Evenimentul are loc în preambulul licitaţiei pe care Artmark o organizează la Bucureşti, în 16-18 aprilie. Valoarea totală a lucrărilor puse în joc este estimată de organizatori la aproximativ 500 000 de euro. O bună parte din piesele scoase la licitaţie provine din colecţia de artă clasică, retrocedată, a diplomatului Vasile Stoica.
„Ceea ce vedeţi aici sunt lucrări care nu se află în patrimoniul vreunui muzeu şi, deci, nu au fost etalate în expoziţiile lor. Sunt opere aflate în colecţii private, care au ieşit acum, special pentru această licitaţie, în circuitul public propus de Artmark şi se vor întoarce foarte curând în zona mai puţin accesibilă din care provin, acea a colecţiilor private. Este, aşadar, o fereastră extrem de îngustă şi preţioasă de vizibilitate şi sperăm că timişorenii vor profita din plin de ea”, a declarat Alexandru Bâldea, reprezentantul Artmark, la vernisajul de presă găzduit de City Business Center.
Cel mai valoros tablou expus la Timișoara este “Primăvara (Două muze)” al lui Ștefan Luchian, estimat la 100.000 – 200.000 de euro. Dacă vă doriţi „un Grigorescu din perioada bretonă” trebuie să pregătiţi între 40 000 şi 80 000 de euro, o splendidă pictură în ulei a lui Ţuculescu, Midnight sun, este estimată la 25000 – 40 000 de euro, iar cu o sumă între 4000 şi 8000 de euro puteţi spera la un excepţional tablou al lui Corneliu Baba. Printre operele expuse la Timişoara se află şi o lucrare a artistei timişorence Ondine Slimovschi, „The cell”, oferită cu un preţ de pornire de 700 de euro. Sub 1000 de mărci la prima strigare se mai găsesc în catalogul licitaţie creaţii ale lui Horia Bernea, Sorin Ilfoveanu, Margareta Sterian, dar şi un Arlechin al lui Corneliu Baba. Pe lângă piesele de Art Nouveau, licitaţia Artmark mai propune o secţiune intitulată Militaria şi antichităţi, dar şi Sculptură şi mobilier de grădină. Astfel, o garnitură de terasă în stil Art Deco pleacă în licitaţie de la 300 de euro, o jardinieră de inspiraţie Rococo de la 400 de euro, iar un felinar neoclasic de la 80 de euro. Cine îşi doreşte o hartă turistică a României din 1938, de colecţie, o poate oferta cu 150 de euro. Printre piesele expuse se numără şi o sabie masonică de ritual oferită la 450 de euro şi chiar o katana japoneză, destul de comună, la 2000 de euro. Colecţionarii sunt invitaţi şi în „Cabinetul de Curiozităţi”, unde pot găsi, spre exemplu, un radiocasetofon în manieră Art Deco, din anii 70, la 80 de euro, un chipiu de cadet al Academiei Militare West point din SUA la 160 de euro şi chiar o felicitare de Anul Nou cu cartea de vizită a lui Nicolae Ceauşescu, la 40 de euro.
„Această eterogenă expoziţie de aici (la CBC, n.r.) cuprinde doar o parte dintre piesele pe care le-am adus la Timişoara. Toate cele 50 de lucrări vor fi expuse mâine, 12 aprilie, la Hotel Tmişoara”, a mai precizat Bâldea. Accesul vizitatorilor în expoziţia-eveniment de mâine este liber. Capodoperele expuse au fost transportate la Timişoara în condiţii de maximă securitate, în maşini speciale, dublu securizate, şi sunt păzite nonstop de o firmă de profil, dar şi cu tehnologii performante, susţine reprezentantul Artmark.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012. « Dacă în 2008 totalul tranzacţiilor pe piaţa de artă din România se cifra la 2,5 milioane de euro, o sumă penibilă, anul trecut s-a depăşit pragul de 25 de milioane de euro. În ultimii 5 ani s-a înregistrat o creştere de 10 ori a numărului de clienţi în ţara noastră ». a declarat, pentru www.tion.ro, Alexandru Bâldea. Participarea la prima licitaţie Artmark de sculptură şi pictură europeană, din 16-18 aprilie, se poate face direct, online sau prin telefon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!