Comisiile au verificat 38 de localități și cursuri de apă aferente, din bazinele hidrografice Timiș, Bega, Bega Veche și Bârzava. Verificarea a avut loc în perioada 14 aprilie–7 mai.
„Rezultatele controalelor au arătat că majoritatea administrațiilor locale au întreținut curățenia malurilor cursurilor de apă și au luat în serios atribuțiile referitoare la curățarea șanțurilor și rigolelor de colectare a apelor pluviale și asigurarea scurgerii acestora către terenurile liber sistematizate pe toată raza localității. Desigur, au existat și abateri de la normele de bună practică în gospodărirea apelor, găsindu-se depozite de deșeuri pe maluri”, transmit reprezentanții ABA Banat.
În vecinătatea localității Lugojel, pe malul stâng al râului Timiș au fost identificate cantități apreciabile de deșeuri (menajere, vegetale și deșeuri reciclabile) pe o suprafață de circa 1500-2000 mp. Comunei Găvojdia i-a fost aplicată o sancțiune contravențională sub formă de avertisment și au fost dispuse măsuri de înlăturare a depozitului ilegal. În zona podului spre localitatea Jdioara, în zona de protecție a cursului de apă Valea Slatina, au fost găsite depozitate deșeuri inerte, deșeuri vegetale și menajere pe o suprafață de 100 metri pătrați. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a depozitului de deșeuri. În Lugoj au fost găsite deșeuri depozitate ilegal pe terenuri virane, foste exploatații de agregate minerale, pe o suprafață de circa 1500 metri pătrați. Primăriei Lugoj i-a fost aplicată o sancțiune contravențională sub formă de avertisment. Pe malul drept al cursului de apă Timiș, în localitatea Coșteiu, au fost identificate deșeuri vegetale și menajere dispersate. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor.
„Pentru fiecare administrație locală unde au fost identificate deșeuri dispersate pe malurile cursurilor de apă, inspectorii au stabilit un plan de măsuri ce vizează menținerea permanentă a stării de salubrizare a cursurilor de apă în intravilanul localității, întreținerea și decolmatarea permanentă a rigolelor precum și a podețelor de pe raza localității”, transmit cei de la ABA Banat.
Verificarea a avut loc în cadrul “Programului principalelor acțiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) pentru anul 2020”, unde au mai participat și reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Timiș, ai Comisariatului Judeţean Timiș al Gărzii Naţionale de Mediu, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiș și ai Gărzii Forestiere Timișoara.
Trimite articolul
XCe imagine frumoasă aici se văd urmele civilizației sau se mai numește și Balcanism o boală grea de care nu este vindecare!!!
-
Lipseste un catar cu steag acolo, sa ne mandrim ca uite ce putem noi.
PS. “putem” de la a putzii, adica a mirosii urat.
aba cu litere mici alta prăpastie fără fund unde guvernul arunca cu bani , foarte mult personal , foarte mari salariile , aproape zero activitate plimbatori de hîrtii,prea multe autoturisme,prea mari cheltuieli,mult prea mult personal funcționaresc,trebuiau sa primească ca sediu în loc de o clădire istorică,un bloc de garsoniere,sau de apartamente confort 5, era si asa mult prea mult,undeva pe la periferie.
Solutia este simpla, asa cum fac altii, prin tari mai civilizate.
Comisarii (sau cum se numesc) cauta in gunoaie si de obicei gasesc urme care sa duca la faptas. Cutii de carton cu adresa pe ele, harti , scrisori, facturi. Ai factura, numarul , vezi la cine a fost livrat. La nevoie se pot lua urme de DNA. Si se da amenzi grase de iti piere pofta sa mai faci. Plus se fac razii si se face munca de detecztiv. Cercetezi, pui intrebari, cauti, etc. Si de multe ori se gaseste faptasul.
Sa dai numai amenzi cum dau astia primariei ca au gasit pe malul apei moloz,, crengi, PET-uri este gresit. Nu e chiar sarcina primarului sa stea in tufis sa vada cine duce. Asa garda de mediu cum se face in RO, in Vest nu se prea gaseste. Cel putin in Germania daca comisarii de mediu gasesc depozite ilegale, nu le lasa acolo ci organizeaza curatirea locului. Primaria plateste e adevarat. Bagatori de seama nu se cauta.
PRIMARILOR LE CONVINE SITUATIA, devreme ce Cheltuieli cu salubrizarea REACTIVĂ in loc sa fie PREVENTIVA., e f.profitabila ptr primar. Că o face prin firmele sale de partid. Totul pe sănătatea cetățenilor și a aspectul dezolant de lumea a treia.
Polițiștii doa dorm pe ei, cea mai ineficiența instituție.Doar plimba Loganurile prin centru…
Va invit si in zona turistuca Plopi. Nicaieri in lume nu o sa gasiti asa gunoaie. Canalul spre Mosnita contrasteaza intre gunoaie si nuferi iar malul Begai este acaparat de oamenii noi. Fiecare cum il taie capul cu acceptul Apelor Romane.
Vreti sa descurajati aruncarea gunoiului pe spatiu public intr-o maniera eficienta, foarte bine. Propun eu una: amenda de 100 RON per gram de gunoi aruncat + inchisoare cu munca in folosul comunitatii 3 zile per gram de gunoi (inchisoare insemnand inchisoare, nu la domiciliu ci in penitenciar, indiferent pe la ce orificii ai cancer) + achitarea tuturor cheltuielilor aferente curatarii si igienizarii zonei. S-ar putea aplica si pedepse mai severe insa nu cred sa fie nevoie. Asta ar descuraja romanii de la a mai fi … romani. Singura curiozitate aici este urmatoarea: cati ar fi de acord cu astfel de masuri? Chiar as vrea sa stiu cati oameni civilizati (in adevaratul sens al cuvantului) exista in Romania.