În Mulhouse trăiesc în momentul de faţă circa 600 de cetăţeni români de etnie romă. Autorităţile franceze au declarat că intenţia lor este de a-i integra pe aceşti oameni, mai ales că unii doresc să rămână în Hexagon, însă nu cu orice preţ. Acest lucru presupune şcolarizarea copiilor din familiile de romi şi integrarea adulţilor prin muncă. Nu se vor face astfel de eforturi pentru cei care cerşesc, fură, comit fraude în ceea ce priveşte serviciile sociale sau nu au o situaţie clară.
Reprezentanţii Primăriei Mulhouse spun că în acest oraş nu mai există tabere de romi din 2008 şi că nu se mai tolerează instalarea caravanelor, aceste persoane locuind într-un cartier de case unde li s-a oferit posibilitatea să stea în chirie.
O problemă o reprezintă cei care comit infracţiuni, lucruri care pe de-o parte îi afectează pe francezii care îi găzduiesc, iar pe de alta afectează imaginea României. În momentul de faţă un cerşetor câştigă între 1.000 şi 3.000 de euro pe lună la Mulhouse, iar cei care sunt prinşi că fură declară că o fac de foame sau pentru că au fost forţaţi să părăsească România pentru că erau discriminaţi, declaraţii care duc la o încadrare mai uşoară a infracţiunii, aceasta fiind considerată una de tip minor şi care nu se pedepseşte cu închisoarea, spune viceprimarul Adrian Orza. „S-ar putea descoperi, pe baza informaţiilor pe care le trimitem noi, că persoanele respective au proprietăţi în România sau că fac parte din diverse reţele şi atunci ar fi condamnate penal în Franţa”, a adăugat Orza. În plus, există multe cazuri în care romii cer ajutor social, care în Franţa este de peste 1.000 euro pe lună de persoană, sub pretextul că nu au niciun fel de proprietăţi, au mai aflat reprezentanţii municipalităţii timişorenii de la partenerii francezi.
„Aceste lucruri vor fi corectate prin protocolul de colaborare agreat de Primăria Timişoara şi Primăria Mulhouse, astfel că cei din Franţa vor trimite la Timişoara numele acestor persoane, noi le verificăm în baza noastră de date şi le transmitem informaţii privind: proprietăţile pe care le au în Timişoara, dacă actele pe care le prezintă acolo sunt adevărate sau nu, dacă fac parte din reţele infracţionale etc”, precizează reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Colaborarea româno-franceză va avea două componente: una care se referă la integrarea persoanelor rome şi alta privind schimbul de informaţii între cele două părţi. „Ce vor face cele două oraşe, Timişoara şi Mulhouse, în cadrul acestui protocol de colaborare: vom susţine proiecte legate de integrarea comunităţii rome şi vom face schimb de informaţii prin intermediul cărora cei din Franţa să poată stopa eficient infracţiunile care afectează şi Franţa şi imaginea României”, a declarat viceprimarul Adrian Orza.
Christelle Ritz, viceprimarul responsabil de afacerile sociale la Primăria Mulhouse, a afirmat că problema romilor este una care ar trebui rezolvată la nivel european.
„Acest protocol de colaborare este foarte important pentru cele două comunităţi – problema romă nu este nici a Franţei, nici doar a României, ci este una europeană, pe care trebuie să o rezolvăm împreună. Şi Timişoara şi Mulhouse au arătat că există o intenţie dovedită a celor două oraşe de a integra această comunitate romă”, a declarat Christelle Ritz.
Francezii au solicitat sprijinul autorităţilor timişorene pentru rezolvarea unor dosare pe care le anchetează, conlucrând în acest sens cu şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo. Se cer informaţii pentru verificarea unor persoane în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă prestaţii sociale, proprietăţile pe care le deţin sau dacă actele de identitate pe care le prezintă în Franţa sunt valide sau nu.
Cât despre demersurile autorităţilor din Hexagon de a le da bani romilor pentru a se întoarce acasă cu avionul, reprezentanţii municipalităţii din Mulhouse spun că iniţiativa nu a dat rezultate. Romii au cheltuit banii şi s-au reîntors în scurt timp în Franţa. „Ne-am pus întrebări cu privire la posibilităţile acestor familii care erau sărace – unele primeau ajutoare sociale -, care nu doar că au revenit, dar s-au întors şi cu avionul”, a mai afirmat Christelle Ritz.
Cele două părţi doresc extinderea acestei colaborări la alte instituţii ale statului şi alte comunităţi.
Integrarea copiilor romi in scoli si gradinite, in dezbatere la Primaria Timisoara
164 de romi repatriati voluntar din Franta au ajuns la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!