Reprezentanţii municipalităţii se plâng că lucrările nu pot avansa în anumite zone, pe şantierul din Cetate, din cauza cercetărilor arheologice care nu se mai încheie.
„Şantierul din centrul istoric avansează bine, dar avem o problemă pentru că arheologii, cu tot respectul pentru ce înseamnă arheologia şi pentru dânşii ca profesionişti, exagerează, neînţelegând complexitatea unui asemenea proiect şi lungind cercetările extrem de mult. Piaţa Unirii a mai făcut obiectul unor cercetări în 1980 (…) Nu se inventează acum nimic, n-au apărut acolo între timp noutăţi”, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Edilul-şef a avertizat că există riscul să se piardă fonduri europene, iar în acest caz beneficiarul lucrării, care este primăria, se va îndrepta împotriva arheologilor.
„Nu putem să stăm până pierdem finanţarea, pentru că, dacă se întâmplă asta, cei vinovaţi trebuie să răspundă (…) Cercetările arheologice au ţinut extraordinar de mult. Există un angajament clar, prin contractul de finanţare de la Uniunea Europeană şi, dacă cumva vom ajunge să fim penalizaţi, acele penalităţi vor trebui să fie recuperate şi n-o să am nicio ezitare să merg în instanţă pentru recuperare. Să merg cu cei care întârzie şi la ora actuală pot spune că arheologii ne expun”, a adăugat Robu.
Primarul spune că primăria, care gestionează acest proiect, şi-a făcut bine treaba, la fel şi executanţii, dar cercetările arheologice au decurs greu.
„Tot timpul mai apare o cărămidă şi se cere prelungirea perioadei de cercetare. Nu e vina noastră că nu există o capacitate mai mare de a se face cercetarea, să se avanseze mai repede. Proiectul este expus să nu-şi respecte graficul (…) În Piaţa Unirii, unde ne pregăteam să închidem totul, că vine iarna mâine-poimâine, să pregătim pavarea, acum se cere prelungirea cercetării arheologice. Trebuie să vedem ce s-a descoperit şi cât timp s-a lucrat pentru acele descoperiri, că nu s-a lucrat la 300 de metri adâncime, nu suntem nici prin culoarele unor piramide… Trebuie să ne întrebăm şi cu ce ne alegem în urma acestor cercetări. Cu ce ne alegem în final?”, a conchis Robu.
Edilul a afirmat că le-a transmis arheologilor, inclusiv în scris, că dacă cercetarea este prelungită exagerat există riscul să se piardă bani şi, dacă se vor pierde, primăria va face toate diligenţele pentru recuperarea banilor.
Arheologii vor să facă noi săpături în Piaţa Unirii după ce muncitorii au dat peste zidurile vechii cetăţi a Timişoarei în zona dinspre Vicariatul Sârbesc. De aceea s-a cerut deschiderea unui nou şantier arheologic în Unirii.
Arheologul Alexandru Szentmiklosi, cel care răspunde de cercetare pe zona respectivă, nu a putut fi contactat telefonic pentru a exprima un punct de vedere pe marginea acestui subiect.
Patru pieţe şi zece străzi din centrul vechi al Timişoarei au intrat în reabilitare prin proiectul pe fonduri europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!