„Deși în general eu sunt un tip nonconformist și sunt cunoscut ca atare, când este vorba de anumite lucruri, inclusiv de familie, sunt tradiționalist și ader la valorile consacrate de-a lungul timpului ca valori specifice poporului nostru și altor popoare”, a declarat primarul Timișoarei la ieșirea din secție.
Robu este de părere că măsura boicotului în ceea ce privește referendumul nu este alegerea bună, pentru că, spune el, dacă referendumul este invalidat, abia atunci sunt cheltuiți bani degeaba.
„Era nevoie de acest referendum pentru că legile se schimbă relativ ușor, pot fi schimbate printr-o ordonanță de urgență a guvernului, printr-o majoritate parlamentară constituită ad-hoc oricând, în timp ce ceea ce se stabilește prin referendum nu mai poate fi modificat decât tot prin referendum. Nu am spus că era o necesitate stringentă pentru România, să se reglementeze aceste lucruri tocmai acum, dar dacă tot s-a ajuns să se facă referendumul, în urma semnăturilor a 3 milioane de cetățeni ai României, atunci nu e oare păcat ca toată această cheltuială să fie de pomană și referendumul să fie invalid? Eu cred că această campanie dusă pentru neprezentare la vot sub argumentul că s-au cheltuit bani degeaba este total lipsită de logică – bani cheltuiți cu adevărat degeaba sunt dacă referendumul nici nu ajunge la vreo concluzie, de un fel sau de altfel, ci este invalidat”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei, liderul PNL Timiș, la ieșirea de la urne.
În județul Timiș sunt 597 de secții de votare și 624.243 de cetățeni cu drept de vot. Față de precedentele alegeri sunt două secții noi, una la Moșnița Veche și alta la Dumbrăvița.
La acest referendum sunteți consultați referitor la modificarea Constituției în ceea ce privește redefinirea căsătoriei. În actuala formă, textul din Constituție prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, iar scopul referendumului este schimbarea acestui text în „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Sâmbătă seară, la ora 21, în Timiș s-au prezentat la vot 6,31% dintre alegătorii cu drept de vot din județ, Timișul fiind peste Teleorman în ceea ce privește prezența. La Timișoara s-au prezentat 7,04% dintre alegători, cea mai mare prezență fiind la două secții de votare din zona Complexului Studențesc. La nivel național, 5,72% dintre românii cu drept la vot au ieșit să-și exprime opțiunea la referendum.
Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2122751″]
[related-post post_id=”2122600″]
[related-post post_id=”2121990″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!