Primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, că din ce a aflat de la oficialii Guvernului, mai exact de la ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, lucrurile nu sunt tranşate în privinţa viitoarelor spitale regionale. Robu este optimist şi crede că există şanse ca Timişoara să poată beneficia totuşi de un astfel de centru medical.
Edilul a afirmat că în urma demersurilor pe care le-a făcut la nivelul Guvernului a primit o adresă de la ministrul Teodorovici, adresă în care acesta îi spune că în viitorul exerciţiu financiar va fi acordată o atenţie deosebită investiţiilor în spitale, urmând să existe mai multe programe prin care se vor putea obţine finanţări.
„Mi se spune că primele versiuni ale programelor operaţionale vor fi disponibile spre consultare publică în primul trimestru al anului 2014 şi astfel vom putea analiza posibilitatea de finanţare pentru construirea Spitalului Regional Timişoara. Drept urmare, noi aşteptăm cu interes să apară toate aceste specificaţii şi ne vom mobiliza să depunem cât mai multe proiecte pentru tot ce ne interesează în Timişoara şi, dacă vor fi eligibile proiectele de construire de spitale regionale, atunci vom avea cu certitudine un proiect pentru un spital regional. Este un obiectiv pe care eu îl consider de o foarte mare importanţă nu numai pentru Timişoara, ci pentru această întreagă parte a ţării (…) Să vedem specificaţiile. S-ar putea să apară şi nevoia de implicare a administraţiilor publice locale pentru proiecte care au ca titulari alte structuri. Şi atunci Primăria Municipiului Timişoara se va implica în toate proiectele care sunt de interes major pentru Timişoara. Dacă dimpotrivă, nu se va permite aşa ceva, eu voi acţiona pe filierele de lobby pentru ca cei în drept să genereze proiecte şi apoi pentru ca acele proiecte să fie luate în seamă”, a declarat, marţi, Robu.
Primarul Timişoarei s-a gândit deja şi la ce reorganizări ar putea să apară în sistemul sanitar dacă va fi realizat un nou spital, unul regional, în oraş. Robu vorbeşte despre desfiinţarea actualului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi mutarea Spitalului Municipal în sediul acestei unităţi.
„Am lansat elaborarea strategiei pentru sănătate a municipiului Timişoara (…) Ar fi păcat să abandonăm Spitalul Judeţean pentru că acolo s-au făcut investiţii. Dacă realizăm un spital regional, actuala clădire a Spitalului Judeţean va putea fi folosită pentru Spitalul Municipal, care funcţionează pavilionar, distribuit în destul de multe locuri. Eu cred că România nu este în stadiul în care să-şi poată permite, aşa cum se întâmplă la alţii, ca la 15 ani să schimbe clădirile care găzduiesc spitale. Noi avem spitale care funcţionează în aceleaşi clădiri de 200 de ani… În strategie va trebui să vedem, că nu cred că va fi potrivit să existe şi spital regional şi spital judeţean. Spitalul regional ar fi o structură mai puternică decât spitalul judeţean, care ar îngloba atributele de spital judeţean. Nu ştiu nici care e viziunea Ministerului Sănătăţii, pentru că nu primăria decide, dar presupun că în viziunea Ministerului Sănătăţii nu intră să existe în acelaşi judeţ şi spital regional şi spital judeţean”, a explicat Robu.
În ciuda tuturor “probelor” de până acum, edilul-şef este convins că Timişoara nu va fi ignorată şi va beneficia de un spital regional.
„Nu este nimic tranşat. Nu este un subiect închis în câte locuri şi unde se vor face spitale regionale în România. Aşa cum m-am aşteptat, Timişoara nu putea fi ignorată (…) Ni s-a comunicat că lista celor trei municipii în care ar fi urmat să se facă spitale regionale nu este o listă bătută în cuie şi că decizia, câte spitale regionale se vor face şi unde, va fi luată ulterior pe bază de proiecte. Aşa înţeleg”, a concluzionat Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!