Conform proiectului prezentat de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, cel mai mare salariu brut al unui primar din România îl va avea Gabriela Firea, edilul-șef al Capitalei, care va câștiga, de la 1 iulie, o sumă brută de 13.050 de lei. Viceprimarul Bucureștiului, președinții de Consilii Județene din țară și primarii localităților cu peste 300.000 de locuitori, cum e și Nicolae Robu, vor avea un venit lunar brut de 11.600 de lei.
Aceeași sumă de 11.600 de lei va reveni lunar și parlamentarilor, fiind dublă față de cât primesc în prezent.
Pe de altă parte, prefectul județului Timiș va avea un salariu de 10.730 lei, iar subprefectul – 10.150 lei.
Întrebat ce părere are despre proiectul prezentat de ministrul Muncii, Nicușor Dan, liderul USR, aflat vineri la Timișoara, a răspuns: „Întreaga politică economică a actualului guvern nu este sustenabilă. Dacă ne uităm la venituri, cheltuieli și deficit ceva nu se leagă”.
Totuși, deși consideră că sumele pentru primari sunt cam mari și că întreaga lege a salarizării nu este sustenabilă, el susține că edilii-șefi ai municipiilor, orașelor și comunelor din România au o responsabilitate mare.
„Eu cred că salariile de până acum, față de responsabilitatea pe care oamenii o au, erau nerezonabil de mici. Sunt în Parlament în Comisia de administrație publică și este permanent o presiune a primarilor care sunt nemulțumiți de faptul că au în subordine – în special pe compartimentele pe fonduri europene – oameni care câștigă mai mult decât ei în condițiile în care responsabilitatea pe orice act semnat în primărie revine primarului. Poate că e un pic cam mult. Dar se adresează unei probleme reale”, a mai spus Nicușor Dan.
Întrebat dacă asta înseamnă că este în asentimentul colegului său deputat, Remus Borza (ALDE), care a afirmat, recent, că parlamentarii au „o leafă mizeră” și că „nimeni nu poate trăi cu 1.000 de euro” pe lună, Nicușor Dan a răspuns că trebuie făcută o diferență între cei care au funcții executive și ceilalți aleși, care fac parte dintr-un organism ca Parlamentul.
„Nimeni… adică nu există o lege care să oblige oamenii să fie parlamentari. E o opțiune pentru administrația publică, dacă vrem să avem rezultate trebuie să stimulăm oamenii, vorbesc de partea executivă acum. O funcție executivă este mult mai solicitantă decât o funcție de membru într-un organ deliberativ”, a concluzionat Nicușor Dan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!