Printr-o hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni, Executivul a alocat unor primării din Timiş 9,7 milioane de lei pentru lucrări de infrastructură, în special de apă şi canalizare, şi peste 1,2 milioane de lei pentru construcţia de săli de sport.
Fondurile provin din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi sunt direcţionate în special către primării conduse de primari PDL şi UDMR.
Astfel, pentru lucrări de infrastructură, guvernanţii au alocat 9 milioane de lei către opt primării conduse de primari PDL şi UDMR, în timp ce doar o singură primărie condusă de un primar PNL, Coşteiu, a primit 700.000 de lei.
Cei mai mulţi bani, peste 1,9 milioane de lei, i-a primit Primăria Foeni, condusă tot de un primar PDL. Fondurile urmează să fie folosite pentru construcţia unei staţii de epurare în comună şi extinderea canalizării în localităţile Foeni şi Cruceni.
Vedeţi cu cine au fost darnici guvernanţii
În detaliu, situaţia se prezintă aşa: localitatea Beba Veche, condusă de un primar PDL, a primit 188.000 de lei pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă, Curtea, condusă de un primar PDL a primit 1,7 milioane de lei pentru construcţia sistemului de canalizare şi a unor staţii de epurare, Peciu Nou, condusă tot de un primar PDL, a primit 1,7 milioane de lei tot pentru canalizare.
Localităţile Dumbrava, Dumbrăviţa, Jimbolia şi Uivar, toate conduse de primari UDMR, au primit fonduri totale de circa 3,3 milioane de lei pentru alimentarea cu apă, extinderea sistemului de canalizare şi construcţia unor staţii de epurare.
În privinţa finanţării pentru realizarea de săli de sport şi a unui stadion, toate fondurile alocate judeţului Timiş, 1,2 milioane de lei, au fost direcţionate către nouă primării, din care şapte sunt conduse de primari PDL, iar două de cei ai UDMR.
Din totalul banilor, localităţile conduse de primari ai UDMR – Dumbrava şi Jimbolia – au primit 200.000 de lei, restul revenind primăriilor conduse de edili pedelişti: Belinţ, Găvojdia, Lernauheim, Periam, Săcălaz, Şandra şi Tomeşti. Cele mai mari fonduri au fost alocate localităţii Şandra, condusă de un primar PDL, care a primit 317.000 pentru construcţia unei săli de sport.
Situaţia din Timiş nu este o excepţie la nivel naţional. Prin aceeaşi hotărâre de Guvern au fost alocate, în total, fonduri de 386 de milioane de lei pentru investiţii în mediul rural şi ridicarea de baze sportive, primăriile conduse de edili ai PDL fiind principalele beneficiare.
Astfel, din suma totală, 259,3 milioane lei au fost distribuite pentru lucrări de infrastructură, iar 126,6 milioane lei au fost acordate pentru construcţii de baze sportive. Cele 259 milioane lei destinate lucrărilor de infrastructură au fost alocate preponderent primăriilor conduse de PDL (91,4 milioane lei pentru 161 unităţi), urmate de primăriile PSD (65,9 milioane lei pentru 139 primării), PNL (40,7 milioane lei pentru 116 primării) şi UDMR (36,1 milioane lei pentru 62 primării.
În ceea ce priveşte construcţia de baze sportive, în ansamblu fondurile au fost direcţionate în felul următor: 31% către administraţii PSD+PC, 28% către administraţii PNL, 27% către administraţii PDL, 9% către administraţii UDMR şi 6% către administraţiile care aparţin altor formaţiuni.
Timişul ocupă locul şapte în topul judeţelor care au primit bani pentru infrastructură prin această hotărâre şi se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru construcţia de baze sportive, fiind urmat doar de judeţele Constanţa, Caraş-Severin, Buzău şi Galaţi.
Printr-un comunicat de presă, Guvernul a transmis că fondurile… nu au fost acordate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor în derulare.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!