După ce a reclamat aceeaşi problemă în urmă cu circa o lună, primarul Nicolae Robu a povestit că a simţit din nou un miros deranjant în zona de sud a oraşului miercuri seara şi a cerut verificări.
„Reprezentanţii Direcţiei de Mediu a primăriei şi cei ai Gărzii de Mediu au făcut o descindere la firma Azur, pentru că mirosul conducea înspre această firmă. Au constatat că ceea ce era în fabricaţie produce acel miros. Este absolut inadmisibil. Eu o spun cu toată fermitatea, voi iniţia demersurile pentru închiderea acestei firme, pentru că nu cred că trebuie să conteze cele 150 de locuri de muncă mai mult decât sănătatea a mii şi mii, zeci de mii de timişoreni (…) Ştiţi cum era mirosul aseară? Credeţi-mă că îmi venea să vomit în maşină!”, a declarat, joi, Robu.
Primarul a afirmat că în urma verificărilor Garda de Mediu a dat şi amenzi, dar reprezentanţii instituţiei spun că nu s-au aplicat… Că în România nu există un cadru legal care să permită aplicarea de amenzi pentru miros şi nici metode de determinare a mirosului. Totuşi, autorităţile de mediu spun că reprezentanţii Azur au contractat o firmă acreditată internaţional pentru a efectua măsurători, iar rezultatele sunt în favoarea lor.
„Din punct de vedere al analizelor nu sunt probleme, s-au făcut măsurători, pentru că a fost o măsură dispusă de noi, sunt mult sub limita de detecţie. Nu s-au aplicat amenzi şi nici nu se pot aplica fără probe concrete. Nu avem legislaţie pentru miros. Există metode de determinare a mirosului, dar în România nu. Nu avem cadru legal pentru a-i amenda. Calea Buziaşului este sub monitorizare de multă vreme la noi. Ei pot să facă analie pentru compuşi organici volatili şi să iasă perfect. Până acum s-au făcut analize şi nu au reieşit depăşiri. Obiectivul este în control la noi”, spune comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu, Mariana Lorinczi.
Cum poate primăria să închidă o fabrică? Primarul Nicolae Robu spune că municipalitatea poate iniţia demersuri în acest sens.
„Trebuie făcute măsurători – şi recurgem la expertiză internaţională dacă noi nu suntem în stare să facem treaba aceasta – şi măsurătorile trebuie făcute în timp ce miroase afară, că degeaba te duci când nu miroase (…) Trebuie ridicat avizul de mediu pe motiv de ieşire a unor parametri ai unor substanţe din marjele permise de legislaţia în vigoare. Primarul poate cere închiderea fabricii pe acest temei, ridicând avizul de mediu. Dar ca să poţi ridica avizul de mediu trebuie să ai nişte rezultate, măsurători făcute în condiţii inatacabile. Primăria va solicita, printr-un demers iniţiat de Direcţia de Mediu, către Agenţia de Mediu, să retragă autorizaţia. Şi desigur că în faţa unor date concrete care arată ieşirea parametrilor din limitele permise Agenţia de Mediu nu are cum să se pronunţe altfel”, crede Robu.
Edilul a anunţat şi că primăria ar putea contracta o firmă specializată care să facă măsurători.
„Deocamdată nu avem datele… Asta este, ne dovedim incapabili tehnic să facem măsurători care să arate relevant şi de o manieră incontestabilă că acei parametri sunt în afara limitelor permise. Eu sunt dispus să angajăm o firmă din străinătate, chiar dacă asta va costa”, a mai afirmat Robu.
Primarul spune că a discutat şi cu reprezentanţii Azur, care susţin că firma nu poluează.
„Am avut o discuţie cu directorul companiei Azur, a venit la mine într-o audienţă, susţinea că dânşii nu poluează, că, sigur, un anumit miros se produce, dar că totul este în limitele admise, că s-au investit şi acolo bani destul de mulţi pentru reducerea poluării. Pe noi nu interesează cât se investeşte pentru reducerea poluării, ne interesează să nu existe poluare”, a conchis Robu.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că autorizaţia de mediu nu poate fi suspendată cu una cu două. Că ei trebuie să propună acest lucru Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în baza unor motive întemeiate, că se dă un termen de conformare de 6 luni şi abia apoi se poate ajunge la suspendarea autorizaţiei, lucru care ar conduce la închiderea activităţii.
Punctul de vedere al Azur
Conducerea SC Azur SA a răspuns acuzelor lansate de primarul Nicolae Robu încă de acum o lună. Reprezentanţii companiei spun că au investit peste 1 milion de euro, în ultimii ani, în instalaţii şi tehnologii care să reducă impactul asupra mediului.
„Ca urmare a informațiilor apărute în presă, referitoare la mirosurile provenite de la firma Azur, vă comunicăm următoarele: s-au făcut verificări interne în cadrul firmei și s-a constatat că nu au fost evenimente deosebite, care să genereze mirosuri. La nivelul companiei există o preocupare continuă privind protejarea mediului, iar în ultimii ani Azur a investit peste 1 milion de euro în instalații și tehnologii pentru reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, în SC Azur SA se face o monitorizare permanentă a factorilor de mediu”, ne-a transmis conducerea societății.
Reprezentanţii Azur au precizat că nu doresc să mai facă alte comentarii legate de acest subiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!