Oficialii primăriei spun că au iniţiat deja discuţii cu reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice pentru realizarea schimbului de imobile.
„Astăzi am negociat cu Biserica Romano-Catolică. Ştiţi că noi vrem să cumpărăm clădirea de la Colegiul Bănăţean şi unui coleg de-al nostru de aici i-a venit o idee care mie mi de pare interesantă. Primăria Timişoara este proprietara Bisericii Millenium din zona Pieţei Traian, Piaţa Romanilor, şi a bisericii de la Punctele Cardinale, din parcul acela din dreptul Tribunalului. Aceste două biserici primăria ar fi dispusă să le cedeze cultului catolic, care, fiind proprietar pe cele două biserici ar putea accesa fonduri europene în vederea întreţinerii şi îmbunătăţirii calităţii acestor clădiri folosite de enoriaşii catolici în schimbul liceului Colegiul Bănăţean. Dacă vom reuşi ar fi o chestie foarte faină atât pentru primărie cât şi pentru enoriaşii catolici care vor putea accesa fonduri europene (…) Dumnealor nu pot obţine fonduri europene pentru că nu sunt proprietari pe cele două biserici pe care le doresc, noi am dori să nu cheltuim foarte mulţi bani cu Colegiul Bănăţean sau să putem băga banii în repararea şi transformarea Colegiului Bănăţean într-un colegiu european în care să nu-ţi fie ruşine să-i aduci pe străini când vin în Timişoara”, a declarat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.
Edilul spune că a avut loc o primă discuţie, iar în cursul săptămânii viitoare va avea loc o nouă întâlnire. În plus, Stoia a afirmat că municipalitatea este în urmă cu plata chiriei pentru clădirile în care funcţionează Colegiul Bănăţean şi Liceul „Dositei Obradovici”.
„Cei care au fost aici spuneau că au avut o discuţie cu domnul episcop, o vor relua şi urmează ca în cursul săptămânii viitoare să ne reîntâlnim şi să venim fiecare cu argumentele noastre. Pentru Colegiul Bănăţean se plătesc bani destui de mulţi… În ultimele cinci luni s-a cam uitat să se plătească, le-am spus funcţionarilor să facă plăţile pentru că nu poţi negocia în mod deschis, corect, cu cineva la care-i datorezi un sac de bani. Având în vedere mărimea clădirii, acolo trebuie făcută o evaluare. Noi nu putem băga bani că nu-i a noastră, ei nu că nu-i interesează prea tare, poate reuşim să facem acest schimb…”, a adăugat Stoia.
Potrivit unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Timişoara în noiembrie 2012, primăria trebuie să plătească o chirie de 21.250 de euro pe lună pentru imobilele de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 şi bulevardul General Dragalina în care funcţionează Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”, fiind negociat un contract de închiriere pe 2 ani, începând cu data de 1 noiembrie 2012 până în data de 31 octombrie 2014.
UPDATE. Reprezentanţii comunităţii evanghelice lutherane din Timişoara atrag atenţia asupra faptului că biserica de la Punctele Cardinale pe care se arată dispuşi să o ofere la schimb oficialii municipalităţii… le aparţine lor.
„Biserica de la Punctele Cardinale a aparţinut, din momentul construirii ei, comunităţilor unite protestante (evanghelică-lutherană, respectiv reformată) şi din anul 1890 şi până în prezent comunităţii Evanghelice Lutherane din Timişoara. Nu a aparţinut Bisericii Romano-Catolice şi nu a fost niciodată naţionalizată, cauză din care nu poate aparţine statului român. Fiind construită între anii 1832-1839 a fost sfinţită în luna octombrie a anului 1839, urmând ca anul viitor, în 2014, să împlinească 175 de ani”, precizează Kovacs Zsombor, preot paroh al Bisericii Evanghelice Lutherane din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!