În momentul de față, din bugetul local sunt finanțate atât Direcția de Asistență Socială (DAS), cât și organizații care oferă servicii de ajutor complementare, reglementate prin HG 426/2020.
Prin acest proiect de hotărâre se dorește finanțarea unor fundații, asociații sau culte recunoscute pentru furnizarea de servicii pentru peste 850 de beneficiari. Conform reprezentanților PMT, suma va crește de la 10,47 milioane de lei, cât s-a acordat anul acesta, la 14,94 milioane de lei pentru anul următor.
Primăria Timișoara menționează și categoriile de servicii sociale care vor beneficia de bugetul majorat:
- Centru rezidențial pentru persoane adulte cu dizabilități – Locuințe minim protejate
- Centru rezidențial pentru persoane adulte cu dizabilități – Locuințe maxim protejate
- Centre pentru viață independentă
- Centre de primire în regim de urgență
- Centre rezidențiale de asistență și reintegrare socială pentru persoane fără adăpost
- Adăposturi de noapte
- Unități de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice
- Echipe mobile pentru persoane adulte cu dizabilități
- Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți
- Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități
- Cantine sociale
- Servicii mobile de acordare a hranei – masa pe roți
„Trăim vremuri grele și în momentele dificile trebuie să fim solidari cu cei vulnerabili. De aceea, propunem o creștere majoră a fondurilor pentru servicii sociale furnizate de organizații acreditate, pentru a ajunge la cât mai multă lume în nevoie. Acolo unde Primăria nu poate interveni pentru ca nu are pârghii legale sau suficientă capacitate, intervin organizații prin servicii pe care le susținem financiar. De asemenea, sunt multe situații în care statul nu reușește să integreze persoanele vulnerabile în societate și facem demersuri să modificăm legislația națională pentru a finanța mai ușor serviciile care reușesc. Scopul serviciilor sociale este să-i ajute pe beneficiari să își construiască propria autonomie, libertate și demnitate și nu să ii țină captivi într-un lanț al ajutoarelor de la stat”, transmite primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Trimite articolul
Xasociatii, fundatii… oengeuri. Foarte bine, sa se dea, dar sa vedem si noi cum sunt cheltuiti banii, se poate? vreau sa vad ca fiecare leu din banii nostri ajunge la cei in nevoie, nu la niste smecheri care sifoneaza prin metoda “Ia uitați ce belșug se întrevede :-)” Si acolo tot cu persoane nevoiase era smecheria. Cati bani au sifonat in Alba prin proiectele “Punti Comunitare”, “SES-am deschide-te”, “Trebuie”?
Asadar vreau un raport cu banii cheltuiti anul trecut prin aceste “fundatii… asociatii”.
Transparenta? Nu? De ce nu? Si niste detalii despre ce anume din legislatie se doreste a fi modificat, altfel pare ca daca nu mai merge smecheria cu bani europeni pentru “proiecte sociale”, se incearca cu bani de la buget. Ce ar fi de exemplu ca orice “fundatie” care primeste bani publici sa dea un raport complet despre salarii de exemplu, sa fie obligata sa faca achizitii doar prin licitatii publice, sa indice toate sursele de finantare? Hm? N-ar fi bine?
#idiocracy
la munca, fmm