Firma Studio Unu de Arhitectură a semnat încă din luna septembrie contractul cu primăria, după ce a câștigat concursul de soluții, primul din istoria orașului. A fost, de altfel, și singura societate care și-a depus oferta la licitația PMT, după ce prima procedură a eșuat, pentru că nu a avut ofertanți. SC Studio Uni de Arhitectură SRL din Timișoara lucrează cu Path s Rout SRL și Expert SRL, în baza unui contract de 159.888 lei cu TVA, pentru DALI și PT cu privire la refuncționalizarea monumentului istoric. Proiectul va trebui să fie predat în maximum 120 de zile de la semnarea ordinului de începere a serviciului: ianuarie 2020.
Turnul va fi cu siguranță refăcut și transformat într-un centru cultural, iar primăria vrea să facă rost de fonduri norvegiene, prin Programul Ro-Cultura. Municipalitatea caută un partener, un ONG sau o instituție publică, alături de care să poată depune cererea de finanțare și are timp până în 11 noiembrie să o facă. Până acum nu a putut fi dat anunțul pentru căutarea de partener, explică reprezentanții primăriei, pentru că nu era semnat contractul de proiectare.
„Termenul până la care se pot depune proiecte a fost prelungit. La cel anterior nu puteam depune, pentru că nu aveam nici măcar contractul pentru proiectare. Specificul Programului RO-Cultura este că spațiile pentru care se oferă finanțare sunt introduse în circuitul cultural și se face special un așa-numit plan de valorificare a acestora”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Propunerea de proiect urmează să fie depusă spre finanțare în cadrul Programului Ro-Cultura, apelul de proiecte Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, prin care se pun la dispoziție finanțări între 200.000 și 2 milioane de euro.
„Principalele activităţi ce vor fi derulate în cadrul proiectului: A1. Restaurarea Turnului Apa Iosefin situat pe str. Gh. Barițiu. A2. Derularea planului de valorificare culturală şi economică a Centrului Cultural – Turn de Apă Iosefin. Partenerul de proiect va fi implicat în activitatea A2. În cadrul procesului de dezvoltare a propunerii de proiect, organizaţia selectată va participa la elaborarea planului de valorificare culturală şi economică a monumentului, urmând ca în etapa de implementare acesta să fie responsabil cu implementarea”, transmit reprezentanții primăriei.
AICI se pot consulta documentele apelului de proiecte!
Dosarele pot fi depuse până în 18 octombrie, la ora 14, rezultatul urmând să fie publicat pe site-ul PMT, în 21 octombrie.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore. De aproape 60 de ani nu s-a mai întâmplat nimic acolo.
Articole pe aceeași temă:
Turnul de apă din Iosefin, un pas mai aproape să devină centru cultural. Începe proiectarea
Trimite articolul
XMai bine cafenea.era vorba de Illy caffe,dar cred ca muriiii
cimpar capra de taiat lemne si un heghedush oferte online !!!!