Primarii marilor oraşe susţin introducerea în Codul Fiscal a prevederii care să posibilitatea consiliilor locale să crească semnificativ impozitele în cazul proprietăţilor neîngrijite, fie că vorbim despre clădiri sau terenuri.
Subiectul a fost discutat din nou, săptămâna trecută, la reuniunea Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) de la Reşiţa, la care a participat şi primarul Nicolae Robu.
Edilul-şef al Timişoarei este vicepreşedinte al acestui for, condus în prezent de Robert Negoiţă.
„Printre subiectele discutate, şi asupra căruia am convenit în unanimitate, s-a numărat şi cel privind nevoia introducerii în noul Cod Fiscal a acelei supraimpozitări, a acelei taxe de paragină pentru proprietarii care nu îşi îngrijesc clădirile şi terenurile. Toţi primarii au probleme cu astfel de proprietăţi şi cu toţii ne confruntăm cu lipsa unor pârghii eficiente în cadrul juridic pe care îl avem actualmente la dispoziţie. Amenzile sunt prea mici şi ştiţi cum se întâmplă cu amenzile… Mecanismul acesta al supraimpozitării este mult mai eficient, taxele pot creşte de până la cinci ori pentru proprietăţile neîngrijite şi sumele au statutul de creanţă fiscală, se poate ajunge la executare silită”, a explicat Robu.
Edilul spune că primarii de municipii vor face cu toţii front comun pentru introducerea prevederii privind supraimpozitarea, indiferent de culoarea politică, el susținând că administrația locală aplică amenzi, dar asta nu dă rezultate. Totuşi, până va exista această posibilitate de impozitare suplimentară pentru proprietăţile neîngrijite sau abandonate, ar urma să se împartă amenzi.
„Scopul, pentru noi, în Timişoara, nu este să dăm amenzi, nu ne place să dăm amenzi, nu ne dorim aşa ceva, noi vrem ca în oraşul nostru clădirile şi terenurile să fie întreţinute. Trebuie să înţeleagă toţi proprietarii că legea îi obligă să îşi întreţină proprietăţile, nu primarul. Prin urmare, eu îi rog pe toţi proprietarii de clădiri şi terenuri să îşi îngrijească proprietăţile, să le reabiliteze dacă e vorba de clădiri, pentru că altfel vor primi în mod repetat amenzi şi este aproape sigur că, atunci când se va reintroduce la vot Codul Fiscal, va fi inserat în text un articol privind supraimpozitarea proprietăţilor în paragină. Iniţial era, dar s-a scos”, a mai avertizat Robu.
Cu toate acestea, Timişoara are ruine deja ”celebre”. Cazarma U a fost, vreme de ani, depozit de gunoaie şi adăpost pentru oamenii străzii, la intersecţia străzii Emanoil Ungureanu cu Eugeniu de Savoya, în buricul târgului, la fel, avem o groapă şi câteva ziduri dărăpănate – peisaj care poate fi admirat de ani buni, clădiri insalubre sunt în continuare şi lângă fostul sediu al Poliţiei Rutiere de pe Circumvalaţiunii şi lista poate continua…
Citiți principiile noastre de moderare aici!