„Nu putem risca să lăsăm orașele fără căldură în miezul iernii! Ieri (luni – n.r.) a trecut de Senat o inițiativă legislativă utilă Timișoarei și altor 24 de municipii care ar putea avea nevoie de soluții de urgență pentru finanțarea termocentralelor. Am inițiat acest proiect alături de colegele mele Silvia Dinică și Oana Cambera, pentru a permite primăriilor să se împrumute din Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor necesare funcționării sistemelor de termoficare”, spune senatorul Raoul Trifan.
Inițiativa trebuie să treacă de Camera Deputaților și să fie promulgată de președinte pentru ca administrațiile locale să poată apela la credite din Trezorerie.
„Este o soluție temporară, imperfectă, dar este o soluție necesară din cauza exploziei prețurilor la gazele naturale și preferabilă alocărilor discreționare de sume din fondul de rezervă. Pe viitor, atât administrația centrală, cât și cele locale trebuie să găsească soluții sustenabile pentru aceste probleme recurente privind sistemele de încălzire centralizată care deservesc marile orașe ale țării. Bani există. Statul român stă pe 400 de milioane de euro care zac nefolosite în conturile unei societăți denumite Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Acești bani au fost câștigați în anul 2017 într-un litigiu la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva companiei ENEL și ar trebui folosiți exact pentru proiecte de retehnologizare a termocentralelor din România”, mai explică senatorul USR de Timiș.
Mai mulți primari din România s-au plâns de problemele cu termoficarea, după explozia prețurilor la combustibil, în special la gaz. Edilul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat deja că se gândește la un credit din Trezorerie pentru a ajuta Colterm să treacă peste iarnă. Guvernul a alocat, la începutul acestei luni, din fondul de rezervă, 53,8 milioane de lei pentru societatea de termoficare a Timișoarei.
(608)
Pe aceeași temă:
Premierul Cîțu a rezolvat doar declarativ problema Colterm. Dominic Fritz caută soluții la București
Trimite articolul
X“Pe viitor, atât administrația centrală, cât și cele locale trebuie să găsească soluții sustenabile pentru aceste probleme recurente privind sistemele de încălzire centralizată care deservesc marile orașe ale țării.”
Pe cat punem pariu ca “solutia sustenabila” va fi doar marirea taxelor ? Daca ma uit la cantitatea si modul in care se gandeste in materie de administratie publica, castig lejer pariul …. 🙂
“Bani există. Statul român stă pe 400 de milioane de euro care zac nefolosite …..”
Nici o noutate. De fapt, statul roman “sta” pe muuuuult mai multi bani, despre care se poate spune ca dimpotriva sunt extrem de folositi, dar pentru interese de tip “triada” ( nu mai sunt interese de partid de mult timp … ). Niciodata, absolut niciodata banii nu au fost o problema initiala in Romania ( istoric vorbind ), dar au devenit o problema datorita coruptiei, manipularii si oprimarii populatiei de catre potentati ( in trecut folosind forta, acum prin mijloace economice si legislative ).
Din pacate, datorita acestei oprimari, populatia sufera pe doua cai:
– material ( de exemplu mai nou lipsa acuta a caldurii, dar de fapt exemple sunt cu duiumul );
– spiritual ( lipsa de incredere aproape totala in administratia publica, hating aproape generalizat , coruptie normalizata, gandire dominata de dualitate – vezi vaccinatinevaccinati, putereopozitie, crestiniatei s.a.m.d ). O gandire dominata de dualitate este manipulata foarte usor.
Iar Legile Spirituale spun ca decaderea spirituala va determina suferinta materiala si mai mare, iar munca de mentinere si elevare spirituala este o responsabilitate personala ( nu tine de guvern, de cat de cald sau frig e in casa, de bani, de cata dreptate am … ). In aceste vremuri, razboiul nu este cu guvernul ( sau cu Satana … 🙂 ) ci cu propria imperfectiune, iar uneltele sunt iubirea aproapelui, toleranta, cinstea, harnicia, curajul spiritual.
Cata vreme populatia nu va folosi aceste unelte, degeaba asteptam o administratie competenta, degeaba votam, pentru ca …. cei care conduc sunt intotdeauna o reflexie a celor condusi! 🙂
Nu nu vreau un oras ca afara vreau un oras normal cum a fost pe timpuri Timisoara.Cu strazi curate,iluminate de bine de rau,reparate trotuarele si carosabilul,cu incalzire iarna pentru cei care mai sant racordati la mamutul ala de Colterm,cu parcuri cu flori nu cu buruieni si balari.parcuri cu iluminat noaptea acuma sa faca un iluminat in parcul botanic dureaza vreo 2 ani Ca acuma cu conducerea asta de USR ist din primarie ce avem sa cheltuit bugetul orasului pe DANTUITORII homo si lesbe,pe tot felul de idei stintifo fantastice,Coltermul in plina iarna bagat in insolventa,fara un stoc minim de carbune si gaz Si acuma toti Timisoreni sa suporte incompetenta lor sa ia niste credite la care vor plati si nepoti,Ca de facut ce au facut cu bugetul orasului numai ei stiu ca iluminat public nu mai trebuie,oras curat nu mai trebuie ca arata orasul ca o halda de gunoi tramvaiul ala cumparat de cei INCOMPETENTI anterior nici in 6 luni nu au reusit sa il puna in circulatie dar se laudau ca primesc cate 2 pe luna ca acuma nu ar mai fii loc in depou de ele.Numai si numai BALIVERNE,PROMISIUNI si tot timpul alti sant de vina
-
Locuiesc din anii 80 in Timisoara. Cand ai prins tu ca fiind oras cu trotuare bune, strazi asfaltate si curatenie?
Din 1990 totul este imperfect in tara asta
Curios, tipul ala destept, Catu, zicea de-acum o luna ca se puteau lua bani de la trezorerie, dar Fritz e prea prost ca sa stie asta. Se pare ca dupa lege nu se prea poate, sau pot primi doar anumiti primari, “baieti destepti” inca din momentul “renasterii” (inscrierea in partidul potrivit).
Vai si amar ce-o ajuns Timisoara, sa ia imprumut pentru a se incalzi. Pai banateanu isi lua lemne din timp sa-i ajunga barem 2-3 ani, da na, atunci erau numa banateni pe aici, nu plin de vinituri care habar nu au de gospodarire.
Iacă Fuie Mritz. Looserul ăsta de Raoul crede că banii stau pe garduri. Ăia sunt banii tuturor cetățenilor din Romania și nu sunt pentru subvenționarea votanților lui Fritz.
Repede la pomeni. Până când?
Raoul ia cedează tu salariul și indemnizația de parlamentar pe 6 luni pentru subvenționarea căldurii saracanilor din Calea Sagului, că să poată ” să meargă și ei la Shopping City pă weekend, să mâncă o șaorma.”
Ce zici? De acord?
Ba, ia mai duceti-va undeva cu imprumuturile voastre cu tot!
De ca sa platesc eu pentru niste nesimtiti ce nu stiu decat sa fure si nu sunt in stare sa gospodareasca bugetul?
Asta spuneau in campanie? Cand ziceam ca astia (usr-istii) sunt niste prapaditi fomisti, mai ca nu ma luau unii la bataie. Acuma scuip pe voi votanti usr-isti. Voi va meritati soarta (cei mai marunti, din convingere (prostie), nu serpii ce s-au procopsit). Din pacate suferim cu totii. Si de asemenea cu totii vom ramane datori vanduti.
Nici acum, in ceasul al 13-lea nu recunoaste nimeni ca acest mamut, COLTERM, trebuie sa dispara si sa fie gasite solutii practice si sustenabile de la caz la caz. Adica un mix de centrale de cvartal, de bloc sau individuale. Atunci pierderile vor fi aproape eliminate si fiecare va consuma cat poate plati. Si nici nu ar mai trebui sa plateasca toti pentru unii.
Dar nu ar mai fi colosul care sa asigure salarii de sute de milioane pentru pupincuristii de partid (oricare ar fi la putere).
Cat are salar nemernicul asta de vrea DoNimic sa-l puna administrator (lichidator, de fapt)? Ca sa faca ce? Sa lichideze si sa stearga toate furturile predecesorilor?
De ce se amana finalul inevitabil al COLTERM?
Pentru ca datoriile sa fie suficient de mari incat sa fie evident ca nu mai poate fi salvat, iar atunci orasul ramane cu paguba, ei cu salariile uriase luate, iar mafia din spate sa poata cumpara activele (terenuri, cladiri, utilaje, materiale, etc) la pret de nimic.
Asta e edevarul, iar multi se lasa cumparati cu reducerea la incalzire (pe care o platim cu totii).
Si mai inghititi rahatul cu anti-poluarea? Auzi tu, COLTERMUL merge pe carbuni si e ecologic, dar centralele de apartament sunt poluante. Functionarea COLTERM ne costa cat nu putem plati, datoria e mai mare decat activele, dar dam inainte. Dar la centralele mici hai sa punem taxe, ca astia platesc, nu cer subventii.