Nicolae Robu a trecut luni dimineață pe la sediul DNA București. A intrat în birouri fără să dea declarații. Întrebat chiar vineri despre vizita pe care ar urma să o facă la DNA, primarul Timișoarei ne-a răspuns că merge pentru altceva în capitală și că nu a primit înștiințare să meargă la procurorii anticorupție.
„Eu mă duc la București pentru altceva luni, dar dacă trebuie mă duc și la DNA. Nu știu dacă sunt și alți colegi din PMT care merg, efectiv nu știu. Nu am primit nicio înștiințare”, a explicat Robu, pentru tion.ro, încă de vineri.
Potrivit presei centrale, la DNA este așteptat și Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei. Atât Robu, cât și Ciuhandu sunt anchetați într-un dosar privind vânzarea de imobile cu încălcarea Legii 112/1995, care datează din februarie 2017.
UPDATE. Primarul Nicolae Robu a fost trimis în judecată
Primarul Timișoarei a ieșit de la audieri, în mai puțin de o oră, având calitatea de inculpat în dosarul cu privire la vânzarea imobilelor pe baza Legii 112/1995. După audieri, el a explicat că nu este normal să fie trimis în judecată pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul administrației precedente. A pus accentul pe faptul că este „un om ultracorect, ultracinstit” și a explicat că înainte de semnătura lui au mai fost alte cinci semnături.
„Eu sunt un om ultracorect, ultracinstit în tot ce fac. Singura mea avuție până la vârsta asta, cu toate funcțiile pe care le-am obținut, este onoarea. Și nu pot să nu fiu revoltat când cineva atentează la onoarea mea, îmi împroașcă această singură avuție cu noroi. De ce să fiu eu trimis în judecată? De ce apare numele meu într-un material în care, pe patru pagini și jumătate din șase și ceva, e vorba despre lucruri total străine mie. În cazul meu s-au vândut doar două gioarse, două maghernițe, s-au vândut de către aparatul primăriei, nu de către mine cu o semnătură dată de mine fără să mi se spună că acei chiriași au venit mai târziu, că mai știu eu ce alte aspecte, deși sub garanția că totul este legal, dată de aparatul de specialitate, care pentru asta este plătit. Sunt cinci semnături înaintea semnăturii mele? Ce temei aș fi avut eu să nu semnez pe cele două contracte?”, a spus Robu, la ieșirea de la audieri.
Edilul-șef a precizat că în timpul administrației lui s-au vândut doar un apartament cu o cameră, de 25 mp, și un apartament cu două camere, de 50 mp, „două maghernițe într-un fund de curte, care au fost vândute unor chiriași”.
„Eu nu spun că legal sau ilegal, pentru că nu sunt jurist și nu mă pot pronunța. Dar au fost vândute, repet, de către un aparat de specialitate cu semnătura mea de reprezentate, atâta tot, fără să fi spus cuiva vinde-le, fără să fi spus cuiva cel mai mic lucru despre vânzarea respectivă. Sunt cazuri sociale, pur și simplu, le-au luat fără geamuri, fără uși, așa arată după ce au fost puse la punct de ei”, a completat primarul Timișoarei.
Nicolae Robu a mai spus că anchetarea lui este nedreaptă și că el a fost toată viața un om cinstit.
„E nedrept așa ceva, nu e în regulă și nu trebuie să fie tolerat. Cineva își bate joc de destine. Eu sunt un om care toată viața am fost cinstit, am fost dedicat sută la sută onorării funcțiilor publice pe care le-am ocupat. Nu cred că este întâmplător că am fost ales de patru ori prorector, de două ori rector, președinte al Senatului (n.r. Universității Politehnica), senator, primar ales și reales. Eu îmi fac datoria. Și să pățesc așa ceva? Nu știu ce au făcut ceilalți înainte, nu știu. Dar eu voi fi trimis în judecată pentru asta, asta e treaba mea, nu am altceva. M-au luat pe mine laolaltă cu tot ce s-a întâmplat înainte, nu știu dacă legal sau ilegal. Nu mă pot eu pronunța, eu nu mă amestec în ce s-a întâmplat înaintea mea. Dar o spun răspicat: nimeni nu o să aibă nici cea mai mică probă împotriva mea, că nu e de unde să o aibă, că eu aș fi pus pe cineva să facă o vânzare cu încălcarea legii, chiar fiind vorba despre două locuințe prăpădite. Păi ei suportă consecințele dacă au greșit. Ei se bazează pe o hotărâre luată în timpul Administrației Ciuhandu, de către comisia constituită pe subiectul acesta, că se pot vinde și persoanelor care nu au avut contract la data apariției Legii 112 și își argumentează acest punct de vedere prin faptul că au fost niște sentințe judecătorești cu obligația de a vinde. Dar asta nu e treaba mea, asta spun că mi-au explicat ei când eu i-am întrebat de ce au făcut asta”, a conchis primarul Timișoarei, la ieșirea de la sediul DNA București.
UPDATE 2. Robu, explicații și pe Facebook: Judecați singuri dacă sunt sau nu victima unui abuz!
Primarul Timișoarei a ținut să le explice și prietenilor virtuali de pe rețeaua de socializare de ce a fost audiat de procurorii anticorupție. El spune că sub semnătura lui s-au vândut două apartamente cu prețul de 11.300 euro, iar evaluatorul DNA susține că ar fi trebuit vândute cu peste 70.000 de euro.
„Iată care este problema mea la DNA! Am semnat contractele de vânzare întocmite de aparatul funcționăresc al primăriei și GIRATE DE LEGALITATE prin cinci semnături, ptr. cele două apartamente din poză, unul de 25 mp, altul de 50 mp – de fapt: niște maghernițe, într-un fund de curte! –, cu prețul de 11.300 euro, iar evaluatorul DNA, plătit din bani publici (!!!), pretinde că ar fi trebuit să fie vândute cu peste 70.000 euro! N-am nicio legătură cu restul dosarului, care vorbește de 1.000 locuințe vândute, de un prejudiciu de peste 40 milioane euro, ÎNAINTE de a fi eu Primar! Judecați singuri dacă sunt sau nu victima unui abuz!”, a scris Robu pe Facebook.
Edilul-șef a postat și o fotografie cu cele două apartamente care au fost vândute sub semnătura lui.
***
Prejudiciul stabilit în dosarul în care este audiat primarul Timișoarei este de 40 de milioane de euro.
DNA anunța încă din februarie 2017 că „în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului”.
„În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul Primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane”, se arată în comunicatul emis de DNA.
Procurorii anticorupție au început urmărirea penală atât față de primarul Nicolae Robu, cât și față de fostul primar al orașului, Gheorghe Ciuhandu, dar și față de Martin Staia, fost director de Patrimoniu în primărie, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. S-a început ancheta în același dosar și față de Dan Diaconu, viceprimar al PMT, și Traian Stoia, fost viceprimar, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dar și față de alte persoane care lucrau la acea vreme în primărie.
Gheorghe Ciuhandu, Nicolae Robu, Traian Stoia, Martin Staia și Dan Diaconu au, din februarie, calitatea de suspecți. A fost chemat la audieri și fostul secretar al PMT, Ioan Cojocari.
La ieșirea de la DNA, în februarie, primarul Nicolae Robu spunea că în mandatul său au fost vândute doar două imobile pe Legea 112/1995. El a mai precizat că a cerut autorităților încă din 2013 să ancheteze tranzacțiile din mandatele precedente. Și fostul viceprimar Traian Stoia a chemat corpul de control al prim-ministrului la PMT, tot pentru verificarea vânzărilor pe Legea 112. În primăvara lui 2015, DNA a ridicat saci plini cu documente din Primăria Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1783795″]
[related-post post_id=”2061034″]
[related-post post_id=”2060314″]
[related-post post_id=”1582066″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!