Directorul Colterm, Petrică Pampu, l-a supărat pe primarul Nicolae Robu cu declaraţiile făcute în presă privind faptul că preţul energiei termice nu poate scădea, după ce edilul afirmase înainte că din 2013 preţul gigacaloriei poate fi redus cu circa 25% dacă se adoptă măsuri tehnologice şi manageriale adecvate. Drept urmare, Robu l-a criticat public, în conferinţa de presă săptămânală de marţi de la primărie, pe Pampu.
„Dacă el are această convingere că societatea Colterm reprezintă idealul întruchipat înseamnă că s-a trezit pe un post pentru care nu e pregătit. (…) Pe mine mă poate contrazice oricine, dar nu cred că e acceptabil ca un conducător ar unei unităţi, oricare ar fi aceea, să creadă că unitatea respectivă este perfectă şi că nu se poate face nimic pentru a o perfecţiona. Eu nu mă pot împăca cu ideea că sub mandatul meu de primar nu există capacitatea de a găsi soluţii manageriale şi tehnologice pentru a reduce preţul gigacaloriei, iar cei care a priori decretează că nu putem face lucrul acesta înseamnă că nu au loc în echipa mea”, a afirmat primarul. Mai mult, edilul a declarat că directorul societăţii de termoficare, care a îndrăznit să îl contrazică, nu îşi merită funcţia.
„Domnul Pampu este în postura acelui ardelean care s-a uitat la girafă şi a spus că un gât atât de lung nu poate exista. Şi eu sunt ardelean, dar ne uităm în lume şi vedem că există totuşi girafe cu gâtul atât de lung. Eu vorbeam despre o scădere a preţului gigacaloriei pe care o am în vedere pentru anul 2013 în ipoteza păstrării preţului la gaz şi la celelalte elemente exogene care intervin în preţ. Şi cum spuneam că se poate face asta? Prin îmbunătăţirea managementului şi prin folosirea unor soluţii tehnologice mai moderne. Dacă directorul unei companii precum Colterm pretinde că managementul acolo nu poate fi îmbunătăţit şi că nici nu există soluţii tehnologice mai performante decât cele pe care le folosim noi înseamnă că nu merită să fie director”, a adăugat Robu.
Nici conducerea Regiei Autonome de Transport Timişoara nu a scăpat de criticile primarului, edilul afirmând că dacă ar fi după el directorul general al acestei instituţii, Ioan Goia, ajuns pe post în timpul administraţiei Ciuhandu, ar fi demis. Primarul a declarat că a cerut un control intern la RATT, iar în urma verificărilor efectuate s-au constatat anumite inadvertenţe cu privire la performanţele manageriale ale lui Goia, rămânând la latitudinea consiliului local ce se va întâmpla în continuare.
„La RATT situaţia e mai gravă. (…) Am raportul de control intern, în urma lui va trebui făcut un alt pas pentru că sunt nişte discordanţe mari între ceea ce raportează directorul RATT ca performanţe personale din postura de director şi ceea ce a constatat Curtea de Conturi, respectiv Corpul de Control Intern, şi atunci trebuie să clarificăm aceste lucruri şi să vedem cum este de fapt. Nu pot să îi cer demisia (n.r. – directorului RATT) pentru că nu am bază legală să îi cer demisia. Voi cere clarificări, aşa cum spuneam, şi apoi, în final, trebuie consiliul local să se pronunţe, pentru că aşa prevede legea. Eu nu pot să îl demit pur şi simplu din postura de primar pentru că ajung eu la concluzia – poate corectă, poate incorectă – că nu ar fi bun pe acel post. Dacă ar fi moşia mea, unde să am toată libertatea de acţiune, da, l-aş demite”, a afirmat Robu.
Șeful RATT nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta aceste afirmații, acesta preferând să se abțină de la orice declarații de când a fost ales noul primar.
Datorii la RATT şi Colterm
Dacă săptămâna trecută primarul Nicolae Robu declara că reprezentanţii Curţii de Conturi au descoperit, în urma unor controale efectuate în instituţia pe care o conduce, facturi de peste 137 de milioane de lei emise de RATT în ultimii cinci ani, care au ajuns la registratura primăriei şi nu au fost înregistrate în contabilitate, marţi edilul a dat-o la întors spunând că nu este vorba doar de facturi de la RATT, ci şi de la Colterm. Ba mai mult, potrivit oficialilor municipalităţii, valoarea facturilor emise de societatea de termoficare este mai mare. Astfel, la data de 31 iulie 2012 erau facturi neînregistrate în total de 137.985.443 lei, din care 67.722.116 lei de la RATT şi 70.263.327 lei de la Colterm. Este vorba de sume de bani pe care cele două societăţi ar fi trebuit să le încaseze cu titlul de subvenţii, pentru gratuităţile la transportul public în cazul RATT, respectiv acoperirea diferenţei dintre preţul de producţie şi preţul de facturare al energiei termice în cazul Colterm. Vorbim despre subvenţii aprobate de consiliul local.
Primarul a afirmat că nu a aflat încă cine nu a înregistrat în contabilitatea instituţiei aceste facturi, dar că în perioada următoare vor avea loc activităţi de control intern la nivelul mai multor direcţii din primărie unul din scopurile verificărilor fiind şi lămurirea acestei situaţii.
Nereguli cu facturile pentru gratuitatile acordate de RATT la Primaria Timisoara
Vedeti cum explica taranistii datoriile acumulate de administratia Ciuhandu
Citiți principiile noastre de moderare aici!