Noul proiect de hotărâre nu a fost încă publicat pe site-ul primăriei, dar aleşii PDL spun că l-au primit pe mail şi că urmează să-l discute marţi în comisiile de specialitate, înainte să fie supus spre aprobare în plenul consiliului local.
Astfel, se propun tarife de 3 lei pe oră la sistemul de plată pe bază de vouchere, în loc de 1,5 lei pe oră (cât e tariful acum în zona centrală – zona roșie), şi 0,75 euro pe oră + TVA la plata prin SMS, în loc de 0,50 euro + TVA, în noile „zone de parcare speciale”, zona 0 sau verde, care sunt de fapt fostele parcări cu bariere – în Piaţa Iancu Huniade (parcarea de la Modex), pe strada Nikolaus Lenau (parcarea de la Hotel Central) şi în Piaţa Mareşal Ferdinand Foch (parcarea din spatele magazinului Bega). Practic s-ar reveni la vechiul tarif de 3 lei pe oră care se aplica înainte în parcările cu acces controlat prin bariere, unde nu erau valabile abonamentele de parcare TelPark/ TimPark.
„Parcarea este un element important pentru desfăşurarea cu succes a activităţilor în zona centrală a oraşului. Deşi sunt asigurate servicii de transport public la un nivel destul de ridicat, numărul de vehicule care vizitează această zonă este foarte mare şi în continuă creştere. Drept urmare, se impune luarea de măsuri pentru descurajarea parcării pe termen lung în anumite parcări din zona centrală a Municipiului Timişoara pentru a controla cererea de locuri de parcare pentru nerezidenţi. Ţinând cont de cele de mai sus considerăm că se impune instituirea unor zone de parcare speciale, denumite zona 0 (verde), în următoarele locaţii: P-ta Iancu Huniade (Parcare Modex); str. Nikolaus Lenau; str. Mareşal Ferdinand Foch (Parcare mag. Bega). De asemenea, în zona 0 (verde) se impune stabilirea unor tarife mai ridicate astfel încât să asigure un grad cât mai mare de rotaţie a utlizatorilor”, motivează reprezentanţii municipalităţii.
Noile tarife ar urma să se aplice din data de 15 august 2013 dacă aleşii locali vor aproba proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de funcţionare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Timisoara, noul TimPark.
Consilierii PDL, cei care au făcut publică intenţia municipalităţii de a scumpi parcarea în aceste zone, spun că nu au neapărat o problemă cu majorarea propusă, ci cu modul în care funcţionează sistemul TimPark.
„Nu consider că parcarea ar trebui să fie ieftină în centrul oraşului, dar foarte mulţi şoferi nu o plătesc. Banii care se încasează raportat la numărul locurilor de parcare sunt foarte puţini. Sistemul trebuie aplicat corect, trebuie să se găsească un mecanism prin care cetăţenii să fie încurajaţi să plătească. Susţinem necesitatea implementării parcometrelor. Este un sistem care funcţionează peste tot în lume, nu l-am inventat noi”, afirmă consilierul local Ştefan Sandu. Alesul crede că zona centrală a Timişoarei ar putea fi acoperită cu un număr de 250 de parcometre, preţului unui astfel de automat fiind sub 4.000 de euro, din spusele sale. În opinia democrat-liberalului, investiţia, care ar veni în sprijinul cetăţenilor, s-ar amortiza în scurt timp din banii încasaţi de la şoferi pentru plata parcării. Primarul Nicolae Robu nu este însă adeptul parcometrelor, edilul motivând că automatele sunt costisitoare şi avem nevoie de un număr mare, că cei care le mai folosesc astăzi o fac pentru că au investit bani în ele în trecut şi că cel mai modern sistem de plată este cel prin intermediul telefoniei mobile.
A intrat in vigoare noul TimPark. Nu stiti cum functioneaza? Va explica voluntarii PNL!
TimPark, reclamat la Protectia Consumatorului de un timisorean
Citiți principiile noastre de moderare aici!