Potrivit primului articol al hotărârii de consiliu local, înscrierea Municipiului Timişoara în Programul Rabla Plus 2023 se face „în vederea achiziţionării unui autoturism hibrid pentru parcul auto propriu”. Astfel, primăria ar urma să caseze un vehicul mai vechi din parcul auto propriu și să primească, în schimbul acestuia, un eco-tichet în valoare de 51.000 de lei.
Voucherului primit astfel i se vor adăuga încă 124.000 de lei proveniți din bugetul local, astfel încât să se ajungă la un total de 175.000 de lei (aproximativ 35.000 de euro), suma maximă prevăzută de lege pentru achiziționarea unui vehicul de către autoritățile și instituțiile publice. Aceeași lege, Ordonanţa nr.80/2001 actualizată, mai prevede că mașina nu poate avea o capacitate mai mare de 1600 cm3.
Astfel, deși în proiectul de HCL nu se arată exact ce mașină urmează să achiziționeze primăria, este menționată cea care urmează să fie casată. Este vorba despre un Volkswagen Passat de tip AA Berlină, cu numărul de înmatriculare TM-65-WST, anul fabricației 2007 și capacitate cilindrică de 1.968 cm3.
Argumentele invocate
În schimb, în documentația aferentă proiectului de hotărâre, au fost aduse și câteva argumente pentru achiziționarea unei mașini hibrid plug-in.
„După cum s-a constatat deja, mașina hibrid plug-in vine la pachet cu un set complet de avantaje pentru oameni, afaceri și mediu. Ultimii ani ne-au demonstrat importanța conservării mediului, iar mașina hibrid plug-in este unul dintre factorii de schimbare în acest sens. Însă avantajele nu se rezumă numai la acest fapt, astfel că regăsim și următoarele puncte forte:
- mașina hibrid plug-in este o mașină silențioasă, astfel că utilizarea acesteia reduce poluarea fonică – problemă des întâlnită, mai ales în marile orașe cu trafic abundent;
- sistemul administrativ din România susține financiar achiziționarea mașinilor hibrid, pentru a facilita și încuraja această schimbare, prin acordarea unui eco-tichet;
- deoarece produce mai puține emisii, mașina hibrid plug-in este un mijloc de mobilitate mai sustenabil;
- fiabilitatea mașinilor în ansamblu, dar și al pieselor în mod individual reduc cheltuielile și frecvența mentenanței”, se arată în referatul de aprobare.
Nu este prima dată când primăria casează o mașină veche prin programul Rabla Plus
Primăria Timișoara s-a înscris și în anul 2022 în Programul Rabla Plus, casând o mașină veche pentru un eco-tichet de 51.000 de lei. A fost vorba despre un Renault Symbol, berlină, fabricată în 2008, cu o capacitate cilindrică de 1.390 de cm3. Spre deosebire de intenția din acest an, în 2022 s-a dorit achiziționarea în schimb a unei mașini 100% electrice.
Pe aceeași temă:
Mașină electrică de 35.000 de euro, pentru Primăria Timișoara, prin programul RABLA PLUS
Trimite articolul
Xda’ bicicleta nu e buna?
#🤪
Perfect! Prostanacul de Fritz si aparatul lui de specialitate de spagari nu pot circula cu Dacia Spring (e prea ieftina) pe drumurile urbei plin de grobi……le trebuie masini scumpe! Niste MISEI ajunsi la putere!
Bime ca Mot, pe vremea lui putea circula cu o Dacia neagra!
-
@marc antoniu
Vine el Lae oRbu si isi trage un Mercedes S class de 124000 €uro!!!
-
Trebuia sa ia exemplu de la Robu, masina de 70.000 euro sau cat costa donata si sofer de la miliție.
“să își ia”? adica sa cumpere din banul public, vreti sa spuneti?
A avut doara si Robulica. Dar nu era de nasul lui…. Nu era culoarea potrivita cu frisura…Renault Zoe electric. Unde este masina acuma? Cine o luat-o?