Propunerea viceprimarului a venit în contextul în care autorităţile locale urmează să reglementeze în perioada următoare situaţia spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă aflate în administrarea consiliului local care sunt folosite de artiştii plastici.
Consiliului Local Timişoara a aprobat săptămâna trecută o hotărâre prin care se stabilesc noi tarife de închiriere, mai mari, pentru aceste spaţii folosite de firme, instituţii publice şi diverse organizaţii, asociaţii şi fundaţii. Cele folosite de Uniunea Artiştilor Plastici Timişoara, circa 30 de spaţii, au fost scoase de pe listă după ce reprezentanţii UAP l-au acuzat pe primar că va îngropa arta dacă le majorează chiriile, urmând ca tot ceea ce ține de atelierele artiștilor plastici și de galeriile de artă să rămână pentru o analiză ulterioară.
Zilele trecute, viceprimarul Traian Stoia a venit cu propunerea ca artiştii plastici să primească fiecare câte un spaţiu într-o hală pusă la dispoziţie de administraţia oraşului, unde să-şi desfăşoare activitatea după modelul Fabricii de Pensule de la Cluj, urmând ca UAP să rămână doar cu câteva spaţii de la primărie. La Cluj, problema spaţiilor de expunere şi creaţie artistică a fost rezolvată într-o asemenea manieră, o fostă hală industrială fiind transformată în spaţiu de artă contemporană.
„O să trebuiască să rezolvăm problema în maniera de la Cluj, cum s-a întâmplat acolo cu Fabrica de Pensule, îi voi propune domnului primar acest lucru. Să adunăm artiştii într-o hală – sunt hale disponibile -, să le lăsăm un anumit număr de spaţii şi să le amenajăm noi spaţii într-o hală. Să fie o hală compartimentată cu rigips, ca la Cluj, şi fiecare să aibă spaţiu acolo plătind o chirie modică sau poate chiar deloc, mai pot să şi socializeze, să-şi prezinte lucrările şi aşa mai departe… Problema este că ei vor şi locuinţe şi spaţii mai mult sau mai puţin comerciale. Nimeni din primărie nu este naiv să creadă că din ateliere nu se vând lucrări. Artiştii mari au atelierele lor. Sigur că îi ajutăm, dar nu ducem primăria în faliment pe o chestie de genul ăsta. Vom lua o decizie şi le-o vom comunica”, declara Stoia. Edilul a dat şi un exemplu de spaţiu – unul privat – care ar fi potrivit în opinia sa: Halele Timco de pe Calea Circumvalaţiunii. Asta, în condiţiile în care Stoia era manager şi acţionar la SC Timco SA potrivit declaraţiilor sale de avere şi de interese depuse 2012. Tot la Halele Timco, Primăria Timişoara distribuie în prezent ajutoarele de la UE pentru persoanele defavorizate.
Întrebat vineri ce părere are despre propunerea lansată de viceprimar de a muta artiştii plastici la Halele Timco, primarul Nicolae Robu a afirmat că nu a discutat cu Stoia despre acest subiect, dar că i se pare o idee bună.
„Nu ştiu, nu am discutat pe acest subiect. Dacă în acea hală se asigură condiţii bune şi spaţii izolate de lucru în interiorul halei, aşa cum cer artiştii, poate fi o idee foarte bună. Artiştii s-au plâns că spaţiile în care funcţionează acum sunt jalnice. Dacă la Cluj funcţionează o astfel de hală (…) Noi dorim ca artiştii Timişoarei să aibă cele mai bune condiţii pentru a crea, pentru a produce artă”, a declarat Robu.
Chirii record pe spatiile Primariei Timisoara, votate la repezeala de consilierii locali
Oficialii Primariei Timisoara vor sa mute artistii plastici intr-o hala
Citiți principiile noastre de moderare aici!