Un teren cu o suprafață de zeci de mii de metri pătrați, aflat lângă Pădurea Verde, la fostul ștrand al Tineretului a văzut, în două decenii de când a fost concesionat de o firmă privată, doar buruieni cu excepția unor concursuri canine.
Consilierul local liberal Lucian Căldăraru a făcut o interpelare pe această temă, marți după-amiază, în ședința Consiliului Local Timișoara, care a avut loc în format online.
„Încă din 2004, există un contract de concesiune cu o companie privată prin care a concesionat un teren de 74.000 m², mai exact fostul ștrand al Tineretului. Sunt nenumărate interpelări pe care le-am avut în legătură cu acest subiect și încă nu avem un răspuns. Aș vrea să știu când avem de gând să recuperăm acest teren, mai ales prin faptul că, în clauzele contractului se specifică clar niște investiții, care nu au fost realizate și, mai mult decât atât, o altă clauză spune că acest contract poate fi reziliat unilateral”, a spus consilierul local Lucian Căldăraru de la PNL.
Primarul Dominic Fritz i-a răspuns că situația se află în atenția municipalității și că se încearcă găsirea unei soluții pe cale juridică.
„Domnule consilier, știți că împărtășesc cumva frustrarea dumneavoastră că acest teren nu a fost valorificat în favoarea orașului, așa cum a fost gândit acest contract de concesiune. Noi am transmis mai multe notificări în care am insistat pe respectarea clauzelor contractuale, tocmai ca să securizăm o posibilă reziliere a contractului și juridic pentru că degeaba reziliem și după aia ne dau în judecată și câștigă. Pot să vă spun că în urma acestor notificări au redeschis bazinul la Aqua Arena, acum câteva săptămâni, tocmai pentru că o clauză foarte clară spune că acest bazin trebuie deschis.
A fost închis de prea mult timp și în urma notificării noastre a fost redeschis acum, dar suntem în continuare cu ochii pe ei și vă asigur că avem tot interesul să fie acest mare teren valorificat în favoarea comunității.
Nu vă ascund frustrarea mea că acest contract conține câteva clauze în defavoarea noastră și mi-aș dori să fie mai simplu să insistăm pe ce e corect pentru oraș, dar vă mulțumesc pentru îngrijorare și încă o dată subliniez că sunt 100% de acord și cu toată Direcția de Patrimoniu facem tot posibilul să nu se uite nici de acest teren, nici de acest contract”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.
Consilierul Lucian Căldăraru nu s-a mulțumit cu acest răspuns și a continuat discuția.
„Domnul primar, acest contract a fost încheiat în 2004. De atunci și până astăzi nu s-a efectuat nicio investiție pe acest teren. Este inexplicabil și inadmisibil să trăim cu 74.000 m² care pot fi folosiți pentru comunitatea din Timișoara. Noi, astăzi, nu avem un loc unde familiile să-și poată duce copiii, să se relaxeze puțin. Acel contract poate fi reziliat unilateral și vă garantez că nu vom pierde acest proces.
Din spusele domnului Lațcău am înțeles că a existat o discuție cu compania respectivă și mi-a spus că sunt de acord să rezilieze acest contract, dar acum văd că este altceva”, a spus consilierul municipal Lucian Căldăraru.
Viceprimarul Ruben Lațcău i-a oferit, de asemenea, un răspuns.
„Noi am avut, într-adevăr, discuții cu respectivii. Am fost și să vedem bazinul ca să vedem în ce stare tehnică este, pentru că în contract obligativitatea este ca la finalizarea concesiunii să fie predat în întregime către primărie. Întrebarea este dacă cel mai bine ar fi ca noi, ca primărie, să-l preluăm să-l administrăm sau dacă o societate municipală sau dacă va fi un alt contract de închiriere sau altă formă, cu siguranță vom ajunge la un deznodământ și noi i-am comunicat deja respectivului beneficiar că primăria are intenția să recupereze terenul pe care nu îl utilizează și chiar și bazinul în cazul în care nu reintră în circuit. Probabil în următoarele luni vom avea un deznodământ”, a spus Ruben Lațcău.
„Nu înțeleg cum să preluăm în administrație un teren care aparține Primăriei Timișoara”, a afirmat consilierul Lucian Căldăraru.
În replică, viceprimarul Ruben Lațcău i-a răspuns că Primăria Timișoara a concesionat terenul pe 30 de ani printr-un vot.
„Ca să rupem acel contract, care a fost aprobat de către Consiliul Local, avem nevoie de niște clauze de justă cauză prin care ei nu și-au respectat obligațiile ca noi să putem rezilia, nu doar să reziliem, să avem și încrederea că acea reziliere va putea să treacă testul instanței”, a declarat viceprimarul.
A intervenit Dominic Fritz, care a cerut ca strategia juridică să nu fie discutată în public pentru că avocații părții adverse ascultă ședința. Primarul l-a asigurat pe Lucian Căldăraru că este public contractul de concesionare încheiat în urmă cu 20 de ani.
Trimite articolul
XBravo, Dl. Caldararu, meritati tot sprijinul nostru !
-
Sprijin pentru pensionare politică sau ce sprijin? Acele “nenumărate interpelări” le-a făcut domnul consilier şi în mandatele “ultracorectului” şi “ultracinstitului” său coleg de partid sau doar din 2020 încoace? Nu de alta dar în două mandate de primar ale colegului său vopsit, respectiv trei mandate ale sale de consilier local, problema cu acel teren putea fi rezolvată dacă cei din conducerea primăriei ar fi fost interesaţi să o rezolve.
-
Primaria gireaza terenul de sub blocul Dvs.chiar daca aveti CF pe apartment etajul 5.Treziti.va!!!
Sa fie într-un ceas bun. Mai sunt niște foste bălți pe Rozelor, ce ar putea reprezenta un loc de agrement.
După uzina de apa, este un teren imens pe care înainte se aflau bălți. Orașulului i-ar prinde bine un parc de dimensiuni mari cu lac și o zona de stat la iarba verde. În ultimii ani nu mai este apa acolo.
-
ala e teren privat …dar poti sa visezi
Domnilor există drone !Când vor afla cei din primărie toate aceste oportunități ? E orașul prea mare pentru aparatul funcționăresc de acolo ? Nu cred …
Ce l-o fi oprit pe “Consilierul local liberal Lucian Căldăraru” să facă această interpelare înainte de anul 2000? Sau între 2000 și 2004?
In sfarsit au decis si consilierii din “opozitie” sa faca ceva pentru oras dupa 4 ani in care doar au bagat contre. Si-au dat seama ca pot sa faca ceva pentru oras chiar daca nu au castigat alegerile.
Fritz este foarte tripat pe zona aia a inceput cu gradina zoo acum strandul tineretului e ce sa vezi ca vrea swabul un cartier exclusivist acolo
dar cu cabana de la Poiana Marului ce so fi mai intimplat ?
-
Aia-i a sindicatului, nu a primăriei.