Noua creșă de pe Calea Bogdăneștilor și noua Clinică de Balneologie sunt doar două dintre investițiile pentru care municipalitatea a primit bani europeni.
Lucrările la Noua Clinică de Balneologie au o valoare de 23,7 milioane de lei, cu TVA inclus, din care primăria plătește 13 milioane de lei prin bugetul local. În acest caz, termenul de finalizare este 30 noiembrie 2023.
În ceea ce privește investițiile la noua creșă de pe Calea Bogdăneștilor, valoarea acestora este de 7,7 milioane de lei, cu TVA inclus, din care primăria plătește 6,4 milioane de lei prin bugetul local. Creșa trebuie să fie gata până în 31 decembrie 2023. Co-finanțarea europeană este de 1,3 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Cum însă costurile pentru materiale și salarii au crescut în sectorul construcțiilor, acum sumele prevăzute inițial în bugetul local nu mai sunt suficiente. De aceea, Primăria Timișoara (PMT) vrea să ia un credit de stat pentru finalizarea la timp a celor două obiective.
„Cele două investiții sunt în execuție și trebuie realizate până la finalul anului. De aceea, în ședința Consiliului Local de astăzi (n.r. – marți, 27 iunie) se discută aprobarea respectivului credit”, transmit reprezentanții PMT.
Creditul pe care municipalitatea vrea să îl ia se ridică la valoarea de 7,5 milioane de lei, puțin peste 1,5 milioane de euro, și va fi încheiat cu Trezoreria Statului. Creditul va fi rambursat într-o perioadă de 5 ani.
Noua Clinică de Balneologie
Noua Clinică de Balneologie din Timișoara va avea un bazin mare cu apă termală, patru băi galvanice, 14 săli cu tratamente diverse și cinci cabinete de consultații. Sunt și două ascensoare pentru accesul persoanelor cu dificultăți de mobilitate.
În mai, primarul Dominic Fritz transmitea că structura pentru culoarul de acces dintre clădiri e gat, la fel și fațada clădirii noi de spital. Mai multe detalii, AICI.
Licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de lucrări a fost lansată de Primăria Timișoara în noiembrie 2020 și a fost câștigată în mai 2021 de către Alex-Dia Construct. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în iulie 2021, iar în august au demarat efectiv.
La finalul lucrărilor, Clinica Balneo va fi racordată din nou la rețeaua de alimentare cu apă termală. Cum proiectul conține o parte din dotări, clădirea va deservi 500 de pacienți, în regim ambulatoriu, fără spitalizare. Va fi inclus și un acces direct în Parcul Copiilor. Astfel, cei care vor merge acolo la tratament vor putea trece într-o zonă verde și nu direct în trafic și aglomerație.
Creșa de pe Calea Bogdăneștilor
Noua creșă de pe Calea Bogdăneștilor este o clădire cu parter și un etaj pe o parcelă de 3000 mp. Clădirea va avea o suprafață utilă de aproximativ 1.106 mp și va găzdui patru săli pentru patru grupe de copii, patru dormitoare, băi, cabinet medical și un spațiu multifuncțional la parter, iar la etaj vor fi spațiile administrative, bucătăria, spălătoria, dar și un spațiu pentru socializare.
Încălzirea și prepararea apei calde menajere se va realiza cu două centrale termice cu funcționare pe gaz, iar pentru prepararea apei calde menajere se va folosi și un sistem cu panouri solare.
Pe parcela de teren de pe Calea Bogdăneștilor va fi amenajată și o suprafață verde de 1.770 mp. Accesul pietonal/auto principal se va realiza de pe str. Amzei, iar cel secundar de pe str. Ștefan Nădășan.
În decembrie 2021, PMT anunța că a reușit să găsească un constructor pentru creșa de pe Calea Bogdăneștilor. Extra Prompt a câștigat licitația cu o ofertă de peste 6 milioane de lei. Mai multe informații, AICI.
UPDATE. Consiliul local a aprobat împrumutul
În ședința de astăzi, 27 iunie, Consiliul Local Timișoara a aprobat ca municipalitatea să ia un împrumut de 7,5 milioane de lei de la stat pentru finalizarea celor două investiții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!