Primarul Nicolae Robu a recunoscut zilele trecute că până la urmă nu s-au aplicat amenzi în cazul Azur, după cum a susţinut el, şi asta pentru că nu există legislaţie pe partea de miros: nu este reglementată poluarea olfactivă în România.
În plus, oficialii Gărzii de Mediu au afirmat că reprezentanţii Azur au contractat totuşi o firmă acreditată internaţional pentru a efectua măsurători, iar rezultatele s-au dovedit a fi în favoarea lor.
„Din punct de vedere al analizelor nu sunt probleme, s-au făcut măsurători, pentru că a fost o măsură dispusă de noi, sunt mult sub limita de detecţie. Nu s-au aplicat amenzi şi nici nu se pot aplica fără probe concrete. Nu avem legislaţie pentru miros. Există metode de determinare a mirosului, dar în România nu. Nu avem cadru legal pentru a-i amenda. Calea Buziaşului este sub monitorizare de multă vreme la noi. Ei pot să facă analize pentru compuşi organici volatili şi să iasă perfect. Până acum s-au făcut analize şi nu au reieşit depăşiri”, afirma comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu, Mariana Lorinczi.
Ulterior, Robu a explicat că, într-adevăr, şi lui i s-au prezentat date în acest sens.
„Da… Mi-a fost predat un material, de către compania Azur, prin care se pretinde, de către o firmă din Ungaria, că toţi parametrii sunt în limitele admise. Pe mine nu mă interesează aceste lucruri, cum cred că nu îi interesează nici pe timişoreni. Pe mine mă interesează să nu se mai simtă acest miros deranjant în Timişoara. Nici de la Azur, nici de la Continental, nici de la Procter&Gamble, de la absolut niciun agent economic, pentru că noi nu avem nimic cu niciun agent economic particular. Noi discutăm chestiuni de principiu…”, a declarat edilul-şef.
În aceste condiţii, primarul Timişoarei a anunţat că le va cere parlamentarilor ACL să vină cu o iniţiativă legislativă pentru reglementarea poluării olfactive.
„Este inadmisibil ca viața noastră să fie tulburată, să ni se creeze neplăceri prin astfel de mirosuri, chiar dacă nu sunt legiferați parametrii ce produc poluare olfactivă în România. Voi cere parlamentarilor Alianței Creștin-Liberale să aibă o inițiativă, o propunere legislativă pentru a se rezolva această problemă. Este mi se pare inacceptabil să nu ai o astfel de lege în țară, care să limiteze cantitatea de compuși chimici care produc mirosuri. Voi face toate diligenţele pentru ridicarea autorizaţiei de mediu şi pe cale de consecinţă a autorizaţiei de funcţionare a acelor întreprinderi care nu reuşesc să-şi rezolve problemele cu poluarea”, a mai afirmat Robu.
Bineînţeles, dacă problema ţine de anumite carenţe legislative, provocarea ar trebui lansată tuturor parlamentarilor de Timiş, indiferent de culoare politică, şi nu doar lor.
Cele mai multe plângeri au vizat concernul Continental la Timişoara, deputatul PSD Cătălin Tiuch dezvăluind recent faptul că această companie a primit peste 11 milioane de euro ajutoare de stat pentru extinderea producţiei de anvelope.
Reprezentanţii companiilor vizate susţin că au investit şi investesc în continuare milioane de euro în tehnologii menite să reducă impactul asupra mediului.
Alte articole pe aceeași temă:
Primarul Nicolae Robu ameninta din nou ca inchide fabrica Azur
Citiți principiile noastre de moderare aici!