Parcul Copiilor „Ion Creangă” a fost deschis în forma actuală în 1 iunie 2012, în plină campanie electorală, după o investiție de aproape 2,5 milioane de euro, bani luați de la bugetul local. Cu acești bani au fost amenajate mai multe zone de joacă, cu un far-tobogan, canoe pe canal, șezlonguri, hamacuri, un carusel, un trenuleț pe roți și altele. Vorbim, în total, despre 23 de zone tematice destinate copiilor din toate categoriile de vârstă, printre care Pădurea Poveștilor, Pădurea Întunecată, Țara Uriașilor, Țara Piticilor, Satul Indienilor.
Timpul a trecut și a lăsat semne. După zece ani, parcul are nevoie să i se ofere atenție din partea autorităților locale. Părea să existe și soluții pentru repunerea în valoare a parcului.
În 2018 și 2019, Primăria Timișoara scotea la licitație serviciile de proiectare pentru modernizarea Parcului Copiilor. După îndelungi așteptări, la începutul anului 2020, contractul a fost atribuit pentru suma de 112.931 lei, cu TVA, către Tera Studio Design, o firmă care exista din 2017.
Caietul de sarcini cuprindea, printre altele, amplasarea la cele două intrări a unor elemente de butaforie 3D, iar intrarea dinspre Bd. Revoluției era programată construirea unui castel cu pod mobil. Înspre Bd. Michelangelo ar fi trebuit proiectată o butaforie tridimensională inspirată din poveștile lui Ion Creangă. Însă, nimic nu s-a concretizat. Mai rău, elementele constitutive ale parcului s-au deteriorat considerabil.
„Este un mare păcat care dovedește că în Timișoara nu a existat o cultură de mentenanță pentru ultimul proiect din 2012. Nu este normal să arate așa după doar 10 ani. Exista un proiect de reabilitare început de vechea administrație, dar contractul are multe hibe și nu va deveni productiv. Colaborarea cu firma care până acum a lucrat la proiectul tehnic nu duce la nimic. De aceea vom recurge la reparații și mentenanță”, anunță primarul orașului.
De întreținerea Parcului „Ion Creangă” se ocupă societatea Horticultura, în baza contractului de întreținere spații verzi și echipamente de joacă pe zona I încheiat cu primăria în urma licitației. În bugetul local pe 2022, aproximativ 2 milioane de lei au fost alocați pentru întreținerea locației.
„Nu cred că este nevoie să facem un proiect nou și să ținem parcul în șantier trei ani. Cred că o lucrare cu Horticultura este suficientă”, declară viceprimarul Ruben Lațcău.
De asemenea, clădirea din interiorul parcului va fi reconcesionată și scoasă la licitație.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAlte studii, alt proiect, alt executant, alti bani.
liberalii astia stiu numa sa faca proiecte de reabilitare, reconstructie, ca sa sifoneze banii si sa faca lucrari de calitate mediocra. apoi lasa totul in paragina ca peste 5-6 ani sa faca din nou reabilitare completa – in loc sa intretina cu grija !
taranistul Ciuhandu, ing contructor a pus pe butuci un parc in care trenuletul si lacul cu hidrobiciclete erau atractii pentru copii. Trenuletul cu linie de 1200m a ajuns la fier vechi iar lacul a fost astupat. A sifonat 2,5 milioane euro pe un topogan care chipurile nu corespundea normelor UE fiind din inox (proiectantul fiind un analfabet) un carusel care functiona o SINGURA zi/an de 1 iunie si pe o caricatura de trenulet de plastic accesibil doar copiilor sub 3 ani!
Robu a tocat 120.000 euro pe o platforma cu placi dintr-un plastic ordinar chipurile sub numele de patinoar artificial pe care nici macar o musca nu poate patina.
Astazi parcul este o ruina fata de ce era chiar si in anii 70-80 datorita unei adunaturi de politruci
Iarba si copaci, atata tot, sa fie Parc Botanic din nou.
Nu de reabilitare are nevoie parcul ci de refacere completă a parcului. Părerea mea este că-i un parc de adulți, că sunt foarte multe scaune, mese, bănci și foarte puține jucării, sau cum se numesc. Eu îmi aduc aminte când eram copil, că era plin parcul și nu știam de ce să aleg. Erau foarte multe. Renovarea parcului, după părerea mea a fost stricarea lui. Domnul viceprimar din administrația actuală spunea că nu trebuie făcut parcul, adică să devină iară șantier, ci trebuie recondiţionat și întreținut. Asta se întâmplă când adulți fac ceva pentru copii, nu au imaginație. Iertați-m, chiar dus de imaginație cei ce au proiectat parcul