Primarul Timişoarei a declarat, marţi, că nu vrea să se pronunţe până când nu citeşte legea, dar că punctul său de vedere rămâne acelaşi. Robu crede că soluţia este sterilizarea tuturor câinilor, atât a celor de pe străzi, cât şi a celor din gospodării, respectiv eutanasierea animalelor bolnave sau care se dovedesc a fi agresive după ce au fost sterilizate. De altfel, la Timişoara consiliul local s-a pronunţat pentru sterilizare, aleşii adoptând, în primăvara acestui an, o hotărâre privind gestionarea câinilor cu şi fără stăpân, o hotărâre elaborată în urma consultărilor cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, care prevede atât sterilizarea câinilor fără stăpân, care ulterior sunt lăsaţi înapoi pe străzi, cât şi a celor care au stăpân, animalele fără pedigree din gospodării. Au fost stabilite amenzi de până la 1.000 de lei în cazul proprietarilor de câini care nu îşi sterilizează animalele.
Hotărârea adoptată la nivel local contravine însă noii legii, prin care este interzisă returnarea animalelor în teritoriu. „Eu trebuie să respect legea. Cred că ar fi fost bine să fie prevăzută în lege posibilitatea organizării unui referendum, comunităţile care doresc aşa ceva (n.r. – eutanasierea animalelor) să stabilească ele…”, a mai declarat Robu.
Edilul a lansat zilele trecute şi un sondaj pe această temă pe Facebook. Peste 1.000 de persoane au votat, din spusele lui Robu, iar mai bine de jumătate au optat pentru sterilizare generală, chiar dacă diferenţa între aceştia şi cei care au ales exterminarea în masă a câinilor comunitari este una mică.
„Lucrurile au evoluat de o manieră foarte interesantă. Dacă atunci, la foarte cald, imediat ce am lansat sondajul, au fost circa 35% dintre repondenţi care s-au pronunţat pentru soluţia pe care am propus-o eu şi pe care o aplicăm noi şi circa 65% au fost radicali, dorind eutanasierea imediată şi generalizată a câinilor fără stăpân, în momentul de faţă, din cei 1.029 de repondenţi, 529 susţin soluţia pe care am propus-o şi pe care noi o aplicăm şi 500 doresc eutanasierea necondiţionată a câinilor fără stăpân. Deci 51,41% sunt pentru soluţia A şi diferenţa de 48,59% sunt pentru soluţia B, cea radicală. Desigur că noi va trebui să procedăm în acord cu legea”, a afirmat Robu.
Parlamentarii au decis marţi soarta maidanezilor. Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a fost aprobată, cu majoritate de voturi, de Camera Deputaţilor, forul decizional, urmând să fie transmisă preşedintelui pentru promulgare. Cei mai mulţi dintre deputaţi au optat pentru eutanasiere. Proiectul a fost adoptat cu 266 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 20 de abţineri. Potrivit noii legi, autorităţile locale au posibilitatea să amâne eutanasierea animalelor dacă au capacitatea de a le ţine în adăposturi, dacă dispun de resurse în acest sens. Iar în această privinţă primarul Timişoarei s-a exprimat deja în repetate rânduri: nu sunt bani pentru a adăposti şi hrăni mii de câini…
Mai multe ONG-uri au iniţiat proteste şi au anunţat deja că vor ataca noua lege la Curtea Constituţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!