Conducerea municipalității promite de mulți ani că reabilitează una dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului, aflată în patrimoniul primăriei. Câtă vreme se fac promisiuni, din Primăria Veche se desprinde deja tencuiala. O persoană a ajuns la spital în cursul săptămânii trecute, lovită de tencuiala picată de pe clădire. Din fericire, nu a fost rănită grav. Însă imobilul istoric din Piața Libertății este un adevărat pericol, așa că în curtea interioară nu se mai poate intra.
În Primăria Veche funcționează Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara. Primarul Nicolae Robu spune că s-au luat măsuri pentru ca imobilul să nu se degradeze, dar recunoaște că nu există niciun proiect pentru reabilitare. Mai mult, spune că cei care folosesc clădirea nu i-au spus că ar fi probleme.
„S-au luat măsuri, din păcate lucrurile stau așa cum stau, utilizatorii nu ne-au semnalat, asta e realitatea, că trebuie să intervenim acolo. Nu există niciun document. Am cerut să se verifice dacă existe sesizări oficiale că trebuie să se intervină și trebuie să fim mulțumiți că nu a fost nimeni accidentat grav. Se puteau întâmpla nenorociri. S-a intervenit, cred că s-au montat plase și va fi dată jos absolut toată tencuiala. Toată clădirea aceea, Primăria Veche, cum îi spunem, o să intre în reabilitare”, a promis, din nou, Robu.
Edilul-șef spune că de vreo doi ani le cere subalternilor din primărie să facă un proiect, dar nimeni n-a făcut nimic. Susține că se va ocupa personal, de data aceasta, de problemă, pentru că funcționarii din primărie nu fac față.
„Sunt nemulțumit, cer de vreo doi ani cel puțin să se genereze un proiect pentru reabilitarea acelei clădiri. Totul trebuie reabilitat acolo. O să mă ocup personal. Angajații primăriei trebuie să facă acel proiect. Personal, urmăresc sute de proiecte, că nu se fac lucrurile singure. Ceea ce vedeți realizat în oraș nu s-a făcut așa, de la sine. Eu împing lucrurile pe fiecare proiect și concep tot felul de template-uri de raportare, ca să pot monitoriza. Îmi pun consilierii, Cătălin Iapă nu face față singur, să mai meargă între intervalele dintre intervențiile mele, care sunt săptămânale. Să meargă peste aparatul de specialitate și să spună «Domnul primar m-a trimis să vedem cum stăm cu proiectul cutare»”, a povestit primarul.
Edilul spune că subalternii lui au alte obiceiuri și că nu sunt obișnuiți să lucreze „în forță”. Și aceasta la șase ani de când lucrează cu ei.
„Oamenii au cu totul și cu totul alte obiceiuri decât s-ar potrivi cu stilul meu de lucru. Eu vin mereu cu abordare în forță. Eu am o istorie, eu sunt credibil pentru că în urma mea la Politehnică au rămas foarte multe lucruri pe care le știe toată comunitatea academică și multe se văd și în oraș. Tot cu implicare mea s-au făcut, pentru că altfel se făceau la Sfântul Așteaptă, cu mentalitățile unora de la noi, de a lăsa lucrurile în voia soartei, de a nu pune suflet în ceea ce fac”, a conchis Nicolae Robu.
Până una alta, în vreme ce funcționarii din primărie „trag mâța de coadă”, iar primarul se plânge de ei și se laudă cu „abordarea în forță”, Primăria Veche se degradează pe zi ce trece.
UPDATE. UVT îl contrazice pe Robu: Am înștiințat PMT în repetate rânduri de starea clădirii
Reprezentanții Universității de Vest Timișoara îl contrazic pe primarul Nicolae Robu și spun că au trimis mai multe înștiințări municipalității cu privire la starea de degradare a Primăriei Vechi. Mai mult, ei îi dau edilului-șef și numărul fiecărei sesizări, pentru a demonstra că au depus actele la primărie.
„Prin contractul de comodat semnat în 2015 între Universitatea de Vest din Timișoara și Primăria Municipiului Timișoara, primăria se obligă «să execute lucrările de reparații curente sau capitale în ce privește fundația, acoperișul, zidul exterior (tencuiala), ușa de acces, ferestrele». Universitatea a înștiințat PMT în repetate rânduri în ceea ce privește starea clădirii, încă din 2015, de la preluarea acesteia prin contract de comodat”, transmit reprezentanții Universității de Vest.
Oficialii UVT spun că au trimis trei adrese primăriei, una în 9 decembrie 2015, cu numărul de înregistrare CM2015-000885, alta în 1 martie 2016, cu numărul de înregistrare CM2016-000286, și încă una în 28 martie 2018, cu numărul de înregistrare SC2018-007316.
„Având în vedere cele enunțate mai sus, considerăm inutilă orice discuție cu privire la necunoașterea situației la nivelul serviciilor abilitate din cadrul PMT”, mai spun reprezentanții UVT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!