„Există posibilitatea introducerii unor taxe pentru cei ce îşi ţin terenurile în paragină. Există proprietari care nu investesc nimic şi îşi ţin în oraşe – şi în Timişoara şi altundeva – o mulţime de proprietăţi în paragină. Cred că posibilitatea de a aplica o taxă pentru asemenea situaţii ar avea şi efectul pozitiv că ar stimula o anumită mişcare economică. Dacă unul nu poate plăti taxa atunci ajunge să îşi vândă proprietatea către alţii care pot dezvolta ceva pe acea proprietate. Şi s-ar produce o dezvoltare economică pozitivă. Pe de altă parte, ar dispărea şi acest aspect urât al oraşului. În unele zone sunt proprietăţi care par a fi ale nimănui. Şi cetăţeanul îşi imaginează că sunt terenuri ale municipalităţii, iar municipalitatea nu îşi face datoria să le îngrijească”, a spus Robu.
El a ţinut să precizeze că această nouă taxă, în viziunea lui, dacă ar fi introdusă în Codul Fiscal, nu i-ar afecta şi pe cei care au o curte sau o grădină, ci doar pe proprietarii care îşi lasă terenurile în paragină.
„Nu vrem să impozităm cetăţeanul pentru că are o casă, o curte sau o grădină. Vrem taxe cât mai mici. Dar ceea ce excede şi , în plus, e neproductiv, cred că ar trebui taxat. Nu îi taxezi pe cei care construiesc o unitate economică şi aduc locuri de muncă, venituri la buget. Dar pe cei care ţin în sterilitate zone ale oraşului trebuie să îi stimulezi să se mişte”, a mai spus primarul.
Totuşi, poliţiştii locali au posibilitatea să îi amendeze pe proprietarii care îşi lasă terenurile în paragină, însă Robu este de părere că această măsură punitivă nu este de ajuns.
Pe de altă parte, primarul nu a uitat nici de intenţia lui de a introduce o taxă pe turnuleţ, intenţie care s-a lovit de acelaşi Cod Fiscal. Robu a readus în discuţie această taxă, însă puţin modificată.
„Trebuie şi o taxă care să descurajeze anumite dezvoltări inestetice, pe care nu le poţi stopa prin certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţie pentru că detaliile respective apar ulterior. Trebuie să ai nişte pârghii de descurajare. Omul să se gândească că ajunge să plătească ulterior”, a precizat Nicolae Robu.
Primarul s-a referit şi la alte posibilităţi de modificare a Codului Fiscal.
„Cred că se impun câteva modificări în Codul Fiscal, care să fie făcute din vreme şi să intre în vigoare cu întârzierea de rigoare, de şase luni. Trebuie să existe posibilitatea să fie stabilite clar, fără nicio ambiguitate, taxe de ocupare a domeniului public. Spiritul legii este corect, la ora actuală, dar în litera ei este o enumerare care este departe de a cuprinde situaţiile reale. Să se facă încadrarea unor lucruri care ţin de spiritul legii, la articolul care este cel mai avantajos. Ar fi bine dacă s-ar schimba formularea şi s-ar scrie şi altele, sau s-ar extinde enumerarea, deşi este greu să cuprinzi complexitatea şi imprevizibilul realităţii. O modificare de genul acesta ar fi bine venită, pentru că astfel s-ar evita unele litigii. (…) E aberant, dacă cel ce ocupă domeniul public e de rea-credinţă şi se adresează instanţei, în spiritul legii, ar trebui să câştigi. Dar dacă judecătorul se prevalează de litera legii, pot şi să pierzi”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!