Evenimentul de marţi seara a fost unul care s-a desfăşurat la nivel naţional – “Medierea prinde rădăcini” – organizat de Consiliul de Mediere din România, organismul naţional de control şi reglementare în domeniul medierii. În fiecare dintre cele 42 de judeţe ale ţării s-a plantat în mod simbolic un copac al medierii. La Timişoara a fost plantat “dudul pletos”, un copac care face fructe roşii.
„Am salutat înfiinţarea instituţiei medierii în România cu ani în urmă. Am avut, cum orice cetăţean al ţării a avut, sentimentul că în România sunt mult prea multe conflicte şi de prea multe ori se ajunge în instanţele judiciare. Litigiile dintre oameni pot fi rezolvate şi altfel. Este o etapă necesar a fi parcursă înainte de a ajunge în instanţele judiciare. Am convenit să plantăm aici, în Timişoara, într-un loc vizibil, un copac ca simbol al medierii. Ca un imbold pentru cetăţeni să mai lase conflictele la o parte, să fie mai toleranţi, mai dispuşi la bună înţelegere între ei. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii, să fim toleranţi unii cu alţii, să ne ascultăm unii pe alţii pentru a ajunge pe cât posibil la formule amiabile între noi şi când este vorba de interese contradictorii ale celor implicaţi”, a spus Nicolae Robu.
Şi primarul Timişoarei a avut conflicte verbale de-a lungul timpului, mai ales cu adversarii de pe scena politică.
„Eu nu sunt un tip conflictual, eu nu promovez conflictul cu nimeni, însă, din păcate, se pare că îi deranjez pe foarte mulţi şi prin faptul că sunt un om al legii, al corectitudinii, şi mai nou îi deranjez şi prin multele realizări pe care le am, în comparaţie cu ei, care nu au ce să pună pe talerul unei balanţe comparative. Atunci nasc scandaluri, mă atacă în fel şi chip şi sigur că, din când în când, trebuie să ripostez şi eu”, a mai precizat Robu.
La rândul său, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere din România, Zeno – Daniel Şuştac, a ținut să sublinieze importanța medierii ca o modalitate rapidă și elegantă de a rezolvare a conflictelor.
„Acest copac al medierii reprezintă foarte mult, mai ales pentru Timişoara. Vorbim despre o cultură a rezolvării conflictelor pe cale amiabilă, puterea dialogului în modul constructiv, vorbim despre o dezvoltare socială durabilă. E foarte simplu să apelăm la instanţa de judecată, dar există alternative, şi una dintre ele este medierea, acea modalitate elegantă, elevată, rapidă şi mai puţin costisitoare de rezolvare a conflictelor. Plantarea copacului medierii în acest loc foarte important pentru Timişoara este un apel către timişoreni de a apela cu încredere la procedura medierii. Există soluţia medierii, o soluţie viabilă, o primă cale de urmat atunci când există conflicte”, a spus Zeno – Daniel Şuştac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!