Prefectul de Timiș, Mircea Băcală, s-a întâlnit, miercuri, cu mai mulți primari din județ cărora le-a prezentat o „ofertă” cu mai multe instituții deconcentrate care ar putea intra în subordinea administrațiilor locale, edilii localităților arătându-se în special interesați de Poliția Rutieră.
„În primul rând am vrut să le spun că actualul Guvern dorește reforma în administrație, dar pentru acest lucru eu am considerat că trebuie să ne consultăm și cu autoritățile locale, pentru că ei sunt cei care cunosc cel mai bine interesele comunității și față de care răspund dacă problemele lor sunt gestionate bine sau nu. Le-am prezentat toate serviciile publice deconcentrate la nivel de județ care au sedii în orașe și cele două municipii, cu solicitarea de a analiza ce servicii deconcentrate pot să ia (…) Am observat, nu numai în județul Timiș, că majoritatea primariilor doresc să preia Poliția Rutieră. Probabil că sunt foarte multe probleme de circulație, rutiere”, a afirmat Băcală.
La rândul lui, primarul municipiului Timișoara, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat că, pe lângă Poliția Rutieră, administrația locală ar mai putea prelua și Agenția de Mediu sau Direcția Județeană de Patrimoniu.
„E dificil de spus, mie mi s-a părut textul destul de echivoc și o să caut să mă lămuresc până luni și o să dăm un raspuns. Ce am dori noi ar fi Poliția Rutieră. Ar mai fi, poate, problemele legate de monumente și de mediu pentru că aici avem competențe. Și aici cred că am putea prelua și competențe din partea autorităților. Am vazut că majoritatea instituțiilor sunt în subordine județeană, deci nu stiu în ce măsură Primăria Timișoara, dincolo de faptul că la evidența populației gestionează vreo 30 de comune, poate prelua la scară județeană alte atribuțiuni. Aceasta este o chestiune care trebuie să o studiem”, a precizat primarul Timișoarei.
Primarul din Lugoj, Francisc Boldea, s-a arătat deschis la această propunere, mai ales că municipalitatea nu percepe chirii instituțiilor deconcentrate de pe raza localității, dar a precizat că propunerea trebuie discutată în cadrul unei ședințe a executivului primăriei.
„În general, noi, la Lugoj, avem o atitudine pozitivă și am dori transferarea managementului de la autoritatea centrală către cea locală. Acesta este motivul pentru care noi, la Lugoj, nu am perceput niciun fel de chirie oricărei instituții deconcentrate ce se află pe teritoriul municipiului, chiar dacă servește o zonă mai largă. Ca atare am cerut și Consiliului Județean să ne concesioneze gratuit pe o perioadă de 25 sau de 49 de ani spațile pe care le au în patrimoniu, pentru că ar fi inexplicabil ca noi, Primăria Municipiului Lugoj, să plătim chirie la Consiliul Județean și aceasta să se numească descentralizare. (…) Cred că asta ar trebui să înțelegem din situația de astăzi, iar până saptămâna viitoare împreună cu executivul primăriei vom stabili instituțiile pe care dorim să le preluăm”, a afirmat și Boldea.
Și primarul din Deta, Petru Roman, s-a arătat interesat să preia în subordine APIA, Finanțele, Apele Române sau AJOFM.
„Instituțiile deconcentrate care ar putea intra în atenția noastră sunt doar câteva: APIA, Finanțele, Apele Române și Agenția de Șomaj. Vom analiza în consiliul local și vom vedea care e situația pentru că la Finanțe și Apele române este destul de dificil deoarece APIA și Finanțele au competență zonală, nu locală”, a concluzionat Roman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!