Conform legii primăriile și Consiliile Județene din România pot aloca 5% din valoarea bugetului general către bugetul participativ, un instrument prin care cetățenii pot propune și decide prin vot proiectele prioritare pentru ei.
Timișoara decide destinația a 3 milioane de lei din bugetul local
˝Timișoara decide!˝ reprezintă primul program de bugetare participativă al municipiului Timișoara, iar, odată demarat, Primăria Timișoara va organiza timp de 6 luni o campanie de elaborare a bugetului participativ în 7 pași: informarea societății civile, colectarea propunerilor, stabilirea eligibilității propunerilor, primirea și soluționarea contestațiilor, perioada de vot, anunțarea proiectelor câștigătoare și implementarea proiectelor.
Bugetul programului Timișoara decide!, suspus deja dezbaterii publice, va fi de 3 milioane de lei, vor fi finanțate maximum 10 proiecte, iar tematicile propuse sunt orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat, orașul comunităților și orașul digital. „Timișoara decide! S-a născut din ideile, soluțiile și nevoile pe care timișorenii le-au formulat în întâlnirile pe care le-am avut cu ei, în cartiere sau cu alte ocazii. Întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor. Vom organiza ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte și vom avea alături de noi oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfășurării programului. După ce vor fi votate de cetățeni, proiectele vor fi incluse în bugetul local, urmând să fie implementate prin grija aparatului de specialitate al primarului, fie în anul în curs, fie anul următor dacă sunt proiecte complexe care au nevoie de perioade mai lungi de realizare”, a declarat Dominic Fritz primarul Timișoarei.
Dumbrăvițenii propun și votează proiecte în valoare de 1 milion de lei
La Dumbrăvița, consilierii locali au aprobat programul Dumbrăvița participă!, la inițiativa primarului USR Horia Bugarin. Valoarea bugetului participativ defalcat din exercițiul bugetar aferent anului 2022 este de 1 milion RON/ an pentru cel puțin 4 proiecte/ an, unde valoarea maximă alocată fiecărui proiect este de 250.000 RON. Domeniile propuse sunt infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale), spații verzi și locuri de joacă, mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pe străzile localității, amenajarea spațiilor publice (mobilier urban, iluminat public etc.), educație, cultură, social, sănătate, protecția mediului (colectarea deșeurilor, salubritate etc.), digitalizare și Smart City. Pot depune proiecte cetățenii cu domiciliu în Comuna Dumbrăvița și asociațiile, fundațiile, societățile din Comuna Dumbrăvița. Votarea proiectelor se va face online, prin intermediul platformei dedicate bugetării participative, în maximum 21 de zile, unde fiecare cetățean va avea dreptul să voteze câte un proiect din cadrul fiecărei categorii. Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbateri cu cetățenii.
Cristian Răduca, consilier USR Șag: „Dăm oamenilor posibilitatea de a decide ce face administrația local cu o parte din banii pe care ei înșiși îi aduc la buget˝
În ultimii ani, colegii noștri din USR au depus amendamente sau proiecte de bugetare participativă la Sânandrei, Șag și Moșnița dar acestea fie au fost respinse, fie sunt în proces de aprobare.
La Sânandrei consilierii USR Herța Marius-Andrei și Gurtler Rodica au inițiat o hotărâre de consiliu local prin care propun alocarea a 600 000 lei pentru bugetul participativ aferent anului 2022 din care ar urma să fie finanțate 6 proiecte ale cetățenilor. Domeniile propuse sunt infrastructură stradală, spații verzi și locuri de joacă, mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pe străzile localității, amenajarea spațiilor publice, social și/sau sănătate, educațional, cultural, protecția mediului și digitalizare. Proiectul încă așteaptă aprobarea Consiliului Local.
La Șag, Cristian Răducă, consilier USR, a depus proiectul de hotărâre pentru bugetarea participativă în septembrie, dar discutarea lui a fost tergiversată de majoritatea din jurul PSD. Într-un final, a fost introdus pe ordinea de zi, pentru că altfel ar fi fost încălcat Codul Administrativ. Majoritatea PSD a respins însă proiectul care propunea alocarea a 5% din bugetul general al Comunei Șag pentru 2021, aproximativ 300.000 RON.
„Bugetarea participativă este o formă de democrație directă, care presupune întoarcerea la alegători și transferarea puterii decizionale pentru o perioadă și un scop bine definite. În esență, nu facem altceva decât să dăm oamenilor posibilitatea de a decide ce face administrația local cu o parte din banii pe care ei înșiși îi aduc la buget. Implementarea unui astfel de proiect presupune automat că el va fi finanțat, nu pus pe lista de așteptare. Iar aici cred eu că e marea temere a executivului: teama de a pierde, pe termen limitat și pe sume mici, a puterii decizionale!”, a declarat Cristian Răducă, consilier USR în comuna Șag care este decis să redepună proiectul pentru bugetare participativă în Șag.
(1385)
Trimite articolul
XRugamintea mea este sa inceapa primarele donimic cu un proiect numit Curatenie in Timisoara. Si apoi unul numit Transport in comun. Si tot asa. Ca la corporatie, ca la ong, cate un proiect. Dar, donimic nimic. Orasul asta tinde sa devina noua Resita. Mi-e sila sa mai ies din casa, la ce dezastru s-a ales in anul asta de cand s-o pus usr pe scaune. Sa nu mai zic de taxe si impozite marite, de furtul prin locurile de parcare inexistente si asa mai departe.
Fratilor pina se indeplinesc cele 7 bugetului participativ în 7 pași: informarea societății civile, colectarea propunerilor, stabilirea eligibilității propunerilor, primirea și soluționarea contestațiilor, perioada de vot, anunțarea proiectelor câștigătoare și implementarea proiectelor.Imi expira mandatul.Asa ca lasati ca decid eu DONIMIC FRIG si LASCAU 3 NOAPTEA de soarta orasului ca voi puteti spune ce vreti ca noi USR facem ce vrem noi
Praf in ochi, de 300.000 de lei cat are alocat maxim un proiect se amenajeaza un parculet intre blocuri sau o parcare mica si asta in cel mai bun caz. Cetatenii ar trebui sa fie consultati legat de proiectele mari care inghit sume importante cum ar fi digitalizarea in primarie, situatia colterm, amenajarea unor terenuri virane de pe domeniul public. Toata cacialmaua e pusa pe tapet sa se bifeze si altceva in afara de mariri de taxe si impozite. Iar 3.000.000 de lei pentru un oras ca Timisoara este o suma ridicol de mica, practic un nimic de la DoNimic.
Din articol trag concluzia este ca acest Cristian Radasca s-a oftica ca nu i s-au permis sa delapideze 300.000 lei din banii oamenilor.
Propun proiectul demisiei primarului si a acolitilor sai.
Sper sa fie castigator proiectul meu.