La câteva zile de la tragedia din București, din clubul Colectiv, primarul Nicolae Robu a luat în sfârșit atitudine. A trimis, luni, în a treia zi de doliu național, o dispoziție către instituțiile din subordine, dar și către polițiști, pompieri, jandarmi, inspectorii de Sănătate Publică, Garda de Mediu. În weekendul trecut nu s-au prea făcut însă controale, recunoaște Robu, care a ținut să specifice că a trimis inspectorii doar la Halele Fructus, unde s-a ținut o petrecere cu…. 40 de oameni, după ce a primit o sesizare pe Facebook. În timp ce foarte multe localuri din Timișoara au fost închise, clubul Heaven, de exemplu, a ținut o petrecere de Halloween, după care a anunțat că donează o parte din profit.
„In weekend, în Halele Fructus, s-a desfășurat un concert de muzică electronică. Organizatorii dețineau acte pe marfa comercializată, casa de marcat era fiscalizată, exista contract de închiriere cu Fructus și aviz din partea Comisiei de Ordine Publică. Au fost circa 40-50 de persoane. Nu a fost cazul să se ia măsuri. În ceea ce privește Clubul Heaven, care a organizat în weekend manifestări, acesta deține acord de funcționare obținut în instanță, nu au existat sesizări cu privire la tulburarea liniștii publice”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Timișoara. Agenții locali susțin că au mai făcut controale, „în trecut”, și că vor organiza și în perioada următoare.
Edilul le-a cerut tuturor celor implicați să „intervină cu fermitate, în regim de urgență” și să aducă și să țină lucrurile sub control, în limitele prevederilor legale. Primarul Timișoarei a aflat de la reporterii Tion.ro că în capitala Banatului există șapte cluburi care nu au aviz de funcționare din partea pompierilor. Ne-a declarat că nu știe care sunt acestea și că așteaptă o înștiințare oficială de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat”.
Nicolae Robu ne-a prezentat însă o statistică a agenților economici care funcționează în Timișoara.
„În Timișoara sunt, în total, 709 agenți economici care desfășoară activități de alimentație publică. Dintre aceștia, 505 au fost autorizați pe activitatea de baruri și altele cu servire de băuturi, iar 203 au fost autorizați pe activitatea de restaurante. Eu, desigur că am cerut celor din primărie, de la Serviciul de Autorizări, să fie cu vigilența la maximum și aș vrea să se desfășoare în perioada următoare controale la toți agenții economici. De fapt, situația este mult mai gravă decât ar rezulta așa, la o primă privire. Constatăm, în societatea noastră, o mulțime de derapaje, și nu pot să spun că nu creează pericol pentru viața cetățenilor nevinovați, cum au fost și cei ce au pierit în acel incendiu sau care suferă acum, se zbat între viață și moarte”, a explicat edilul-șef.
Primarul susține că a cerut Poliției Locale să intervină, pentru că există indivizi care pun în pericol viața oamenilor pe străzile din oraș, atunci când fac curse de mașini, inclusiv ziua.
„Nu mai merge așa, pentru că derapajele devin din ce în ce mai frecvente și cresc în anvergură. Ar trebui ca măcar în ceasul al doisprezecelea să se înțeleagă că se impune o intervenție cu fermitate, să nu-și mai poată nimeni permite să atenteze la viața altora, sub nicio formă”, a completat Robu.
Edilul-șef susține că se fac în permanență controale. Cu toate acestea, în Timișoara funcționează șapte cluburi care nu au aviz de la pompieri.
„Controale se fac la noi, nu numai acum. Ar fi dezastru dacă doar acum s-ar fi făcut controale, s-au făcut în permanență, eu dau dispoziții generice. Prerogativele noastre sunt limitate, să nu vă închipuiți că noi putem face ce dorim, am avut situații în care am vrut să ridicăm autorizația de funcționare și am pierdut în instanță. Cel puțin de la mine sunt dispoziții foarte clare. Acum m-am adresat și celor care nu sunt în jurisdicția mea, m-am adresat și ISU Banat, DSP, Inspectoratului Județean de Poliție, inclusiv Grupării de Jandarmi, cu un mesaj foarte clar: ca reprezentant al intereselor cetățenilor Timișoarei”, a precizat primarul Timișoarei.
Reprezentanții primăriei susțin că, dacă pompierii au dovezi că anumite localuri nu au avize de funcționare, ar trebui să pună lacătul pe cluburile respective.
„Din punctul nostru de vedere, pompierii ar trebui să intervină, să oprească activitatea dacă nu au avize. Noi emitem autorizația de funcționare, acordul pentru desfășurarea exercițiului comercial îl dăm în corelare cu documentele urbanistice. Nu este obligatoriu acordul ISU”, ne-a declarat Ilie Cosmin Petrovici, șeful Biroului Autorizare Activități Comerciale din cadrul Primăriei Timișoara.
În tragedia de la Colectiv și-au pierdut viața, conform ultimului bilanț, 32 de oameni. Alți aproximativ 200 au fost răniți, zeci dintre ei fiind internați în spital în stare critică.
Alte articole pe aceeași temă:
Tragedia din Colectiv: cei trei patroni ai clubului, retinuti. Noul bilant al mortilor
Mandate de aducere pentru asociatii firmei care detine clubul Colectiv
Cel puțin 27 morți și 162 de răniți în urma unui incendiu într-un club din București
Citiți principiile noastre de moderare aici!