Primarul Nicolae Robu şi mai mulţi directori din cadrul Primăriei Timişoara au fost chemaţi să dea declaraţii cu privire la proiectul Incuboxx.
Edilul-şef s-a prezentat marţi dimineaţa la audieri la Poliţia Timiş, la Serviciul de Investigare a Fraudelor, alături de şefa Direcţiei de Dezvoltare a primăriei, Aurelia Junie, cea care a gestionat acest proiect, alături de directorul Direcţiei Tehnice, Culiţă Chiş, şi alţi angajaţi ai municipalităţii care au semnat recepţia lucrării.
Centrul Incuboxx a fost inaugurat în primăvara anului 2014, iar un an mai târziu au apărut primii chiriaşi în spaţiile de birouri din clădirea ridicată pe Calea Circumvalaţiunii.
Vorbim despre o investiţie în valoare de 4 milioane de euro realizată cu finanţare europeană.
Lucrările au fost executate de societatea Saif-Tim şi încă de la inaugurare s-a ridicat o problemă, şi anume aceea că subcontractanţii nu şi-ar fi primit banii. Oficialii primăriei spuneau însă atunci că ei s-au achitat de sarcini şi că problema urmează să fie rezolvată.
„Primăria nu are datorii. Saif-Tim a fost antreprenorul general şi a avut parteneri pentru diversele segmente ale lucrării. Problema se va rezolva”, dădea asigurări Robu.
Recent a fost semnalat faptul că în clădirea de pe Circumvalaţiunii au apărut infiltraţii în urma ploilor şi probleme cu diferite instalaţii, iar reprezentanţii municipalităţii afirmau că firma executantă refuză să facă remedieri.
„La Incuboxx s-au identificat câteva probleme la două dintre fațade, care, în condiții de vânt puternic și ploaie semnificativă, nu prezintă o etanșeitate perfectă, ceea ce permite infiltrații. De asemenea, s-au identificat lipsuri la instalația de climatizare, respectiv o izolație a unei conducte exterioare care trebuie îmbunătățită”, declara viceprimarul Dan Diaconu.
Edilul a precizat că reprezentanţii Primăriei Timişoara au cerut constructorului să remedieze problemele, lucrarea fiind în garanţie, dar s-au lovit de refuzul acestuia.
„S-a cerut firmei care a realizat lucrarea să execute remedierile. În urma refuzului acesteia, primăria va executa remedierile pe cheltuiala constructorului, folosind sumele aferente garanției de bună execuție”, a mai spus Diaconu.
Echipamente dispărute din clădirea Incuboxx
UPDATE. Primarul Nicolae Robu a explicat de ce a fost chemat la audieri. Din clădirea Incuboxx au dispărut în mod misterios mai multe echipamente, după ce firma Flexik Automation SRL, unul dintre subcontractanţii Saif-Tim, a reclamat că nu şi-a încasat banii.
„Cu ocazia recepţiei, un domn din partea firmei Flexik Automation a spus în gura mare: ”Dacă nu luaţi măsuri să-mi primesc banii, o să îmi iau echipamentele înapoi” (…) M-am adresat celor de la Saif-Tim, lider de asociere, şi le-am spus: ”Oameni buni, plătiţi şi partenerii”. Primăria a plătit către Saif-Tim şi Saif-Tim nu a dat dovadă de corectitudine în raport cu partenerul său şi nu l-a plătit. Nu mi-am închipuit că se va ajunge să se pună în practică acea ameninţare, luarea echipamentelor. Eu şi primăria nu aveam nicio autoritate asupra Saif-Tim-ului”, a început povestea Robu.
Ce fel de echipamente au dispărut, cum s-a putut întâmpla asta şi care au fost consecinţele?
„În 3 noiembrie 2014, diriginta de şantier a fost acolo să pregătească ISCIR-izarea centralei termice şi a constatat atunci că din tabloul de automatizare a cazanelor lipsesc nişte componente. S-a uitat în registrul de intrări şi a văzut că în data de 4 octombrie au fost în clădire un domn Potra de la Flexik şi un coleg pentru verificare centrală termică. Asta scrie în registru… Din 4 octombrie şi până în 3 noiembrie nu a mai fost nimeni în clădire, drept urmare noi am suspectat că acea ameninţare cu luarea de echipamente a fost pusă în practică. Evident că nu puteau fi luate cazanele, dar componente dintr-un tablou de automatizare putea fi luate (…) La încălzire nu poate funcţiona decât pe manual, iar la climatizare nu funcţionează instalaţia. Peste vară a fost cumplit acolo, că n-a mers climatizarea… Este o centrală complexă, care asigură şi încălzirea şi răcirea”, a mai explicat primarul.
Cum s-a putut întâmpla ca din clădirea Incuboxx să dispară pur şi simplu echipamente?
Robu spune că totul s-a întâmplat înainte ca obiectivul să fie păzit de Poliţia Locală şi că era un om de pază acolo, dar celor două persoane care au intrat în imobil li s-a permis accesul pentru că, cităm, „erau figuri cunoscute”.
Compania Saif-Tim, controlată de social-democratul Ovidiu Brânzan şi fraţii Cristescu – Bega Turism, se află în insolvenţă.
UPDATE 2. Oficialii municipalităţii susţin că acele componente care lipsesc erau în clădire în momentul în care a fost semnată recepţia la încheierea lucrărilor şi că primăria a făcut demersuri oficiale către Flexik Automation pentru recuperarea echipamentelor care au dispărut, având suspiciunea că au fost luate de la Incuboxx de către reprezentanţii acestei societăţi.
Primarul Nicolae Robu a condus comisia de recepţie.
„Eu şi restul comisiei de recepţie ne-am deplasat în toate încăperile, am văzut camerele tehnice, am văzut toată aparatura care trebuia să fie în dotare. Au fost anumite obiecţii, incluse într-o anexă la procesul verbal, cu remedierile. De bază la o recepţie sunt proiectanţii, conform legii. Comisia inspectează vizual (…) Am considerat că totul este în regulă cu acea ocazie şi evident am avut bucuria finalizării unui alt obiectiv cu fonduri europene (…) La începutul lunii decembrie am făcut un demers oficial către Flexik, am cerut să ducă înapoi ce a luat, precizând că dacă nu se întâmplă asta vom face plângere penală pentru furt”, susţine Robu. Ar fi vorba de componente în valoare de câteva mii de euro, afirmă el.
Primarul spune că reprezentanţii societăţii au transmis municipalităţii că echipamentele livrate le aparţin până în momentul în care vor fi plătite.
În cele din urmă au fost depuse două plângeri penale pe această speţă, din spusele lui Robu.
„Urmare a celor întâmplate sunt două plângeri penale – una din partea noastră către Flexik, că s-a furat ce a fost acolo, şi o plângere penală a celor de la Flexik împotriva primăriei, că a recepţionat de la Saif-Tim echipamente pe care Saif-Tim nu are nicio dovadă că le-a avut. Ei spun că acele echipamente n-au fost niciodată ale Saif-Tim (…) Se cercetează pentru a se face lumină. Am fost chemaţi toţi membrii comisiei de recepţie astăzi, toţi cei din primărie, vor fi chemaţi şi cei din afară, diriginţii de şantier, pentru a da lămuriri. Cea mai mare răspundere este a proiectanţilor”, a mai declarat primarul.
Robu a afirmat totodată că primăria va folosi garanţia de bună execuţie pentru a rezolva toate problemele apărute la Incuboxx.
UPDATE 3. Ce spune antreprenorul care s-a ocupat de proiect? E greu în insolvenţă, iar ceea ce s-a întâmplat la Incuboxx este încă o nebuloasă.
„Eu ştiu că la momentul recepţiei toate echipamentele erau complete şi funcţionale, după care s-a constatat că lipsesc nişte piese, nişte automatizări pe care cineva le-a luat. Cine şi din ce cauză asta deja nu mai e în competenţa mea să spun. Saif-Tim-ul a intrat în insolvenţă în primăvara anului trecut, insolvenţa însemnând că nu au mai existat bani pentru plata multor subcontractori, nu ştiu vreunul în mod special, de la Incuboxx sau din altă parte… Nu în mod specific nu s-a plătit un anumit subcontractor, cu răutate. Subcontractorii au fost plătiţi parţial, nu au existat sumele pentru a se plăti toate datoria, motiv pentru care s-a intrat în insolvenţă”, a afirmat reprezentantul Saif-Tim Ovidiu Brânzan.
Alte articole pe aceeași temă:
A fost inaugurat Centrul IT&C Incuboxx. Perete de escalada si sala de fitness pentru antreprenori
Ploua in Incuboxx, cladirea de 4 milioane de euro din fonduri europene a Primariei Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!