Blocat în nesfârșite contre politice, Aeroportul Utilitar Cioca pare că nu va ieși prea curând din această situație. Zilele trecute, președintele CJ Timiș, Călin Dobra a cerut Primăriei Timișoara să cedeze clădirile de la aerodrom pentru ca administrația județeană să poată transforma locul într-o zonă de evenimente aeronautice și culturale. Previzibil, primarul Timișoarei a refuzat.
„Cred că mult mai potrivit ar fi să cedeze CJ drepturile de proprietate asupra terenului, către CL. Până una-alta, și nu o luați ca joc politic, noi ne gestionăm proprietățile, avem oameni, resurse să o facem, CJ nu și-a valorificat nimic din patrimoniu. (…) CJ nu a fost în stare să construiască nimic. Trebuia să se construiască pentru Centrul «Speranța», nu s-a construit, ținem noi în spațiul nostru centrul, pentru că ne pare rău de familiile care și așa sunt necăjite. Pot să dau nenumărate exemple: Muzeul de Istorie al Banatului (…), clădirea în care noi ceream să se amenajeze un muzeu al revoluției (….) De ce se mai vrea, numai in context electoral, să se preia clădiri? În răspunsul către CJ, care va fi unul negativ, va fi și solicitarea de transfer a terenului către primărie”, a declarat, în ședința de plen a Consiliului Local Timișoara, primarul Timișoarei.
Aeroportul Cioca ar putea deveni o zonă atractivă pentru timișoreni și turiști, însă este blocat de 20 de ani de certuri politice, deoarece terenul este al Consiliului Județean Timiș, iar clădirile ale Primăriei Timișoara. Aerodromul ar putea deveni o bază pentru zboruri de agrement, aerotaxi sau paraşutism, dar și pentru diverse evenimente artistice, așa cum a fost Flight Festival, anul trecut, un eveniment muzical la care au participat peste 20.000 de oameni.
„Consiliul Județean nu are vocația nici de dezvoltator imobiliar, nici de mare organizator de evenimente culturale. Aici este de interes să ținem pentru a sprijini dezvoltarea acolo a unor activități cultural-artistice de anvergură. S-a făcut anul trecut o primă încercare cu Festivalul Flight și trebuie să continuăm. Noi mai avem teren în zonă, dar cel mai bine ar fi să întregim”, a spus primarul Timișoarei.
În 2008, terenul el a fost măsurat de o firmă, care a indicat 33.6 hectare. În 2015, o altă firmă a făcut o nouă expertiză, suprafața rezultată fiind cu 2,5 hectare mai mică. În 2017 s-a făcut a treia măsurătoare, identică aceleia din 2015. Abia în 2018 s-a făcut intabularea la Cartea Funciară. Nu este prima dată când primarul Timișoarei refuză să dea clădirile către CJ. O discuție similară s-a purtat, la nivel declarativ, la începutul anului 2020. Atunci, edilul șef Timișoarei spunea că imobilele vor intra în reabilitare.
Articole pe aceeași temă:
Soluția propusă de Fritz și Moș pentru deblocarea situației de la Aeroportul Cioca
Trimite articolul
XCa la ușa cortului!! Că ne conduce Robu, Dobra sau Cîrpaci e totuna!
Cred ca niciodata in cei 8 ani de cand e primar Robu nu am putut sa o spun, pentru ca nu sunt de acord cu foarte multe lucruri pe care (nu) le-a facut, dar acum e prima data cand merita: Robu are perfecta dreptate! Si inca nu imi vine sa cred ca am avut ocazia sa spun asta :))
In mod clar, acel teren ar trebui sa ramana pentru Primarie, iar aerodromul sa fie construit cum trebuie, de la zero, in afara orasului (asta probabil s-ar putea intampla doar dupa ce nu va mai fi actuala conducere la CJT, care doar promite si atat).