Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Zăvoi, din Caraş-Severin, Antonie Bunei, care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a fiilor săi, Iosif Silviu Bunei, care este şi consilierul administrativ al Primăriei Zăvoi şi Niţu Bunei, care sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită. De asemenea, procurorii DNA Timişoara au mai dispus trimiterea în judecată a consilierului juridic al Consiliului Local Zăvoi, Firuţ Mihuţ, viceprimarului comunei, Ion Scorobete şi Ioan-Avram Gherga, care sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită, a secretarului comunei Zăvoi, Adrian Gheorghe Lungu, care este acuzat de luare de mită, precum şi a Mariei Grozav, care este acuzată de complicitate la dare de mită şi două infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Primarul comunei Zăvoi, Antonie Bunei şi fiul său care este şi consilierul administrativ al Primăriei Zăvoi, Iosif Silviu Bunei se află în stare de arest preventiv.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Timişoara, în cursul lunii august 2009, Antonie Bunei, în calitate de primar al comunei Zăvoi, judeţul Caraş-Severin, a pretins de la un denunţător suma de 50.000 euro pentru a aproba în Consiliul Local Zăvoi încheierea unui contract de asociere în participaţiune între această autoritate publică şi societatea comercială a denunţătorului, pentru a semna contractul şi pentru a se obţine autorizaţiile necesare derulării acestui proiect ce presupunea edificarea unei pârtii de schi şi a instalaţiilor aferente. Ulterior, în cursul lunii decembrie 2009, această sumă a fost redusă la 47.000 euro.
Antonie Bunei i-a mai spus inculpatului că suma de 26.000 euro, din cei 50.000 pretinşi, îi este necesară pentru a-i determina pe cei 13 membri ai Consiliului Local al comunei Zăvoi să adopte hotărâri favorabile proiectului derulat de firma denunţătorului. Renunţarea la contract ar fi creat un prejudiciu denunţătorului de 1.215.670,10 euro, reprezentând valoarea investiţiilor efectuate în vederea realizării proiectului. Din banii ceruţi, Antonie Bunei a primit de la denunţător, prin intermediari, suma de 25.000 euro, în trei tranşe.
În demersul său, Antonie Bunei a fost ajutat atât de către fiii săi, Iosif Silviu Bunei şi Niţu Bunei, de către angajaţi ai primăriei Zăvoi, respectiv viceprimarul Ion Scorobete, consilierul juridic Mihuţ Firuţ şi secretarul Lungu Gheorghe Adrian, cât şi de alte persoane, respectiv Avram-Ioan Gherga şi Maria Grozav.
Procurorii DNA Timişoara au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor Antonie Bunei şi Silviu Iosif Bunei, pentru recuperarea prejudiciului, dosarul fiind trimis spre judecare la Tribunalului Caraş Severin.
Vă reamintim că primarul comunei Zăvoi, din judeţul Caraş-Severin, Antonie Bunei, împreună cu fiul său Silviu, au fost arestaţi preventiv pe 6 mai, după ce au fost reţinuţi în urma unui flagrant organizat de DNA Timişoara, ei fiind acuzaţi că i-ar fi solicitat omului de afaceri timişorean Romeo Dunca 47.000 de euro pentru a-i aproba un proiect turistic. Omul de afaceri Romeo Dunca a afirmat atunci că primarul Antonie Bunei i-ar fi solicitat 47.000 de euro mită, suma fiind legată de un proiect turistic în zona Poiana Mărului-Muntele Mic, unde o parte din terenuri sunt în patrimoniul comunei Zăvoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!