Ideea lui Robu nu este una nouă. Comitetul civic pentru salvarea patrimoniului Timişoarei, un grup din care fac parte mai multe organizaţii civice şi personalităţi ale urbei, este forul care a militat pentru mutarea Monumentului Fidelităţii din Cimitirul Eroilor în zona centrală. Reprezentanţii societăţii civile au organizat chiar şi o conferinţă de presă în cimitir pentru a cere reamplasarea şi restaurarea acestui ansamblu monumental, în iunie, imediat după alegerea în funcţie a noului primar. Monumentul Fidelităţii datează din anul 1852 şi a fost amplasat iniţial în Piaţa Libertăţii, de unde a fost mutat în 1936 în cimitir.
„Este un monument excepţional care stă parcă ascuns în cimitirul din Calea Lipovei când ar trebui să fie unul din lucrurile cu care oraşul nostru să se mândrească. Se cheamă Coloana Fidelităţii şi reprezintă o dovadă de recunoştinţă a lui Franz Joseph faţă de trupele locale care au reuşit să apere Timişoara timp de 107 zile în faţa trupelor maghiare în perioada 1848-1849. Este un monument care chiar arată foarte bine şi dincolo de faptul că este un dar pentru Timişoara de la un mare împărat, în semn de respect pentru istorie ar trebui să îşi aibă un alt loc. L-am inclus pe scadenţarul de probleme care trebuie rezolvate în ideea de a i se căuta un loc unde să fie vizibil. Este o operă de artă în aprecierea mea remarcabilă dincolo de valoarea istorică”, a declarat Robu.
În acelaşi context, edilul a anunţat că după mutarea „acvariului” din centru parcarea din Piaţa Huniade, de la Modex, va fi desfiinţată, în locul său urmând să fie amenajat un spaţiu verde în mijlocul căruia să fie realizată o fântână sau să fie amplasat un monument.
„Eu am fost uimit când am aflat că un asemenea monument este în cimitir. Vă spun sincer, eu, ca timişorean, nici nu am ştiut de el. Am cerut găsirea unei locaţii unde să poată fi mutat cu respectarea legii astfel încât să poată fi pus în valoare”, a adăugat primarul.
Totodată, edilul a anunţat că va lua legătura cu reprezentanţii comunităţii evreieşti pentru a discuta despre reabilitarea Sinagogii din Cetate, mai ales că strada Mărăşeşti va deveni în curând pietonală. „Sinagoga de pe Mărăşeşti este într-o stare deplorabilă. E un alt monument remarcabil al Timişoarei. Intenţionez să iau legătura cu comunitatea evreiască şi să încercăm să o reabilităm”, a conchis Robu.
Intelectualii din Timisoara cer salvarea unui monument controversat
Citiți principiile noastre de moderare aici!