferite zone ale oraşului, care să permită un acces facil. Cum visează Stoia să arate un nou cimitir? Ar urma să dispună de parcări, grup sanitar, magazin de profil şi loc de reculegere, iar pentru desfăşurarea serviciilor de înhumare de o capelă, o casă funerară, o sală de priveghi, camere frigorifice pentru cei decedaţi, un sediu administrativ şi un loc de depunere a urnelor cu cenuşă. Edilul a prezentat ca exemplu un cimitir din Austria.
Viceprimarul a afirmat că a fost deja identificat un teren unde ar putea fi amenajat un nou cimitir, la ieşirea din oraş spre Jimbolia, şi se mai caută încă un amplasament.
Odată cu înfiinţarea acestor cimitire se vor crea şi o bază de date computerizată – un sistem de evidenţă şi monitorizare a utilizării cimitirelor şi a gradului de ocupare a acestora, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Viceprimarul Traian Stoia estimează că în 2 ani Timişoara ar putea avea două cimitire noi şi civilizate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!