Primarul Nicolae Robu a declarat, vineri, că a cerut Direcţiei de Mediu şi celei de Urbanism, printr-o notă internă, să caute soluţii pentru a interzice orice nouă investiţie care ar putea produce poluare în Timişoara, dar şi să introducă noi regelementări privind activitatea companiilor deja existente.
„Am cerut celor două direcţii să pregătească un proiect de hotărâre de consiliu local prin care să statuăm că în Timişoara nu se aprobă investiţii poluante, că unii îşi fac planul de afaceri în ideea că vor reuşi să rezolve cu aprobările. Am cerut, de asemenea, ca în hotărârea de consiliu local să se prevadă un termen ultimativ pentru unităţile care poluează, 6 luni am zis eu (…), să se dea sarcină tuturor firmelor care produc poluare în Timişoara care există să ia măsuri pentru a reduce la jumătate din cât e permis să fie poluarea. Am avut în vedere şi zgomotul, nu numai poluarea cu noxe, cu mirosuri, altminteri trebuie demarate proceduri de relocare a lor. Eu m-am săturat şi de Continental Cauciucuri, şi de Azur, şi de altele care n-au fost identificate, m-am săturat şi de promisiuni şi de angajamente”, a declarat, vineri, primarul Timişoarei.
Dacă timişorenii reclamă de ani poluarea generată de activitatea producătorului de anvelope din zona UMT, mirosurile pe care trebuie să le suporte în mai multe cartiere ale urbei, edilul a povestit şi el o experienţă pe care a trăit-o în aceste zile: cum i-au lăcrimat ochii din cauza poluării în drum spre casă, spre cartierul Soarelui.
„Aseară (n.r. – joi seara), mergeam spre casă, pe la ora 23 – l-am sunat pe viceprimarul Dan Diaconu chiar la ora respectivă -, pur şi simplu aşa poluare era, dar pe o zonă largă, de la Spitalul Judeţean începând se simţea, încât am început să lăcrimez. Nu numai cât mă deranja mirosul, dar mi-au fost afectate glandele ochilor de agenţii existenţi în atmosferă, şi asta eu fiind în maşină. Lucrurile sunt foarte grave şi cred că trebuie să recurgem la măsuri radicale: ne lipsim de acele locuri de muncă, ne lipsim de contribuţiile la bugetul local şi la bugetele centralizate, preferăm să respirăm un aer curat”, a statuat Robu. În primăvară, tot el declara că, în percepţia sa, situaţia privind poluarea s-a îmbunătăţit.
Edilul crede că s-a greşit în trecut, atunci când s-au dat aprobările pentru astfel de investiţii. Întrebat cum ar putea obliga autoritatea locală să relocheze o companie privată, primarul a explicat că speră de fapt într-o modificare a legislaţiei.
„Nu avem cadru legal să le relocăm noi, noi le cerem asta, pentru că eu nădăjduiesc că şi legislaţia în România se va schimba (…) Prefer să avem în Timişoara alte industrii dezvoltate, şi Slavă Domnului avem posibilitatea să susţinem dezvoltarea altor industrii, şi astfel de industrii care poluează, care sunt necesare, trebuie să fie locate acolo unde nu deranjează oameni, la alte distanţe de zonele locuite”, a mai afirmat Robu.
La fel, edilul speră să se modifice din nou Codul Fiscal şi să se prevadă posibilitatea introducerii unor „taxe doborâtoare” pentru marii poluatori, un alt plan pe care l-a anunţat în trecut şi care nu s-a mai materializat.
La Timişoara a existat doar o aşa-zisă taxă de poluare generică de 500 de lei, care, după multe contestaţii din partea agenţilor economici, a fost desfiinţată.
Primarul spune că, în discuţiile cu potenţialii investitori, el a transmis deja acest mesaj, ba chiar că s-ar fi respins investiţii de 150 de milioane de euro.
„Vreo cinci investiţii, da mari”, a conchis Robu, care a refuzat însă să facă vreo nominalizare.
Edilul a mai ameninţat în trecut cu închiderea de fabrici şi amenzi, pentru ca ulterior să se ajungă la concluzia că nu este primăria în măsură să intervină.
Până una-alta, reprezentanţii Gărzii de Medi afirmau, în primăvară, că cei de la Continental au o autorizaţie de mediu emisă de APM Timiş care este valabilă până în anul 2023.
Alte articole pe aceeași temă:
Protest anti-poluare cu roze: soprana Diana Pap s-a pozat nud la Continental
Noi sesizari legate de fabricile Timisoarei, primarul spune ca nu se poate vorbi despre poluare
Garda de Mediu le transmite timisorenilor ca 2015 e ultimul an cu miros de cauciuc de la Conti!
Primaria Timisoara ameninta ca inchide compania Azur pentru poluare. Continental mai sta
Citiți principiile noastre de moderare aici!