81.600 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge duminică la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în capitală pe cale terestră.
Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.
Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat în luna ianuarie acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.
Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene.
Ce este diferit la vaccinul produs de AstraZeneca
În România, potrivit grupului de coordonare a campaniei de vaccinare, vaccinul este recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani, iar rapelul se face la un interval de 8 săptămâni de la efectuarea primei doze. În componența vaccinului se află un virus inofensiv, care, odată injectat în corp, transmite celulelor să producă proteina Spike, iar ulterior corpul produce anticorpi.
UPDATE. Cele 81.600 doze au ajuns în România
Lotul de 81.600 doze a ajuns în România în jurul orei 13.00, sâmbătă, 6 februarie, pe la punctul de frontieră Nadlac II. Dozele vor ajunge duminică dimineața la centrul de la București, potrivit CNCAV.
Citiți principiile noastre de moderare aici!