Aşa cum ameninţa încă de zilele trecute, primarul Timişoarei a fost luni în control la Gara de Nord, împreună cu o echipă de 15-20 de poliţişti locali, în frunte cu şeful interimar al Poliţiei Locale, Dorel Cojan. Robu a recunoscut că n-a mai fost de mult prin gară, dar a afirmat că a primit nenumărate sesizări cu privire la modul deplorabil în care arată acest loc.
„Poliția are în permanență obligația să observe ce nu e în regulă în oraș și să intervină. Acum se intervine, dacă vreți, printr-o acțiune concertată, printr-o mobilizare de forțe mai aparte, inclusiv cu prezența mea, pentru că am vrut să dau un semnal mai puternic că nu mai putem tolera această stare a lucrurilor. Nu e normal ca Gara de Nord a Timișoarei să fie un spațiu care arată rău, să fie un spațiu neigienic, un loc al unui comerț de lumea a treia, un loc unde se aciuează boschetari și tot felul de persoane care sunt pe aici să fure sau să facă alte rele. Trebuie să facem ceva. După nenumărate interpelări la care am fost supus, până la urmă am luat hotărârea să vin la fața locului. Nu e proprietatea mea, eu trebuie să găsesc soluții pentru tot ce înseamnă domeniul public (…) Totul este o problemă aici, eu nu pot să constat decât că cetățenii care fac sesizări au dreptate. Nu putem să lăsam la nesfârșit lucrurile așa. Este o lege care este valabilă pentru orice persoană fizică și orice persoană juridică, toți proprietarii trebuie să se îngrijească de proprietățile lor. Mai departe nu pot decât să cer să se ia măsuri. Sunt convins că nici domnul director Benec nu se simte confortabil cu starea de fapt care este în jurul său… Nu am venit cu gândul să dăm amenzi cuiva, dar dacă realitățile constatate cer asta, noi avem obligația să aplicăm legea”, a explicat edilul.
Şi reprezentanţii Poliţiei Locale au recunoscut că aceasta este prima „acţiune în forţă” la Gara de Nord, pentru că până acum s-au făcut verificări în zonă mai mult pe linie de comerţ sau în rândul taximetriştilor.
În timp ce primarul tuna şi fulgera în parcarea cu barieră de la gară, unde cei care doresc să ajungă în acest minunat loc sunt taxaţi cu 4 lei pe oră, în zonă şi-a făcut apariţia şi directorul Regionalei CFR Timişoara, Mircea Benec. La început rezervat, motivând că nu are voie să dea declaraţii “la liber” cu privire la gara… Edilul-șef a dat apoi o tură prin gară, s-a minunat când a văzut pereţii negri şi scorojiţi în interior, s-a plimbat scurt pe peron şi apoi a dat să intre şi în pasaj, cu grijă mare la treptele sparte, dar a ieşit repede, ţinându-se de nas, şi a concluzionat că… situaţia pute. Din mai multe puncte de vedere.
„Eu sunt o fire mai sensibilă, nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă aş mai fi rămas. E groaznic, ce să mai… E cumplit, este aşa cum îmi sesizează cetăţenii. Oamenii nu fabulează. Sută la sută le dau dreptate (…) Poliţia Locală ştie legea şi ştie cum trebuie aplicată. Curăţenie s-a făcut – nu ştiu dacă zilnic este ca acum, dar se vede că s-a făcut curăţenie. Mă nemulţumeşte starea clădirii, în primul şi în primul rând starea sălii cu casele de bilete, care este şi sală de aşteptare, multă lume stă în picioare, că nu avem o sală civilizată, cu locuri suficient de încăpătoare încât să poată sta toţi pasagerii dintr-un nod feroviar atât de important ca Timişoara. Subpasajul este groaznic, treptele sunt degradate – iarna cred că este un adevărat pericol să calci pe ele -, miroase cumplit, clădirea pe dinafară arată şi ea jalnic, trotuarele sunt distruse, e nevoie de bani mulţi, dar primăria nu poate să cheltuiască niciun leu pe acest domeniu, pentru ca nu e în jurisdicţia primăriei. Şi activitatea comercială se face în spaţii amenajate şi amplasate aşa cum sunt practicile prin lumea a treia, dar cadrează cu starea jalnică de ansamblu, dacă e să facem haz de necaz”, a concluzionat Robu.
Sesizat că privire la faptul că miroase a urină, şeful Regionalei CFR Timişoara a izbucnit, afirmând că… nu urinează el: „Şi am urinat eu!? Ştiţi câţi oameni sunt în gara asta în fiecare an?”, a răspuns el. Cei care îl însoţeau au început să vorbească despre „emanciparea călătorilor”. Benec a explicat din nou că sunt procese pe rol şi că deocamdată nu sunt bani pentru investiţii la Gara de Nord.
„Nu există finanţare. A fost o finanţare (n.r. – un împrumut de la BERD), s-a pierdut, nu mai este autorizaţie de construcţie, trebuie găsită o nouă finanţare. Trebuie reluate procedurile (…) Sunt 27 de milioane de lei cu TVA alocaţi pentru reparaţii pe toată reţeaua de 20.000 de kilometri de cale ferată din România. Şi atunci îmi spuneţi mie că de ce nu fac… Ştiaţi că directorul Regionalei Timişoara nu poate să aprobe lucrări şi achiziţii mai mari de 10.000 de lei? Ştiţi treaba asta?”, a replicat directorul Regionalei CFR Timișoara.
Primarul Nicolae Robu spune că a făcut diligenţe pentru reabilitarea Gării de Nord la toţi miniştrii care s-au perindat până acum pe la Transporturi şi… refuză să se mai pronunţe.
„Eu am făcut sesizări în acest sens la toate nivelurile care pot fi făcute. Cunosc răspunsul privind acel proces, dar dincolo de asta trebuie să facem ceva (…) Nu vreau să discut eu despre probleme care nu mă privesc. Este un ministru liberal, dar nu pot să mă erijez eu în reprezentant al Ministerului Transporturilor, ar fi o pozitie incorectă din partea mea să vorbesc în numele ministerului. Am făcut diligențe și în scris, și telefonic, și față în față, de mult, nu de azi, de ieri, vizavi de toți miniștrii Transporturilor, şi au fost patru până acum, dacă nu mă înşel, de când sunt eu primar. Răspunsul pe scurt și în esență a fost acela că este un proces care se judecă la Paris”, a afirmat edilul-şef al Timişoarei.
Oficialii Poliţiei Locale au afirmat că în primă fază vor fi aplicate somaţii pentru… spălarea geamurilor şi înlocuirea celor lipsă, pentru salubrizare, lucrări de reparaţii la faţadă şi alte lucruri, în funcţie de ce se mai constată. Dacă nu se vor lua măsuri, vor urma şi amenzi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!