Potrivit reprezentanților primăriei, Spitalul Municipal Timișoara este mai aproape de a fi „un spital ca afară”. Mai exact, primarul Dominic Fritz propune Consiliului Local Timișoara „încheierea unui acord prin care IFC va furniza asistență municipalității în structurarea și implementarea unui parteneriat public-privat”.
IFC (Corporația Financiară Internațională) este aripa „privată” a Băncii Mondiale, care se ocupă de investiții. În ultimii 20 de ani, IFC-ul a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare în întreaga lume. Cu aceasta, există discuții – și un alt HCL – încă de acum doi ani pentru realizarea investiției din zona Torontalului.
„E o soluție la care lucrăm deja de doi ani pentru a ridica de la zero un nou spital municipal. Să nu mai facem coadă la Viena sau în Ungaria la clinicile de acolo și să oprim «hemoragia» doctorilor către alte țări. Sunt încrezător că putem să devenim magnet pentru buni specialiști cărora le oferim condiții și echipamente medicale de ultimă generație pentru tratamentul timișorenilor. Parteneriatul cu Banca Mondială ne oferă această oportunitate uriașă de a parcurge întregul drum de la documentații până la construcție și dotarea spitalului. Practic, de la primul studiu până la cheia spitalului”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Dacă va fi aprobat proiectul de hotărâre, specialiștii IFC urmează să ajute primăria cu găsirea unui operator calificat din sectorul privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara.
O singură clădire cu peste 300 de paturi
Reprezentanții primăriei țin să amintească de cele 14 locații diferite în care este „împrăștiat” Spitalul Municipal în prezent.
„Pacienții sunt, astfel, nevoiți să se deplaseze între secții pentru a beneficia de tratament și îngrijire. Atât fluxul serviciilor medicale, cât și confortul pacienților și activitatea medicilor sunt îngreunate de obligativitatea deplasării între diferitele locații unde funcționează secțiile. Mai mult, Clinica de Cardiologie ASCAR și cele 2 clădiri ale Clinicii de Obstetrică – Ginecologie funcționează în spații vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital. Întrucât au fost retrocedate, pentru aceste locații este plătită chirie din bugetul local”, au transmis reprezentanții primăriei.
Aceste lucruri nu s-ar mai repeta când/dacă va fi construit noua unitate.
„Noul spital va avea între 300 și 400 de paturi, într-o unitate modernă și funcțională, iar calitatea serviciilor medicale va crește semnificativ, punând în centrul serviciilor medicale, pacientul. În cadrul viitorului parteneriat public-privat, Primăria va pune la dispoziție terenul pentru ridicarea spitalului, în zona de nord a orașului, lângă Aerodromul Utilitar. Proiectul este cel de dezvoltare a unei locații greenfield pentru construirea unui complex modern și funcțional spitalicesc și educațional”, au mai precizat reprezentanții primăriei.
HCL din 2022
Despre construirea unui nou mare spital în nordul orașului, în Torontalului, pe lângă Aerodromul Cioca, s-a vorbit încă de la începutul anului 2022. Prin HCL 198/2022 fusese aprobată și „oportunitatea inițierii demersurilor necesare realizării obiectivului nou de investiție «Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara» în contextul colaborării cu Corporația Financiară Internațională – IFC”. Potrivit documentelor care au însoțit acea hotărâre, IFC s-a angajat să ofere următoarele servicii:
• Evaluare de nivel înalt a mediului juridic referitor la implementarea Proiectului avut în vedere ca PPP de infrastructură (1), concentrându-se pe legile care reglementează PPP-urile și pe anumite legi relevante aplicabile în sectorul sănătății, inclusiv o evaluare de nivel înalt a mecanismului legal de furnizare a garanţiilor la nivel de stat;
• O analiză documentară a cererii de servicii de asistență medicală referitoare la Proiect pe baza studiilor și informațiilor existente, a volumului actual de servicii, a revizuirii opțiunilor preliminare pentru domeniul de aplicare al Proiectului, inclusiv capacitatea, dimensiunea, serviciile, nevoile de echipamente;
• Furnizarea unei evaluări de nivel înalt a nevoilor de echipamente pentru dezvoltarea prevăzută a noii infrastructuri și domeniul de aplicare general al Proiectului;
• Furnizarea unor estimări inițiale ale cheltuielilor de capital necesare pentru proiect și ale viitoarelor cheltuieli operaționale;
• Sublinierea potențialelor riscuri majore juridice, tehnice, de mediu, sociale, și comerciale legate de implementarea Proiectului;
• Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare pentru implementarea Proiectului, inclusiv opțiuni hibride de finanțare care ar utiliza finanțarea sectorului privat, ar beneficia de potențiale granturi UE sau de finanțare la nivel guvernamental și împrumuturi municipale directe;
• Evaluarea capacităţii de împrumut a primăriei Timișoara;
• Efectuarea unei analize financiare preliminare pentru a evalua fezabilitatea comercială și sustenabilitatea financiară a Proiectului și furnizarea unui mecanism de plată potențial care să poată fi în concordanță cu pragul de accesibilitate al primăriei și cerințele potențialilor operatori din sectorul privat, precum și ale potențialilor creditori.
Acum, din anexele noului proiect de hotărâre aflăm că primăria va plăti 250.000 de euro – două rate de 100.000 și una de 50.000 –, iar că IFC are un termen de 16 luni pentru toate serviciile la care s-a angajat. Astfel, după acest termen, primăria ar trebui să și finalizeze licitația.
Construirea noului Spital Municipal va costa, potrivit previziunilor inițiale ale IFC, în jur de 120 de milioane de euro.
Trimite articolul
Xsi datoria cine o plateste, in cristosii ei de banca mondiala si cristosii lor de “guvernanti” infecti
250 mii oiro pentru hartii. ieftin, comparativ cu sumele ce se vehiculau acum cativa ani pentru spitalele regionale…
Salut, oare o sa vad vreodata o finantare pe fonduri facut de echipa neamtului, ca din bani publici orice prost stie sa cheltuie.Dar votati fritzzz ca sa va mearga bine.
-
tu inca nu intelegi cu ce scop a fost trimis aici?
-
Și pe asta tot tatăl domnului manager Malița o va construi?
Se mai lasă cu o furaciune?
Ce faceti cu cladirea din torontalului, o lasati sa se degradeze si ne bagati in alte datorii ??? Domnule primar al Timisoarei, spune ceva de aceasta caladire, care e cauza ca nu se foloseste ptr. spital.