Memoriul face referire la aplicarea prevederilor OUG nr. 63 din 2010 privind modificarea Legii 273 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare, prin care se stabileşte un număr maxim de posturi în administraţia locală. După normativele de personal impuse, Primăria Timişoara ar urma să aibă 800 de angajaţi – cu tot cu cei de la instituţiile de cultură mai sus menţionate după spusele ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga -, la care se adaugă 62 de posturi la Serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor, 311 la Poliţia Comunitară şi 10 la Direcţia de Dezvoltare (pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, potrivit OUG 63), deci un total de 1.183 de posturi. Asta reiese dintr-un tabel trimis de prefectul de Timiş, Mircea Băcală, Primăriei Timişoara, pentru că reprezentanţii municipalităţii spun că nimeni nu le-a transmis niciun act oficial cu privire la soarta instituţiilor de cultură. În prezent, numărul total de posturi este de 1.575. Pe ce criterii vor fi disponibilizate circa 400 de persoane rămâne de văzut, pentru că funcţionarii ar putea recurge la instanţă.
În plus, viceprimarul Adrian Orza susţine că la calcularea acestor normative de personal s-a luat în considerare populaţia Timişoarei dintr-un recensământ mai vechi şi nu cifra oficială din baza de date de la Evidenţa Persoanelor, care este mai mare.
Institutiile culturale, in pericol de desfiintare
Primarul Gheorghe Ciuhandu spune că în aceste condiţii va fi afectată activitatea Filarmonicii Banatul, a Teatrului German de Stat, a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” şi a Casei de Cultură. Edilul şi directorii celor patru instituţii culturale, Ioan Coriolan Gârboni, Lucian M. Vărşăndan, Attila Balasz şi Pavel Deheleanu, au trimis un memoriu preşedintelui Traian Băsescu, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierului Emil Boc şi miniştrilor Sebastian Vlădescu, Vasile Blaga, Mihai Şeitan şi Kelemen Hunor.
În material se arată că filarmonica şi cele două teatre în limbile minorităţilor au fost preluate de primărie în anul 2004, în timp ce Casa de Cultură a Municipiului a fost preluată în 1995. Reprezentanţii municipalităţii susţin în continuare că, potrivit OUG 63, posturile care se încadrează la calculul numărului maxim de posturi sunt cele din aparatul de specialitate al primarului/ consiliului judeţean şi din instituţiile publice locale înfiinţate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative locale sau judeţene.
„Filarmonica Banatul a fost înfiinţată prin Lege, respectiv Legea 131/17.04.1947, semnată de Regele Mihai I al României (…). Teatrul German de Stat a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RPR nr. 1530/31.07.1956. (…). Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a fost înfiinţat de către Consiliul de miniştri prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RPR nr. 1853/9 decembrie 1957. (…) Casa de Cultură a Municipiului Timişoara a fost înfinţată în 1968 prin hotărârea Consiliului Popular al judeţului Timiş şi trecută în patrimoniul Consiliului Local Timişoara prin hotărâre de Consiliu Local în anul 1995”, se arată în memoriu. De aceea, reprezentanţii primăriei spun că aceste instituţii nu se încadrează în prevederile OUG 63.
Semnatarii memoriului atrag atenţia că prestigioasele instituţii culturale riscă să fie desfiinţate. „Instituţiile de cultură la care facem aici referire sunt unele dintre cele mai valoroase ansambluri artistice din ţară, instituţii-simbol ce dau viaţă culturală unui oraş care are stagiune teatrală de la 1753 (a treia din Europa Centrală, după cele din Viena şi Budapesta), oraş care este singurul din Europa cu trei teatre în trei limbi (română, maghiară şi germană), cu stagiune filarmonică de la 1871, anul înfiinţării Societăţii Filarmonice”, se mai arată în memoriu.
Aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă ar fi sinonimă cu „decapitarea vieţii culturale locale la nivelul Timişoarei”, mai spun semnatarii documentului, care le cer destinatarilor să analizeze implicaţiile pe care le are această ordonanţă de urgenţă asupra comunităţilor locale şi să le transmită punctul de vedere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!